2018. szeptember 21., péntek

Őszi kék

Géczi János - Csányi Vilmos: Őszi kék
Élet Történet Konstrukció





                                                                                         



"Ha az embernek van saját múltja, ez olykor mosolygásra készteti."






Talán nem véletlen a finom párhuzam Arany János Őszikék kései versei, költészetének eszenciája és ezen beszélgetős könyv között. A cím bizonyára játékos formában erre utal. Két sokat látott, tanult és bölcs ember életének tapasztalatait, gondolatait olvashatjuk. Okos könyv, már a címe is kifejező.
Az biztos, hogy az idei év legjobb könyvét olvashattam az Athenaeum Kiadónál megjelent kínálatból. Sajnos kétségtelen, hogy bizonyára nem ez lesz a legkimagaslóbb kereskedelmi sikerük. Azonban aki valami elgondolkodtató és tartalmas, gondolatébresztő könyvet keres az megtalálta.

Ez a baráti beszélgetés olyan megélt élethelyzetek sorát viszi végig, építi fel az olvasó előtt az emberi élet kiteljesedését, ami mindenkit megtalál, megérint. Ki mit talál párhuzamot, milyen gondolatot visz magával, épít be a saját életébe ez egyéni. Család és karrier, barátság, férfi-nő kapcsolatok, apaság, tudomány és kutúra, a főzés adta élmény, a népek közti különbségek mellett a személyes tapasztalatokról ad képet. Izgalmas volt a falkaelmélet és a dominancia kérdése a barátságokra, kapcsolatokra vetítve. Az Izlandi Péniszmúzeum Reykjavíkban pedig egy kis mosolyt csalt az arcomra. Elképzeltem én is ezt idehaza...

"Célok nélkül nincs rendeződés. S a céllal együtt jár a motiváció, valamiféle kíváncsiság is."



" Az álláspontom az, hogy az ember biológiailag az állatfajok egyike."


Közvetlenül, kötetlenül tárja fel ezeket és gondolkodtat el az egész könyv. Valóban érdekfeszítő, mindenkit érintő és izgalmas gondolatok kerültek terítékre. Az emberi kapcsolatok, apaság mellett az öregedés, elmúlás témaköre volt nagyon megható számomra. Tetszett, ahogy ezek megjelentek, szemléletes családi példák és valós pillanatok által. Értékeltem, hogy soha nem politizáltak direktben, de a figyelmes olvasó a sorok közt találhat erre is utalást. Meggyőzött a magyar mezőgazdaság sajnálatos sorsáról, vagy arról is, mennyire egészséges a vegán koszt a tápos csirkével ellentétben.


Múltunkból épül fel a jelenünk, ez nem kérdéses. Amerika önérzete lenyűgöző, lenne mit eltanulnunk, ahogyan a könyvkiadása is sokat elárul, megkapóan rajzolódott ki. Azonban, ha tudunk önmagunkon mosolyogni, elismerni tévedéseinket az nagy erény lehet az életben Talán nem is kell megérteni, megmagyarázni mindent. Géczi jó partner volt a beszélgetésben, nem telepedett rá Csányi szövegeire, gondolataira, hagyta azokat érvényesülni.


"Csak felnőtt korában látja az ember, hogy az aranyos, kedves gyerekekből undok felnőttek lesznek és szörnyűséges öregek. Ez egy folyamat." 


Géczi János író és Csányi Vilmos etológus munkásságát itt most nem méltatnám, arra kevés a hely. Mindamellett remélem mindenki tudja kik ők, mit is köszönhetünk nekik. Személy szerint Géczi nevével és könyvével még a nyolcvanas években találkoztam először a Vadnarancsok kapcsán. Csányi Vilmos biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár. Közismerten jelentős tudományterjesztési és szépirodalmi munkássága is. Az is önmagáért beszél, hogy a Nagykutya csillagképben csillagot neveztek el róla 1999-ben. A kutyák pedig valóban szőrős gyerekek. A kutyás epizódok is sok apró és fontos dologról üzennek az olvasónak. Bukfenc és Jeromos fontos szereplő. Figyeljünk rájuk, tényleg tanulhatunk valamit tőlük. Önzetlen figyelés, ragaszkodást és türelmet, elfogadást mindenképpen. Ezekre a mai kissé "bolondos" világban nagy szükségünk lenne. Oda kell figyelni két elismert és jelentős ember beszélgetésére, gondolataira. Teszik ezt közvetlen stílusban, közérthetően.
"A jó mesékre jellemző, hogy mindig van bennük egy parányi igazságmag."


Magáról a könyvről nem is ejtenék több szót. Felesleges bölcselkedés, okoskodás lenne csupán.
OLVASSÁTOK EL! Ritkán írok olyat, hogy MINDENKINEK ajánlom, de ezt valóban el kellene olvasnia lehetőleg mindenkinek. Jó szívvel ajánlom! Köszönöm a beszélgetés és az olvasás élményét! Biztos vagyok benne, hogy még előveszem, hangulattól függően akár részeiben vagy az egész könyvet újra olvasom.





Athenaeum, Budapest, 2018
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632938196

1 megjegyzés: