2017. november 4., szombat

A nevem: Jack Reacher

Lee Child: A nevem: Jack Reacher 



                                                     










Lee Child minden regénye az egykori amerikai katonai rendész, Jack Reacher kalandjait követi nyomon főként az Egyesült Államokban. Önálló történetek, csupán Reacher személye köti össze a sorozatot.Eddig ez a novaválogatás a 22. Reacher-történet.




Jack Reacher nagyszerű karakter. Nem csak termete miatt kimagasló a krimiirodalomból. Nincs bőröndje. Nincs úti célja. Nincs középső neve. Ő Jack Reacher. Kávéfüggő ex-nyomozó.
Sok szimpatikus vonással bír, gondolkodásmódjával, határozott, erős és előrelátó, kiváló helyzetfelismerései az igazság bajnokává tették. Remek megfigyelő, az ellenfél fejével próbál gondolkozni, így tud mindig egy lépéssel a rossz fiúk előtt járni.




Ez a válogatás is jól ábrázolja, illetve teszi fontossá termetét, erejét. Ami legjobban tetszett a történetek tökéletes hangulata mellett, hogy Reacher életének különböző szakaszaiba pillanthatunk bele. Megismerjük, feltűnik kamaszként, fiatal felnőttként, majd a későbbiekben mint katonai rendőr és a leszerelése utáni időszakról is akad történet. Két novella már e-könyvben illetve bónuszként megjelent egy régebbi kötet végén. A Hőség és a James Penney új élete tényleg a két legjobb történet a válogatásból. Igazán mindegyik hozza a szokott feszes történetvezetést, Child stílusát. Már az első, ahol szokása szerint Reacher csupán éppen arra járt és besétál egy rendőrségi akció közepébe. Ami további bonyodalmakat kelt, hiszen kiváló megfigyeléssel olyat vesz észre, amit nem kellene... A látszólag semmi különös történet meglepő csavarral zárul. Ez az epizód is jól mutatja, Reachert bárhol megtalálja a bűn, önzetlenül felléphet az igazság mellett.

A jó érzékkel másodiknak beszerkesztett Másodszülött beszédes címe a kamasz Reachert mutatja be. Okinavai áthelyezésük és beilleszkedésük nem megy minden zökkenő nélkül. Itt még együtt a család, papa, mama és a két fiú. Lényegi momentum, ahogy a papa elgondolkodik, felméri két fia képességeit, jövőbeni lehetőségeiket. A középpontban egy iskolai különbözeti vizsga áll, némi helyi bandaháborúval megspékelve.
Ha valaha is elgondolkodtatok Jack Reacher múltjáról - hogyan lett akció hős -, itt még a 13 éves Reachert is megismerhetjük, aki már olyan erős, amivel számolni kell. Lee Child és hőse, mindig pontosan tudja, mit csinál, és azt jól csinálja. Legjobb, amikor a látszólag semmitmondó ügyből kikerekedik egy dráma.




A Hőség tényleg az egyik legerősebb történet. Itt 1977 júliusában járunk, amikor a majdnem tizenhét éves Jack Reacher először érkezik New Yorkba, hogy meglátogassa a bátyját. Emlékezetes lesz a látogatás nem csupán a nagy new yorki áramszünet miatt, ami valóban akkor volt és épített be az eseményekbe Lee Child. Ilyen finoman leírt autós szex-kalandot ritkán olvasni krimiben. Nem csupán a "tűzkeresztségen" esik át Reacher, de egy sorozatgyilkost is segít elkapni. A hatalmas hőség fullasztó, a vihar előtti állapot jól érzékelhető Child írásában. Mellékesen egy maffiózó is rendőrkézre kerül. A novella általában nem túl népszerű műfaj, rövidsége nehéz feladatot ad a szerzőnek. A felvillanó helyzetek, a szerelmespárokra vadászó sorozatgyilkos, szervezett bűnözés
és a szárnyait bontogató Reacher azonban ad egy remek ízt a sorozatot nem ismerőknek, amíg a már kedvelők is megkapják a szokott, feszes történetet. Van bőven izgalom, még a további történetekben is.



A James Penney új élete novella főhőse természetesen ismét Jack Reacher. A volt katona miért lesz kénytelen menekülni, hogyan, kinek a segítségével kezd új életet? Váratlan, hatalmas csavar van a történet végén! Rövid és erős, poénos novella ez.
Mivel a sorozat és a karakter a kedvenceim közt van, kettő kivételével minden megjelentet olvastam kijelenthetem: Élveztem ezeket a történeteket, jól illik a többihez, Reacher alakjához, és nem okozott csalódást. Jól szórakoztam Reacher mellett jó volt bebarangolni Amerikát. Okinava
és New York mellett az amerikai Dél és Kanada vadonja is feltűnik. Egy nagy utazás Reacherrel, ahol az idő gyorsan megy. Nem számít, milyen messzire utazik Reacher , a baj mindig megtalálja őt. A rövidebb epizódok is kidolgozottak, élvezhetőek. Öröm volt olvasni azokat, ahol a családról írt, ad háttér információkat Lee Child. Kiemelném még a Kisebb háborúk, az Üres szoba, Éjszaka egy bárban epizódokat. Itt az utóbbiban olyan fordul elő, ami ritka: Reacher téved. Egy percig, talán.



Igazán remek lezárást adott az utolsó, ami az amerikai társadalomról is képet ad: a Festmény egy nagyvárosi bisztróról kifejező és jó hangulatú zárás. Nem csak az 1977-es áramszünet valós esemény, de a novellában feltűnő festmény is létezik. Edward Hopper Az Éjjeli baglyok (Nighthawks) 1942. festménye, mely az amerikai festőművész egyik legismertebb alkotása. Nem mellékesen egy akcióba leshetünk bele, ami komoly befolyással lehet a világ sorsára is. Talán ez már az új, idehaza februárban megjelenő történethez vezet el bennünket, olvasókat.


Ez a rendkívül szórakoztató gyűjtemény további betekintést nyújt egy olyan karakter életébe, amely az elmúlt 20 évben egy valóban ikonikus fiktív szereplővé vált. Ha szereted Jack Reachert, ezt a könyvet el kell olvasnod.



ITT tudod kedvezménnyel megvásárolni!






Lee Child: eredeti nevén Jim Grant (1954. 10. 29. - ) az egyik legnépszerűbb krimiíró a világon. Regényeit több, mint negyven nyelvre lefordították, három könyvét megfilmesítették, számtalan díjat nyert.Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját.

Legutóbb a Krimiírók Szövetségének életműdíját. Lee Child Angliában született, de 1998 óta az USA-ban él feleségével.
















Eredeti mű: Lee Child: No Middle Name
General Press, Budapest, 2017
352 oldal · ISBN: 9789634520795 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése