2018. szeptember 7., péntek

Hazugságok

T. M. Logan: Hazugságok





                                                                       







"Ha felbőszíted a bikát, ne csodálkozz, ha megdöf"




Egy különleges, pergő tempójú, szövevényes pszicho-thrillert olvashattam. Mondhatnám a vége adja az igazán sokkoló, végre valóban meghökkentő befejezést az olvasónak. Már ezért érdemes elolvasni, hiszen valóban nem szokványos, agyafúrt a befejezése a regénynek. Elismerésem, hogy mert végre egy író eredeti lenni. A szokásos háromszög-történet egy új oldalról tálalva. Próbálok nem poéngyilkos lenni az ajánlómban, ennél nem elárulni többet. Meglepő módon egészen izgalmasra sikeredett ez a látszólag egyszerű sztori.




T. M. Logan debütáló thrillere egy hétköznapi történet, sok eleme talán ismerős lesz a rendszeres krimiolvasóknak. Mégis, valami igazán jól sikerült, életszerű-szagú cselekmény kerekedik ki. Friss, mai történet, ahol mint azt a cím is súgja, minden a hazugságok körül forog, erre épül a regény. Szerzőnk mindent belead, rendesen összekuszálja a szálakat, talán ha ezt felróhatom neki. De mégsem teszem, hiszen első könyvenek igazán biztatóan jó kezdés ez! A végső megoldás fényében tökéletesen érthető lesz minden. A hazugság természetrajza bontakozik ki két házaspár életének összefonódásából. A lavina is egyetlen hópehelyből lesz, itt is egy régi, picike hazugság hatása indítja be a gépezetet. Olvasás közben egyre jobban belegabalyodunk a hazugság sűrű hálójába, még a reménye se csillan fel annak, hogy mindent átláthassunk. Amikor azt érezzük, igen, alakul, rögtön jön egy váratlan és meglepő fordulat, azaz egy újabb hazugság. Igazából elgondolkodtató, mennyit is hazudunk napi szinten is... apró, sok esetben jelentéktelennek tűnő dolgokban is. Ám egy életet nem lehet hosszú távon hazugságra építeni. Nem is szólva a hatásokról vagy a körülöttünk élőkre gyakorolt hatásról. Megjelenik a "véletlen" is a történetben, ez lesz az utolsó hópehely... A technikai háttér elgondolkodtató, megdöbbentő, egyenesen félelmetes, a közösségi média életünkre való hatásaival egyetemben. Érdekes olvasmány, mai történet T. M. Logan írása. Ami így kívülről nézve még szórakoztató is. Ám ha beleképzelem magam ez simán megtörténhet. Na, ez az ijesztő!


Joe Lynch igazi szürke kisember, angoltanár, aki a londoni csúcsforgalomban araszol fáradtan, amikor William a négyéves kisfia felfedezi anyuci autóját...
Nyomába erednek, de nem lesz ez olyan jó ötlet, mint gondolják.


"Nem terveztem semmit. Csak úgy megtörtént."


Ez a véletlen találkozás az eddig boldognak hitt, tízéves házasságukat és egész életüket dönti romba. Tökéletesen átgondolt, kidolgozott a történet, sodró kezdéssel. Ez a találkozás lesz természetesen a kiindulás, ami előre nem látható módon borítja fel a szereplők addigi békés, idillinek látszó életét. A karakterek jól kidolgozottak: Joe még mindig, mondhatni vakon szerelmes feleségébe, Melissába, aki egy csalfa dög, aljas bestia. A szertő anya és felség képe máz, ami fokozatosan omlik le. Joe számára is sokkoló, döbbenetes módon derül ki. Persze, ez túl egyszerű megoldás lenne, lesz itt még váratlan és meghökkentő fordulat. A másik párost sem kell kitenni a kirakatba. A látszatboldogság képe, amit a pénz tart össze omlik le. Aki a legszürkébb, ártatlannak tűnik nos, az a legizgalmasabb szereplő lesz a végére. Érdekes, hogy itt egy szoros apa-lány kapcsolat adja a történet motorját.


A cselekmény végig egy jól kitervelt csapda, amiben az a leginkább hátborzongató, hogy nem teljesen lehetetlen. Kihasználni, visszaélni a másik érzelmeivel egy életen át játszadozni vele nem lehet. Kiutat találni nehéz. Mikor lesz bűn a vágy, válik tőle megszállottá az ember? Elfogadni ezt, az érzelmek csapdájában vergődve, annak ennyire kiszolgáltatottá válni csak egyetlen módon lepet szabadulni. A biztos háttér, a vagyon megtartása és egy zaklatottan zűrös válási procedúrát elkerülni a tökéletes gyilkosság jó megoldásnak látszik. Két legyet, egyetlen csapással.


Felvetődik, mennyire sebezhetővé tehet minket a bizalom és mennyire vakká tud tenni a szerelem. Joe ezerrel igyekszik menteni a romok alól a kapcsolatukat. Talán nem kellene mindig, mindenáron.
A múlt történése segít megérteni az olvasó számára a kialakult helyzetet. Arra azonban sokat kell várni, amíg a mozaikok illeszkednek. A szereplők hétköznapi, egyszerű emberek. Maga a történet sem hoz újat, de a nagy fordulat és a tálalás a végén mindent visz. Nehéz a történetről többet írni, maradjon meglepetés. Az olvasás örömét nem szeretném elrontani.


Kiemelkedően kedves volt a szívemnek olvasni az apa-fiú kapcsolatról, annak az összetartásnak a példaértékűségéről, ami ritka. Kivételesan mindkét házasságban az apák voltak a pozitív szereplők.
Egy izgalmas, mai pszicho thriller ez, ahol a megoldást is a hazugság hozza.

Aki szeretni a lélektani krimiket azoknak mindenképpen ajánlom, nem fognak csalódni.


T. M. Logan első regénye külföldön tavaly jelent meg. Már E-könyvben is kapható! Kedvezménnyel ITT tudod megrendelni!








General Press, Budapest, 2018
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521952 · Fordította: Tóth Bálint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése