2018. szeptember 15., szombat

Eltűnt ellenség

Lee Child: Eltűnt ellenség







                                                                               





"A parancs az parancs – Különben kitör a káosz és az anarchia."





Lee Child egy újabb, izgalmas Reacher története az Eltűnt ellenség hét év után új borítóval került ismét a boltokba. Örömmel olvastam újra, nem volt zavaró, hogy néhány éve már megismertem, sőt! Most is az egyik legjobbnak érzem a sorozatból, mondjuk a top 10-ben benne van nálam. Régi ismerősként nyomoztam újra Reacher-rel. Ez a rész is bátran olvasható önállóan, de a nyolcadik a sorozatban, a Kétélű fegyver és a Csak egy lövés között jelent meg eredetileg 2004-ben. Kissé különbözik az addigi történetektől, itt Reachert munka közben, még állományban lévő katonai nyomozóként ismerhetjük meg.




Lee Child stílusjegyei jól felismerhetőek, akadnak itt is visszatérő elemek, de mégis minden egyes regény teljesen más. Talán itt a verekedős részekből most kevesebb akad, (egy), itt a gondolkodásé a főszerep, nem az izmok játszanak. Élmény volt, a sok apró leírás, részlet adott az olvasásnak különös hatást. Meglepő volt, hogy a látszólag egészen egyszerű esetből hogyan válik egy szövevényes, katonai összeesküvés. Nem kis meglepetésemre Child egy merész szerelmi háromszöget is beépített a történetbe, ami olyan fordulattal bír, ami igen eredeti egy kemény, machós katonai világban. Ám nem egyedi az eset, az biztos. Ő merészen bevállalta, van ilyen, még az amerikai hadseregnél is. Ráadásul a történet az egész világot érintő berlini fal leomlása idején játszódik, aminek hatása akkor még elég beláthatatlan következményekkel járt. 1989 szilveszter éjszakáján indul a regény, amit röviden így tudnék összefoglalni: A berlini fal leomlása, és egy váratlan szívroham okoz némi zavart a hadseregen belül. Reacher újabb fondorlatos, katonai összeesküvésbe botlik. Szerelmi háromszög, kicsit másképpen, fegyverkezés és a mundér becsülete.


Ez a történet is eredeti, összetéveszthetetlen, minden percben teljes figyelmet igényel. Jó ilyet olvasni, ajánlani. Sok apró részlet válik a végére hangsúlyossá. Az eltűnt ellenség visszaviszi az olvasókat 1990. kezdetére, amikor Reacher fiatal, kevéssé cinikus, még katonai rendőrként szolgál. Reacher valóban kemény fickó, akinek éles eszére ezúttal is szüksége lesz. Emberből van ő is, aki elismeri, ha hibázik.

Reachert éppen áthelyezték Panamából Fort Birdbe, Észak-Karolinába. Ide fut be a riasztás szilveszter éjjelén, hogy egy katona szívrohamot kapott egy motelban. Amikor kiderül, a halott katona egy kétcsillagos tábornok, aki ráadásul egy igen fontos és titkos konferenciára utazott oda, elindul a lavina. Természetesen Recher kapja a feladatot, értesítse a tábornok özvegyét...akit szintén holtan talál. Innen egyértelmű a számára, hogy több van az egész ügy mögött, mint véletlen. A tábornok eltűnt aktatáskája tovább csavarja a szálakat, hamarosan újabb halott katonák kerülnek a cselekménybe, de a katonai bürokráciával is meggyűlik Reacher baja. Seggfej, okostojás felettesek ott is akadnak. A háttérben egy valóban elképesztő és meghökkentő katonai indok lapul. A mundér becsülete, a fegyverkezés összefüggései a világban végbemenő aktuális politikai változásokkal adják a mese eszenciáját. A háttérben a berlini fal leomlása és hatása a világ hadseregére ad komoly súlyt a történetnek.


"Gondolom, elég jól ismerik a sereget ahhoz, hogy tudják, ha valami kínos dolgot fedezünk fel, mindent megteszünk, hogy eltussoljuk."



Hogy még tovább bonyolítsuk a szálakat ebben a kiváló sorozatban, Lee Child ezúttal Reacher családi kapcsolatait, gyerekkorát szövi bele a regénybe háttérnek. Child elviszi Reacher-et és testvérét, Joe-t Párizsba, hogy meglátogassák a haldokló anyjukat. Megismerjük gyermekkorát és az édesanyja rendkívüli életét. Az anya-fiú kapcsolat bemutatása tökéletes képet ad a családról, Reacher személyiségéről. Ha nem lenne elég a cselekmény feszültsége, a politikai cselszövéssel és akcióval, kapnak az érzelmek is egy gyomrost. A klasszikus Lee Child történetben a narratív hang tökéletes: Reacher egy tettre kész, éppen harmincéves, kemény fickó, akinek élete a személyes becsületkódexe szerint működik. Nála az igazság és a becsület, vagy a kötelesség nem üres szavak. Ehhez a csinos Summer hadnagy, az aktuális női segítője ad még egy jó adag szenvedélyt. A borító letisztult egyszerűsége nagyon fontos, éppen olyan, mint a történet. Az ott szereplő feszítővas a megoldás a gyilkosságokhoz. Azonban a katonai háttér még mindig félelmetes képet ad, nagyon durva a befejezés. A miért is történt mindez döbbenetes választ kap.


"Vannak csaták, amiket nem lehet megnyerni."



Jack Reacher kétség kívül hős. Egy elit katonai zsaru, ő volt a hadsereg egyik legfényesebb csillaga. Ám minden zsaru életében van egy eset, ami mindent megváltoztat. Jack Reachernek ez lett az az eset. Az elejétől a végéig lekötött, élmény volt. Lee Child jól szövi a történetet, működik, apródonként adagolja a részleteket, hogy az olvasó együtt gondolkodik a nyomozóval. Lee Child 2005-ben Barry-díjat kapott ezért a legjobb regény kategóriában. Elolvastam az összes Lee Child könyvet, ez bizony egy ragyogó thriller.




Lee Child, eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de hosszú évek óta New York államban él feleségével. Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját. Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendész, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államokban. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a sorozatot.

Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award









Eredeti megjelenés éve: 2004
General Press, Budapest, 2018
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521716 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése