2020. március 3., kedd

A fészek melege

Viola Judit: A fészek melege 
(Sasok a viharban 4.)




                                                                   


"A csapat jókora lobogó alatt utazott, a keleti szél készségesen kiterítette a vásznat, megmutatva az Abák acélkörmű sasmadarát."








A negyedik részéhez érkezett a Sasok a viharban sorozat. Ismét nagy érdeklődéssel vettem kézbe Viola Judit új regényét, ami az Aba család történetét, kalandjait szövi tovább. Ezúttal is egy olvasmányos, remek kötet tarthat kezében az olvasó. A borító csodaszép, jól illeszkedik a sorozathoz. Színeivel is jelzi, ez a címhez illően most egy romantikusabb családtörténet. Az ország sorsa mellett főhőseink magánélete is folytatódik, kibontakozik előttünk.




A jól megírt, kidolgozott párbeszédek és hangulatosan szép tájleírások mellett megismerhetjük a kor hagyományait, szokásait is. Azért az izgalmak sem maradnak el, ami egy farkasvadászatban is hoz izgalmas pillanatokat a harcok mellett. Ez a vadászat igen látványos leírásban elevenedik meg az olvasó előtt. Feltűnik egy új szereplő, egy titokzatos lány. Ő hozza be a romantikus vonalat, ugyanis Amadé fülig szerelmes lesz. Túl sok időt nem kell várni a lakodalomra sem. Ennek színes és szemléletes leírásai különösen jól sikerültek az alapos történelmi háttér mellett. Látványos és mozgalmas életképekben elevenedik meg a múlt. A történetet látszólag egyszerű, mégis fordulatos, érzelemgazdag. Erről itt most nem is mesélnék bővebben.


Eseményekben gazdag a korszak, amik bőséggel vannak jelen a regényben is. Az intrikák és cselszövések, ármánykodások, belső viszály és hűség mellé a házasság létrejötte után gyermek születés, szövetségek kötése és erősítése mellett egy kedves szereplőtől elbúcsúzunk. Az ország biztonsága, a kun és tatár hordák betörése és garázdálkodása ad izgalmas fordulatokat.

A regény cselekményszövése mesteri, mesés. Jó volt olvasni a régies, ízes szavakkal elmondott, humort sem nélkülöző mesét. Visszarepít a szerző a régmúltba és kalandozásra csábítja az olvasót a XIII. század világában, az utolsó Árpád-házi királyok korába. Viola Judit stílusa most is ragyogó. Részesei lehetünk a magyarok és kunok harcainak, bejárhatjuk ismét Gönc és Buda várát, a Nyulak szigetét.

A három Aba fiú sorsa, életútjuk is további izgalmas meglepetéseket hordoz. Finta sorsa igazán váratlan, számomra meglepő lett. A családi összetartás, szeretet és felelősség örök érvényű és meghatározó. Szerettem olvasni ezekről a mély és szép érzésekről. A befejezés ismét eredeti, meglepő lezárást ad a történelmi kalandregénynek. Kiváló karakterei élnek, hitelesek. Olvasmányos, lendületes történetvezetés, logikus felépítés jellemzi ezúttal is a regényt.



VIOLA JUDIT 1982-ben hittudományi főiskolát végzett, azóta lelkészként, kántorként, kórusvezetőként szolgált és szolgál. Családtörténetének nyitó kötete 2016-ban jelent meg, a folytatások 2017-ben, 2018-ban kerültek a boltokba az Athenaeum Kiadó gondozásában.


ITT megvásárolható kedvezménnyel a regény!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése