2020. március 14., szombat

A rokon

Emma Donoghue: A rokon



                                                                                   














Emma Donoghue 2010-ben A szoba című sikerregényével azonnal berobbant a köztudatba. A könyvből készült film is rögtön népszerű lett, tovább növelve az írónő sikersorozatát. Ezúttal ismét egy kortárs környezetbe helyezett történettel lepte meg olvasóit.



A rokon egy meghökkentő és váratlan találkozás története. Ragyogó mese a szerelemről, a veszteségről és a családi mintákról, annak meghatározó erejéről. Főhősünk a hetvenkilenc éves Noah, egy özvegy, gyermektelen nyugdíjas New York-i vegyészprofesszor, akit hirtelen és valóban váratlanul a tizenegy éves unokaöccse felügyeltével bíznak meg. A gyámügyes ideiglenes otthont keres Michaelnek, így akad a távoli és egyetlen élő rokonra, Noah személyében. Ez mindkettőjüknek nagy kihívás és meglepetés egyszerre. A fiú családi háttere elég terhelt, erről is kapunk képet, ahogy megismerhetjük Noah életét, házasságának fontos állomásait, sorsát. Magát az okot, miért akarja éppen Nizzában ünnepelni a 80. születésnapját, milyen titkok nyomába ered sok-sok év távlatából néhány régi fénykép alapján. Noah nem számol vele, az a néhány régi családi titok miféle eredményt is hozhat.

Adott tehát egy furcsa páros, akik együtt ezen a közös utazáson rengeteg további bonyodalomnak lesznek részesei, ami további helyzetkomikum forrása lesz. Michael, ahogyan az várható egészen felborítja az öregúr mindennapjait, életritmusát. A korkülönbségből adódóan a kapcsolat számtalan súrlódást eredményez, ami finoman bájos, és szórakoztató. Igazán tetszett ahogyan bemutatja a különbségeket az idős ember és a gyermek szemlélete között, illetve ahogy akaratlanul is hatottak egymásra.

Remek a két karakter, a beállítás, az egymással való interakció, a humor és az empátia, amelyet a nagybátyja képes volt megjeleníteni annak érdekében, hogy megértse és jobb kölcsönhatásba lépjen unokaöccsével. Ez a történet tele van érzelmekkel, a családregények kedvelőinek elbűvölő és érdekes utazás. Néha nyersen őszinte, komor, szívszorító, de leginkább elgondolkodtató. A történetben fontos adalék a hangulat.



Emma Donoghue ismét megmutatja képességét a feszültségből eredő történetmesélésre. Szereplőit a maguk emberi valójában ábrázolja, hatalmas empátiával rajzolja meg őket. Noah a családi kapcsolat miatt is kényszerhelyzetbe kerül, de igyekszik barátságot kötni Michael-lel. Ami nem megy könnyen és hoz némi feszültségforrást a történetbe.Egy vicces, szívmelengető történet egy idős emberről és egy fiúról, akik lassan megismerkednek a kényszer szülte utazáson, majd feltárják egymásnak a fájdalmas életüket. A legszebb, hogy egy új, közöset kezdenek írni. A szokatlan és furcsa páros kalandjai a régmúlt titok nyomán át az összetartozást erősítve érnek véget. Végső következtetésként megállapítják, az is meghatároz minket a genetikai örökségünkön túl, hogy milyenek vagyunk, hogy honnan jöttünk, miféle emlékeink vannak, hol és hogyan nevelkedtünk. Az őseink tetteit megváltoztatni nem tudjuk, annak motivációját megérteni is nehéz lehet esetenként. A két nemzedék eltérő világnézete, problémái és a szeretet ereje egy találékony és elgondolkodtató felfedezésre viszi az olvasót.


ITT tudhatsz meg többet, rendelheted meg a könyvet a kiadótól! 




Emma Donoghue 1969-ben született Dublinban, kétszeres bevándorló: nyolc évig élt Cambridge-ben, ahol PhD fokozatot szerzett a 18. századi irodalomból, majd a kanadai Londonba költözött, ott él francia élettársával és két gyermekükkel. Könyveket, színdarabokat és forgatókönyveket ír.
A szoba című filmért Oscar- és Emmy-díjra is jelölték. Korábbi regényei többek közt: A csoda, Érzékek tánca, Life Mask, Landing, Hétpecsétes titok, A cafka, illetve a (fiatalabb olvasók számára írt) Lotterys-sorozat. Nizzába akkor szeretett bele, amikor családjával két évet töltött a városban








XXI. Század, Budapest, 2020
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955822 · Fordította: Dudik Annamária Éva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése