2018. október 19., péntek

Lagom

Göran Everdahl: Lagom
Miért olyan elégedettek a svédek?


                                                                 






"A lagomból is meg kell találni a pont jót."








Napjaink skandináv krimiőrülete után itt az északi népek boldogságának, kiegyensúlyozott életének titkait kutató-magyarázó életmód könyvek ideje. Hygge, Fika, Lagom... Valamit nagyon tudnak a svédek (dánok, norvégok), hiszen ezt a boldogságot a statisztikák is alátámasztják. A svéd életstílus, színek és formák, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kiegyensúlyozottá váljon az életüket.


Hogyan lehet megtalálni, megtartani a boldogságot? Mi is tulajdonképpen a boldogság? Nyilván mindenkinek más, de alapból a jól érzem magam a bőrömben, az életemben már boldogság.
A lagom a svéd "lefordíthatatlan" szó mögött életérzés van. Amit minden részére életünkre kialakítani nem biztos, hogy egyszerű, de megéri.
Göran Everdahl kilenc fejezetben mutatja be szellemesen, sok humorral könyvében a lagom fogalmát. Nem csupán elemzi, de tippeket, példákat ad ahhoz, hogyan valósíthatjuk meg mindennapjainkban. Ami talán a legfontosabb: életünk minden területén meg kell találnunk az arany középutat: Boldognak lenni annyi, mint elégedettnek lenni. Valóban lehet és kell tudni apróságokat észrevenni, annak örülni.



Everdahl iróniával írta meg Lagomország történetét, amit már a vikingek korától eredeztetnek. Eljutva napjainkig, bemutatva olyan mérföldköveket hátterét, mint a pukedlisztrájk, a tegezőreform, ami valósággal forradalmasította a svédek életét. Ez a közvetlenség sok okos és hasznos dolog hátteréhez is vezet. A praktikusság, csomagolás, pakolás terén, (IKEA) a nem felhalmozni, komolyan venni a boldogságot talán nekünk furcsa, már-már újszerű megközelítés.




Remek illusztrációk és színes, dekoratív képek keltik életre a könyvecske tartalmát. Meglepő lehet, hogy mit tudnak ennek az országnak a lakói, amit mi idehaza nem, vagy mitől működik ilyen jól a társadalmuk, gazdaságuk, mit is tesznek annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottá váljanak. Az biztosan nem kell mondani, hogy nem a fahéjas sütin vagy illatgyertyákon múlik csupán, de jelentősen ad hozzá az életükhöz valamit. A könyv hasznos tippeket ad arra vonatkozóan, hogyan törekedjünk megtalálni életünk minden területén a mértékletességet. A svéd lakberendezésről olvasottak különösen tetszettek, az IKEA alapítójáról és sikeréről bővebben is olvasnék. Meglepő volt az 1995-ös "csokibotrány" vagy Palme miniszterelnök a buszon. Ilyet idehaza elképzelni sem tudok, sajnos.

Természetesen, ihatunk a vacsora mellé egy-két pohár rozét, a kávé mellé ehetünk két-három sütit, de a mérték a fontos mindig, mindenből.




"A „nincs jobb a pont jónál” a gyakorlatban azt jelenti: ELÉG."








A Lagom és a története, a megidézett példák, friss, üdítő olvasmánnyá teszik a könyvet. Hasznos, informatív, átvehető, alkalmazható ötletek gyűjteménye. Egy igazán pozitív, tudatos életstílussal ismerkedhetünk meg közelebbről, amitől kiegyensúlyozottabbá válhatunk az élet különböző területein. És ez is már a boldogság állomása. Göran sorain érezhető, hogy ismeri és szereti az országát, a svédeket.





Sok meglepő és átvehető ötlet sorakozik a lapokon. Lenne mit eltanulnunk, átvennünk a svédektől, akik egy sima hétvégéből is képesek ünnepet faragni, vagy a természet, a mozgás szeretet, a környezetre való odafigyelés egyenesen követendő kellenen legyen! Lazítsunk egy picit, ne rohanjuk. Élvezzük és tegyük széppé saját és a körülöttünk élők életét, apróságokon múlhatnak valóban nagy dolgok.


"A hulladék aránya, amit 1975-ben valamilyen módon újrahasznosítottak Svédországban: 60%. A hulladék aránya. amit 2015-ben újrahasznosítottak Svédországban: 99%."




Tetszett az olvasmányossága, a humora és felsorakoztatott példák. A szemlélet, felfogás az élethelyzetek kezelése, a gondolkodásunkat kell(ene) nagyon alapjaiban megváltoztatni, ami évtizedek múlva sem fog menni… svédnek születni kell. Harisnyás Pippitől Lisbeth Salander és a svédek sok nemzetivé lett büszkeségéről, híres svéd szőkéről (ABBA, Greta Garbo, Anita Ekberg, Olof Palme vagy Per Albin Hanson mellet az Absolut vodka a Volvo és Nobel is hozzájárul a témához).



Mutatós, igényes kivitelű könyv, szép képek, ötletek, receptek gyűjteménye. Hasznos olvasást mindenkinek!


ITT kedvezménnyel a tiéd lehet a kiadótól!



















Jaffa, Budapest, 2018
184 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634751120 · Fordította: Papolczy Péter


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése