2018. október 10., szerda

Könyvek a moziban 2

Könyvek a moziban 2 





                                                                             









Ebben a bejegyzésben néhány olyan könyvet ajánlok, ami hamarosan a mozivásznon is látható lesz. Nick Hornby, Gárdonyi Géza, David Lagercratz és James R. Hansen regényeiből készült filmek a mozikban!


Nick Hornby: A meztelen Juliet



 
Ez már a hatodik mű Nick Hornbytól, melyből filmadaptáció készült. A Pop, csajok, satöbbi és az Egy fiúról bizonyára sokak számára emlékezetes, nekem ez az egyik kedvenc Hornby-adaptációm. Talán A meztelen Juliet is siker lehet. A könyvet idehaza előzőleg az Európa Kiadó, most pedig filmes borítóval a Helikon Kiadó adta ki.
A film október 11-től a mozikban!


Nick Hornbyt már kétszer jelölték eddig Oscar-díjra a Vadon illetve a Brooklyn című filmek forgatókönyvéért. Mostani regényének filmes változatában a főszerepben Ethan Hawke és Rose Byrne látható. A filmet Amerikában augusztus 17-én mutatták be, de már idén januárban szerepelt a Sundance filmfesztiválon. A meztelen Juliet 2009-ben jelent meg, és lényegében Nick Hornby utolsó olyan regénye, amely irodalmi értéket képvisel.



Annie egyre inkább kezd rádöbbenni, hogy elpazarolta az elmúlt tizenöt évet egy olyan férfira, aki nála sokkal jobban szeret egy húsz éve eltűnt zenészt, Tucker Crowe-t. Annie nem igazán érti, hogy férje miért rajong annyira a rockzenész Tuckerért, és amikor a sztár kiadja régi sikeralbumának hangszerelés nélküli változatát, a lánynak nem tetszik az eredmény, és ezt meg is írja Tucker rajongói oldalán. Erre választ kap, Tuckertől... Ethan Hawke, Rose Byrne és Chris O’Dowd szerelmi háromszögében mindenkinek jár egy második esély. A rajongás természetrajza aktuális mai téma és jellemző Hornby regényeire. Mekkora hatással van az imádott sztár életünkre, a rajongók kapcsolata a bálványozott kedvenc valós jellemével elég érdekes alap.
A Meztelen Juliet egy romantikus vígjáték a kapuzárási pánikról és az újrakezdésről, másodsorban a túlzásba vitt rajongás tűpontos paródiája. Akad benne bőven humor, zene és romantika. A zseniális színészeivel és keserédes hangulatával az őszi letargia tökéletes ellenszere lehet.




James R. Hansen: Az első ember
Neil Armstrong élete


                                                                             




Úgy gondolom erről a filmről a könyv fülszövege mindent elmond, én biztosan megnézem, és előtte a könyvet is elolvasom. Ryan Gosling és a rendező Damien Chazelle újra összefogtak! A forgatókönyvet a Spotlight: Egy nyomozás részletei Oscar-díjas forgatókönyvírója, Josh Singer jegyzi.







1969. július 21-én az egész világ lélegzetvisszafojtva figyelte, amint egy 38 éves amerikai űrhajós, Neil A. Armstrong első emberként a Holdra lép. Talán nincsenek az emberi történelemben ismertebb szavak azoknál, amelyeket abban a történelmi pillanatban kimondott. Az első ember egyaránt bemutatja Armstrongot, mint kiváló űrhajóst és mint egyedülálló egyéniséget. A filmet már most többszörös Oscar-várományosnak tartják. A film alapjául szolgáló kötet szerzőjét, James R. Hansent eddigi pályafutása alatt kétszer jelölték Pulitzer-díjra. A film világpremierje a Velencei Filmfesztiválon volt 2018. augusztus 29-én.

„Ez az életrajz nagy szakértelemmel egyesíti Armstrong élettörténetét a történelmi háttérrel, amikor Amerika belépett az űrkorszakba. Kitűnő könyv.” - James A. Lovell ezredes, az Apollo–13 parancsnoka

A regény a GABO Kiadó gondozásában jelenik meg. A film október 18-tól látható a hazai mozikban!

A hamarosan érkező film alapjául szolgáló könyvet ITT 30% kedvezménnyel előrendelhetitek!




Gárdonyi Géza: Egri csillagok



Ez az a film, amit remélem mindenki látott már legalább egyszer, vagy örömmel nézi újra. Szerintem a legjobb magyar filmek közé tartozik. A könyvet én magam számtalanszor olvastam el. Kihagyhatatlan, alapdarabja az általános műveltségnek. Hihetetlen, de 50 éves az Egri csillagok! Digitálisan felújított változatban október 25-től kerül ismét ez a magyar film a mozik műsorára.


Várkonyi Zoltán 1968-ban készült klasszikusa emléket állít Dobó István és az egri várvédők végsőkig kitartó harcának a sokszoros túlerőben lévő török sereg ellen. A Gárdonyi Géza azonos című történelmi regényét alapul vevő Egri csillagok az 1500-as években játszódik, amikor a hódító török csapatok feldúlják Magyarországot. Nagyon fontos, jelentős győzelem volt az egriek diadala. 1552. szeptember 9 és október 17 közt zajlott az ostrom.



Egy kis érdekesség: A filmforgatókönyvet Nemeskürthy István írta. Szereplők közt az akkori magyar színjátszás összes jelentős színésze felbukkant kisebb-nagyobb szerepben. Maga a rendező, Várkonyi Zoltán Habsburg Ferdinándot alakította. A főszerepeket Sinkovits Imre (Dobó), Bárdy György (Jumurdzsák), Kovács István (Bornemissza) Venczel Vera (Vicuska) alakították. Az első rész végén a tengerparti jelenetek egy részét a Balatonnál vették fel. A Pilisben pedig a filmforgatás céljára felépítettek egy díszletvárat, ahol a vár ostromának tömegjeleneteit forgatták. A török seregeket a Magyar Néphadsereg kiskatonái „alakították”, a forgatásra ötezer sorkatonát vezényeltek ki.


                                                               


David Lagercrantz: Ami nem öl meg









Az Ami nem öl meg Stieg Larsson  Millenium-trilógiájának folytatása David Lagercrantz  tollából. A könyv ezen része szerintem még vállalható. Erről ITT  írtam bővebben. Remélhetőleg a film is az lesz.

Stieg Larsson tíz részesre tervezte Lizbeth Salander és Mikael Blomkvist történetét. A szerző halála után a jegyzetek párjához, Eva Gabrielsonhoz kerültek. Azonban mivel nem voltak házasok, a jogok az író édesapjára illetve fivérére szálltak, csakhogy a két fél nem tudott egyezségre jutni, hogy milyen irányban folytatódjon a Millenium-trilógia. A család és a kiadó ekkor szerződtette le Davidot, hogy írja meg a folytatást.

                                                     
A film főszerepére Natalie Portman és Scarlett Johansson neve is felmerült. A film forgatása 2018. januárjában kezdődött meg Berlinben. A munkálatok áprilisban értek véget Stockholmban. Ez a ötödik film Stieg Larsson trilógiája nyomán. Három svéd produkció után David Fincher 2011-ben készítette el a regénysorozat első részének hollywoodi adaptációját, azonban a gyenge eredmények miatt végül nem készült el a folytatás. Az Ami nem öl meg új rendezővel és főszereplővel kerül a mozikba. A rendező ezúttal Fede Alvarez. Izgatott kíváncsisággal várom ezt a filmet!


Lisbeth Salander (Claire Foy) nem változott. A múltja nyomasztja, magányos, emberkerülő és zseniális hacker. Úgy alakul, hogy ismét találkozik a bukott sztár-újságíróval, Mikael Blomkvisttal, és egy új ügyön dolgoznak együtt. Lisbeth ezúttal egy autista kisfiún próbál segíteni, és így keveredik bele élete legveszélyesebb ügyébe – amelynek szálai az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséghez, és a svéd arisztokrácia titkolt bűneihez vezetnek.

A regényt idehaza az Animus Kiadó adta ki 2015-ben. A film 2018. november 8-án debütál a hazai mozikban!  Olvasás után irány a mozi! Jó szórakozást mindenkinek!  






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése