2018. március 3., szombat

61 óra

Lee Child: 61 óra  
(Jack ​Reacher 14)





                                                                         










Amikor évekkel ezelőtt felfedeztem magamnak ezt a remek krimisorozatot, ez volt az első "ismerkedős" olvasmányom Lee Childtől. Mondhatom, megvett kilóra! Rögtön megfogott főhősének karaktere, barátok lettünk Reacherrel.


Lee Child vitathatatlan népszerű, olvassák, szeretik a könyveit világszerte. Eddig eladott regényei száma mára meghaladja a 100 millió példányt, ez is önmagáért beszél. Nem véletlen figyeltek fel a filmesek is a sorozatra. Eddig két történet került mozivászonra. (Csak egy lövés, és a Nincs visszaút). Állandó főhőse Jack Reacher. 1997 óta eddig 22. kötet jelent meg, a legfrissebb néhány hete került a hazai olvasókhoz Éjféli szállítmány címmel.

A sorozat 14. darabja most új borítóval jelent meg. Feszült, izgalmas a történések sora. Dél-Dakotában tomboló hóviharban nyomozunk. A zord időjárásban egy távolsági busz balesetet szenvedett. Utasai átlagemberek: kirándulásra indult nyugdíjasok. És még valaki, aki leginkább észrevétlen szeretne maradni… Ami nem egyszerű, hiszen 190 centi magas. Ő Jack Reacher az igazság bajnoka, a magányos farkas. A volt katonai rendőr Amerika országútjait rója, mindig éppen utazik valahová. Egy különös, törvényen kívüli személyként éli mindennapjait.

Tetszett az író stílusa: Feszült. Tömör. Izgalmas. Szűkszavú. Becsapós. Ahogyan a címből sejthető, az idő szorít, a „ketyegő óra”-effektus jól működik, remekül alkalmazta Child. Mélyen eltemetett titkok, erős ellenségek, és már csak 61 óra van hátra. Ez az, ami valódi feszültséget teremt. Az álmos, vidéki kisvárosban rendőrök tucatja véd egy idős hölgyet, aki egy semmitől vissza nem riadó kábítószer-kereskedő elleni per koronatanúja. Ha elég sokáig él, kiállhat a tanúk padjára. Már csak 61 óra van a tárgyalásig és eljöhet az igazság pillanata!


Azonban a városba érkezik egy hidegvérű, magányos gyilkos is, akinek egyetlen feladata van: megakadályozni az asszonyt, hogy tanúskodjon. Jack Reacher visszatért, vele azonban nem számoltak. Természetes, hogy a legújabb bűntényt próbálja megakadályozni. Kalandban nincs hiány most sem. Jack a magányos igazságosztó szerethető figura. Lee Child eredeti karaktert alkotott Reacher személyében, nem tudom megunni. Nagyon bírom Reacher fanyar humorát, elveit, személyiségét. A regény további szereplői sokszor nem azok, akiknek gondoljuk őket. Fordulatos a cselekmény, meghökkentő volt számomra az igazi bűnös kiléte. A könyv jó kikapcsolódást nyújt, ajánlom azoknak, akik a fordulatos és izgalmas krimiket szeretik, esetleg még nem olvastak Lee Child regényt. Pótolják gyorsan. 


Mert most is kapunk egy fantasztikus Lee Child történetet. Izgalmas, pörgős, eseménydús, könnyen olvasható, humorral is megszórva. A végén van nagy durranás, mégis a kissé lezáratlan befejezés nagyon illik ide. Hiszen arra jó, hogy átvezesse Reachert a következő regénybe, ami a Megérte meghalni címet viseli.

Az óra ketyeg. A visszaszámlálás elkezdődött! Reacher már nyomon van, tarts vele! Érdemes.




Lee Child, eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de hosszú évek óta New York államban él feleségével. Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját. Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendész, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államokban. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a sorozatot.

Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award




Eredeti mű: Lee Child: 61 Hours

Eredeti megjelenés éve: 2010
General Press, Budapest, 2018
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634520962 Fordította: Gieler Gyöngyi












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése