2021. április 16., péntek

A hableány halála

Rydahl & Kazinski: A hableány halála


                                                                



"A gonosz nem a dolgokban lakik, hanem az emberekben."

Érdeklődéssel vártam ennek a kriminek a megjelenését. A szerzőtrió közös munkája igazi kuriózum a skandináv krimik között. Visszarepülünk az időben 1834-be így háttérnek kapunk egy nagyszerű történelmi betekintést Dánia, közelebbről Koppenhága városának életébe. Főhősnek nem mást tettek meg az írók, mint a népszerű és közismert dán meseírót, Hans Christian Andersent. Az életrajzi elemeket is felvonultató fikciós történet hangulata és atmoszférája tökéletesen hozza a skandináv krimik sötét világát.


                        
Aki egy picit is ismeri Andersen életét és munkásságát, az tudja, hogy különc figura volt, meséket véletlenül, már-már kényszerből kezdett írni. Ezt kapjuk a krimiben, az előzményről mesélnek a szerzők. Ennél a kriminél két népszerű mesének az elemeit is felfedezheti az olvasó. Ahogy a cím is utal rá, A kis hableány története adja az alapot. Eredeti elgondolás, hogy a meséhez a hátteret egy utcalány szomorú drámája adja. 

Andersen Olaszországból érkezik vissza hazájába, Dániába, ahol keményen küzd a vágyott sikerért, elismerésért. A fiatal költőnk nem túl népszerű sem a közönség, sem a kritikusok körében. Lelki élete is elég hullámzó, ennek okait is feltárja a történet. Andersen vágyik a sikerre, elismerésre, egy biztos kapcsolatra. A bordélyban megismeri Annát, akihez csupán baráti szálak fűzik. Különös kapcsolatukat a lány brutális halála zárja rövidre. Utolsó vendége Andersen, a "papírvagdosó" volt, így kézenfekvőnek veszi mindenki, hogy ő a tettes, miatta halt meg a lány. A történet éjsötét, erősen szagos és drámai végig. A klasszikus mesék ihlette izgalmak mellett nagyszerű történelmi háttér elevenedik meg, ez foglalja keretbe a jól megírt történetet.

       
A korszak rendőrei nincsenek igazán elszánva, nyomozás nincs, hiszen a tettest bemondásra azonnal elkapják. A korszak bűnügyi technikái nem is léteznek. Igaz, egy szajha drámai halálára nem is figyel fel senki igazán. Andersen jellegzetes alakja és élete végig látványos leírásokban elevenedik meg, ahogyan maga a város is fontos szereplővé lép elő. A szemléletesen ábrázolt korabeli viszonyok, Koppenhága élete színes és szagos elemeket vonultatnak fel, ami néhol zavarbeejtően látványossá teszi a történetet.  



Andersen erős és látványosan feltűnő karakter, mellé csatlakozik segítőnek Molly, a megölt szajha húga. Három 
napot kap a költő, hogy bizonyítsa ártatlanságát, így az idővel futnak versenyt, közösen nyomoznak, végig érezhető a fokozódó feszültség. A megelevenedő ármány és intrika mellett a korrupció, valamint a pórnép kínosan szomorú élete, éles ellentétben áll a király és a palota lakóinak életvitelével. Fokozatosan egyre sötétebbé, néhol gyomorforgatóvá válik a mese, további áldozatok is felbukkannak a kanálisból. A városi latrinaürítő lesz a segítségükre, akit mindenki bolondnak gondol. A dráma miértje beteg és döbbenetes, mondhatnám elképesztő, ám valós problémát vet fel. Erőteljes és sötét mese ez a három tehetséges írótól, elgondolkoztatóan megrázó probléma bontakozik ki a lapokon. A korabeli orvoslás is szerepet kap, amitől igazán egyedivé válik a zseniális történet. Eltűnik egy kisfiú is, ami tovább fokozza az izgalmakat. A szálak egyre bonyolódnak, míg a palotába vezetve egy álarcosbálon veszélyes fordulatot vesz a krimi. Az írói megvalósítás jó példa arra, hogy a műfaji elemek vegyítése jó arányban egy eredeti és meglepő mesét eredményezzen. Érdekfeszítő történet, valós és színes karakterek, kellően megrázó sztorival. Érezhetően igen alapos felkészültséggel íródott. A nyomasztó hangulatot jól oldja a két főszereplő között kialakuló egymásrautaltság és törődés Maris irányába. Ő Anna kislánya, akire a végén jut hangsúlyos pillanat. Nem szokványos skandináv krimi az bizonyos, egy extra különleges koktélt kap a kíváncsi olvasó. A szenvedély hatalma és egy beteg elme vágyódása, drámája adja a látványosra sikerült megoldást és a befejezést. 
Egy régmúlt történelmi korszakba repítő, valós helyszínbe ágyazott bűnügyi fikciós regényt olvashattam, ami Andersen életére, meséire épül. Szórakoztató és látványos, sőt, szagos a krimi. Remek kiindulóötletből kivitelezett eredeti megoldással megírt "mese" ez. 



ITT megrendelheted kedvezménnyel a krimit!



    

Thomas Rydahl dán krimiíró debütáló regénye, az Eremitten ( A remete) olyan sikert aratott, hogy tizenöt nyelvre fordították le világszerte. A szerző 2015-ben az Üvegkulcs díjat is elnyerte.


A. J. Kazinski: Anders Rønnow Klarlund és Jacob Weinreich írói álneve.
Az sikereik más itthon is elérhetőek, több kötetük megjelent a hazai boltokban. 












Animus, Budapest, 2021
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248294 · Fordította: Sulyok Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése