2020. március 26., csütörtök

Bukottak

David Baldacci: Bukottak




                                                                                               













A Bukottak egy újabb nagyszerű thriller az Amos Decker sorozatban. Baldaccival nem lehet melléfogni, ő az egyik legbiztosabb kezű író, akinél a könnyed kikapcsolódás és a szórakozás, 
az izgalmak garantáltak.
Baldacci csodálatos mesemondó, és igazán tökéletes karaktereket épít be a néhol zavarba hozóan szívszorító újabb összeesküvésbe. Az egykor virágzó amerikai kisvárosi helyszín a jó és a rossz elemek örök párharcának ad teret. Megmutatja, miért érdemes ezeket a kisvárosokat megtisztítani a gonosztól, friss levegőt és lehetőséget biztosítani az ott élőknek. A történet feszessége, folyamatos feszültsége mellett jutott hely Decker fanyar humorának, és most az érzelmek is nagyobb teret kaptak. Valóban fordulatos, emberi sorosokat ábrázoló, élvezetes akciókrimit olvashattam.


Több utalás is található az első kötetre, de önálló műként is jól megállja a helyét a Bukottak.
Baldaccitól már megszoktam, hogy elképesztően csavaros, több elméletet felvonultató, pörgős krimit kapok, meglepő befejezéssel. Az élmény most sem maradt el.
Amos Decker és FBI-os kollégája, Alex Jamison Baronville-ben tartózkodnak, Alex nővére és családja mellett. Decker alig néhány órát van ott, amikor egy szörnyű kettős gyilkosságba botlik. Nem kell messzire menjen, rögtön a szomszédban lesz a helyszín...Hamarosan kiderül, rövid időn belül nem ez az első gyilkosság a városkában. A rendőrség tehetetlen, nem tud, vagy nem is akar igazán nyomozni, nem úgy Decker és Alex. A duó hamar rájön, hogy a kis Pennsylvania városban semmi sem olyan, mint amilyennek elsőre látszik.


A lecsúszott, komor kisváros, ami egykor a bányászatból élt, amit mára bezártak több más üzemmel együtt jó háttér. A lemorzsolódás, a romló gazdasági helyzet, a reményvesztett emberek és a munkanélküliség az alap a burjánzó kábítószer-függőségnek, ami elég meglepő kifutást ad a kriminek. A Bukottak cím többértelműen kiolvasható a történésekből. A városka névadó családja
ad érdekes hátteret, az utolsó élő Baron-leszármazott igazán egyéni karakter. A történet több szála hozzá vezet, ám az eredményes nyomozás valahová a messzi múlta nyúlik vissza. Van itt balesetnek álcázott gyilkosság, korrupció és biztosítási csalás, gyilkosságok sora, eltűnt családi kincs, vagyon.
A lecsúszott nyugdíjasok különösen érdekes szereplők lesznek, a kihalt, sötét házak, utcák mélyén lapuló titok egészen magasra vezet.

Baldacci gondosan és alaposan jellemzi a főszereplőt, lelkének mélyére hatol. Decker elméje 
úgy működik, mint egy korlátlan mennyiségű merevlemezzel rendelkező biztonsági kamera, ami most felmondja a szolgálatot. Feltűnik egy gyerekszereplő, Zoé, aki Decker lelkét megnyitja. Ez adja a romantikusabb érzelmeket a krimihez. Decker fájó emlékei és Zoé sorsa sok egyezést mutat. Sebeket tép fel a férfi lelkében, de gyógyítja is azokat. Azt nem mondhatom el, hogy Baldacci meglepett volna, vagy az újdonság varázsával hatott volna, ám neki éppen ez az erőssége. Érdemes elolvasni ezt az új krimit, vagy megismerkedni Deckerrel.


A tempó fokozatosan felgyorsul, amíg az elkerülhetetlen és meghökkentő befejezésig érünk. David Baldacci mesterien építi fel a szövevényes történetet. Ez a krimi annak példáját szemlélteti, hogy Decker és Alex egy epikus és mozgalmas nyomozáson át, néhány meglepő következtetésre jutva, hogyan érnek el az igazságig. Azt gondolhatnánk, hogy már mindenre fény derült, ám az utolsó lapokon is lesz még váratlan fordulat.
Érdeklődve várom, merre kanyarog tovább Decker története, hogyan alakul további sorsa. Nem tudok elmenni szó nélkül a sorozat külleme mellett. Igazán tökéletes borítói hangulatában egységet alkotnak, ami kivételesen ritka egy sorozatnál. Ez külön jó pont a General Press Kiadónak, ezzel is emelve a színvonalat.





ITT tudod megszerezni a krimit! Ha e-könyvben érdekelne IDE kattints! 



David Baldacci (1960. augusztus 5. )
Könyveit több mint 50 nyelven és 80 országban olvassák rajongói.

Első nemzetközi sikere az Absolute Power (Államérdek) című könyve volt 1996-ban. Ebből remek filmet is forgatott Clint Eastwood.

Az Amos Decker-sorozat előző részei: Emlékek börtönében, Végső fázis, Kiút.



General Press, Budapest, 2020

440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523895 · Fordította: Kiss Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése