2018. szeptember 9., vasárnap

Patrick Melrose (1 - 3)


Edward St. Aubyn: Patrick Melrose

Nincs baj. Baj van. Van remény















                                                                           
Az idei év olvasmányai közül több okból is kiemelkedik Edward St Aubyn regénye. Mind a történet valós drámaisága, témájának aktualitása, mind pedig írásmódja olyan együttes élményt ad, ami ugyan sokkol és elborzaszt, mégis felráz. Nagyon fontos könyvnek vélem az idei kínálatban. Rányitja a szemét az olvasónak a valóságra. Mindig szomorú és sajnálatos, ha egy kisgyerek élete éppen azok miatt kerül tévutakra, akik felelősséggel és szeretettel kellene legyenek irányába.




A legjobb történeteket az élet írja, bár ez esetben idézőjeles a legjobb jelző. Sajnálatosan valós az biztos. Az, hogy ez megtörtént kinek a hibája, felelőssége? Sovány vigasz, ha ez nem történik meg, Aubyrn sem lesz az, aki ma. Persze lehet ezt azért kihagyta volna és maradt volna a sablonos, gazdag kölyök élete mellett. Talán nem is kell mondanom, Aubyrn saját életét dolgozta fel a Patrick Melrose-regényekben. Hatalmas erő, bátorság kellett ennek a felvállalásához. A valós történet odavágja az olvasót. Az elvonókúra után, jótékony, terápiás jelleggel próbálta életének ezen tragikus romhalmazát újraépíteni. Hogyan és miért jutott ide ezt ismerteti meg, erről a pokoljárásról olvashatunk. A pokol pedig már gyerekkorában elkezdődött, alig ötévesen...




A pénz nem boldogít örök igazsága ezúttal még erősebben jellemző, érhető tetten. A csillogó, felszínesen üres életek sorában a dráma valahol mindig ott lapul. Nagyon szemléletesek a kisregények címei: Nincs baj az elsőé, ami Patrick gyerekkorában indul. Kell-e mondani, baj az van bőven.




Az elképesztő gazdagságban élő családot ismerhetjük meg itt. A vagyon mellé, hogy legyen valami kevéssé irigyelhető, jár a boldogtalanság. Anyja egy üres, lélek nélküli nő, aki minden baja elől alkoholizmusában keres vigaszt. Semmiről nem hajlandó tudomást venni, ami körülötte van, élete értelme a gyermeke lehetne, de sajnos nem törődik vele. Tipikusan az, aki inkább nem veszi észre, elzárkózik a maga alkotta világába. Az apa egyszerűen egy szadista barom, aki évekig szexuálisan zaklatja fiát.




Elismerésem, mennyire árnyaltan jelenti meg a szerző a drámai valóságot. Tudjuk mi zajlik a csukott ajtó mögött, átérezzük Patrick kiszolgáltatott helyzetét. Mégsem válik vulgárissá, nem lesz szenzációhajhász a leírás. Az apa szadizmusa a kiégettségben, unalomban keresendő, ha erre egyáltalán lehet magyarázat. Az angol elit világa gyomorforgatóan felszínes, üres. Lehet unni a napi pezsgős partikat, a semmitmondó fecsegések végtelen sorát, a bájolgást.
Az apa a fiát érő szexuális zaklatást is úgy fogja fel, mint egyféle nevelési módszert, amiért még majd hálás is lehet a gyerek. Nos, itt elszakadt a cérnám... pedig olvastam már hasonló történetet. (Kalak) A tehetetlen düh és a téma elkeserítő aktualitása napjainkban is fontos kérdés. Persze, nem kell hozzá vaskos bankszámla, kastély. Egy kisgyermek védtelen kiszolgáltatottságával visszaélni, és éppen a szülőnek, megbocsáthatatlan nagy bűn. Erre nem lehet, nincs mentség.







Az évek gyorsan telnek, és Baj van... a traumáit feldolgozni nem tudó Patrickból drogfüggő, alkoholista lesz. Ami egy picit sem meglepő egy ilyen traumákkal terhelt gyerekkor után. A mélyrepülés szemléletes képekkel jelenik meg a regényben. Nos, innen szép felállni, megállni. Életének új korszakában szembesül azzal, amiben felnőtt, amit ő is feledni akart. Az emlékek azonban makacs dolgok. A rossz emlékek főleg mély nyomot tudnak hagyni, és a legváratlanabb pillanatokban jönnek felszínre. Azt pedig kezelni kell: heroin, alkohol állandóan van kéznél. Patrick egész személyisége más lett, mintha ez a traumákkal teli gyerekkor nem történik meg vele. Amit az apja elkövetett ellene megbocsáthatatlan, nincs rá elfogadható mentség. A kötet záró része ad reményt, hiszen a címe is ezt súgja: Van remény! Ez szépen kertbe foglalja ezt a három történetet. Patrick vívódásai, hullámzó kedélye és szellemisége tökéletesen átélhető az olvasónak.


"Folyton zavartalan magány után vágyakozott, majd amikor elérte, akkor azután, hogy legyen vége."



Apja halála, a temetés megszervezése ad új lendületet, (vigaszt) a fiúnak. A második kisregényben apja hamvaiért indul New Yorkba. Itt is elég groteszk helyzetek sora történik, amikor is a halottszemlére megy, majd átveszi a hamvakat. Nem részletezem, kedvencem a selyempapíros jelent volt: Patrick humora, felkiáltása "Épp ilyet akartam!", mindent vitt. Nos, ilyen pillanatoknál nehéz a döntés: nevessen az olvasó szívből (igen) vagy sírjon. A kábítószeres, mámoros álmok, utazások pedig igazán szemléletes képekkel jelenik meg a történetben. Ez ad erőt az önvizsgálathoz, a terápiához és az életmód váltásra. Zavarbaejtően őszinte minden sora. Súlyos családi titokok derülnek ki, amik évekig tartó szörnyű rémálmokat szülnek. Az örökre elrontott élet fájdalma mégis sok tanulságot hordoz.

A pergő epizódok és a téma is adják magukat a filmnek, nem is csoda, hogy egy minisorozat keretében mind az öt kisregényt megfilmesítették. Benedict Cumberbatch alakítja zseniálisan Patrickot. Nálunk a Jelenkor Kiadó az első három történetet nyár végén adta az olvasók kezébe, majd novemberre várható a befejezés.



A könyvből sokkal jobb jellemrajzokat kapunk, mélyebben megismerhetjük Patrick szüleit. Itt is főleg az apja kap nagyobb hangsúlyt a bemutatásban. Ez az egész egyszerre elborzasztja és felháborítja az olvasót, mégis sok esetben irónikusan vidám. Gondolkodóba ejt, és a gyermekeink iránti törődés, odafigyelés, felelősség kérdését is kiemeli. Szépirodalmi nyelvezete, finom rezdülései és a történet súlyossága maradandó olvasmánnyá teszi. Nagyon kíváncsian várom a záró kötetet.


Ismerd meg Patrick történetét! ITT kedvezménnyel megrendelheted!

IDE  kattintva pedig a folytatást is előjegyezheted!! Ne hagyd ki!


Képek a sorozatból!



Edward St Aubyn:

                                               
1960. január 14. (London, Egyesült Királyság)

Eddig nyolc regénye jelent meg. Az öt önéletrajzi Patrick Melrose-sorozatttal. 2006-ban az Ami kell részt Booker-díjra is jelölték.






Jelenkor, Budapest, 2018
518 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636767112 · Fordította: Csonka Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése