2020. március 15., vasárnap

Mínusz 18

Stefan Ahnhem: Mínusz 18 
(Fabian Risk 3.)




                                                       












Ez a történet a Fabian Risk sorozat 3. része, szó szerint jeges izgalomban tartott végig, ugyanakkor folyamatosan a hideg rázott tőle! Ahnhem a skandináv krimi új csillaga, jegyezzük meg a nevét. Máris olvasnám a következő rész, hiszen olyan lezárást kanyarított a végére, hogy ihaj. De ne szaladjak előre...



Kalapemelés Ahnhemnek, ott folytatta ahol abbahagyta, nincs színvonal csökkenés, érzésem szerint még javítani is tudott. A jól megírt első két részre rápakolt még egy lapáttal, tartalmasabb, komplexebb lett a krimi. Szövevényes, összetett a történet, több ez mint egy átlag krimi. Ami kicsit sem ment az izgalom rovására, a krimi mélyen a bőrünkbe hatol, olyan gyomrosokat tartogat, csak kapkodtam a fejem olvasás közben. Minden mindennel összefügg, egyszerűen mesés, ahogyan a szálakat minden erőlködés nélkül egybefésüli a végére. A skandináv noir legsötétebb, fordulatokkal teli és erős társadalom kritikát sem nélkülöző, lélegzetelállító krimije lett a Mínusz 18. 
A könyv hűen tükrözi a svéd hangulatot is. Olvastatja magát, fogva tart a cselekmény, a fordulatai a tapasztaltabb krimiolvasóknak sem kiszámíthatóak. A félelem és az aggodalom bennem is végig ott volt.

Egy furcsa balesettel indul be a történet, ami a gyilkosságok hihetetlen sorozatának a kezdete lesz. Egy forró nyári napon egy BMW nagy sebességgel halad át Helsingborgon, és a móló vizében landol. A kocsit a rendőrnő, Astrid Tuvesson üldözte, de nem is ez az, ami sokkoló lesz. A kocsit vezető férfi testének boncolása során kiderül, hogy legalább két hónapja meghalt, a testét pedig lefagyasztották...

Fabian Risk és kollégái kivizsgálják az első áldozat életét. Itt olyan esetekre bukkannak, amelyekben nemcsak ellopják az áldozatok személyazonosságukat, hanem milliókat loptak el a természetesen gazdag emberektől. A személyazonosság-lopás alapos és csavaros háttérrel bontakozik ki, nyúlik vissza a múltba. A cselekmény valóan ijesztő, erőszakos bosszú vár mindenkire. Ördögi intelligencia és könyörtelenség jellemzi a tettest. Még Astrid Tuvesson is komoly veszélybe kerül, a szerző nem kímél senkit. A skandináv krimit új hangon szólaltatja meg, új kedvenc szerzőt avattam én is.


A krimi több szálon is halad, magával ragadó narratívájával az olvasót egy olyan hullámvasútjára viszi, amely időnként átfordul és fejre áll. A nyomozás így a start mezőre kerül ismét. A nyomozó Fabián magánélete nagy teret kap, ami itt és most izgalmas és elgondolkodtató párkapcsolati terápia is egyben. Sonja eddig sem volt a szívem csücske, míg a két gyerek közül most Matilda lopja el a showt. Nem meglepő, mennyire átlátnak a szülők kis praktikáin, hazugságain a kamaszok. Theo sem aprózza el, az első szerelem sötét verembe rángatja a fiút, ami további veszélyekkel jár.  Ezek biztosan mély nyomot fognak hagyni későbbi kis életükben. Ez lesz a második szál, ahol szörnyű videók kerülnek fel a YouTube-ra, a dán hajléktalanok elleni erőszakos támadásokról. Itt lép be a képbe Dunja, aki az erőszakos, idióta főnöke miatt közrendőrként tengeti napjait. A nő vérbeli nyomozó, ösztöneit nem tudja elnyomni, ami több váratlan fordulatot, izgalmat hoz a sztoriba. Stefan Ahnhem regénye filmszerűen pörög az olvasó előtt. Nem véletlen, hiszen Ahnhem két évtizeden keresztül forgatókönyvet írt, ami érezhető.




Aki olvasta az előző két részt, ne hagyja ki ezt sem, ha szereti a meglepő rejtvényeket tartalmazó, akciódús, kellően bonyolult és sötét, ugyanakkor tartalmas krimit. Egy meghökkentő kirakós játék ez, ahol a svéd szerző, Stefan Ahnhem alaposan megdolgoztatja az olvasó idegeit. A Mínusz 18 rendkívül jól megírt krimi, az utolsó oldalakon is tud csavart hozni a történetbe. Ami remekül vezet át az újabb részbe. Nem irigylem Fabiant, érezhetően nem lesz könnyű dolga. De ez már a következő nyomozás titka lesz.





ITT tudod megrendelni kedvezménnyel a kiadótól ezt a krimit!

Stefan Ahnhem: Stockholm, 1966. november 24.
Forgatókönyvíró, író.
Debütáló kötete A fantom 2014-ben jelent meg. Ahnhem ezzel lett a 2015-ös Chrimetime Specsavers Award nyertese. A Fabian Risk sorozat jelenleg öt kötetből áll.

Animus, Budapest, 2020
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633246818 · Fordította: Erdődy Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése