2017. november 2., csütörtök

Kalandor a tengeren


Izolde Johannsen: Kalandor a tengeren  
A legsikeresebb német portyázó története





                                                           











Nem tudom mit is írhatnék, Izolde feladta a leckét! Ismét elképesztő sok valós kaland és hiteles háttérrel megrajzolt történelmi akció részesei lehet az érdeklődő olvasó. Számomra elképesztő a történelem ezen része, hiszen erről alig tudunk valamit. A sorsdöntő csaták és hadviselés elsősorban
a szárazföldön zajlottak. A tengerekről valahogy megfeledkeztünk, pedig nagyon fontos események történtek ott is. Élmény volt olvasni, megismerni a hajó történetét.




A könyv fülszövegéből:

"1939. október 21.
Az Admiral Scheer páncéloshajó legénysége új parancsnokot kapott. Csak annyit tudtak róla, hogy az Északi-tengeri Biztonsági Parancsnok vezérkari főnökeként dolgozott. Tehát inkább tudós, mint katona. Valaki hallotta, hogy már szagolt puskaport, harcolt Jütlandnál. Akkor mégsem lehet fakezű irodakukac."


Nos, innen veszi kezdetét ez a lenyűgöző, izgalmas történet.

Theodor Krancke sorhajókapitányról és a legénységről, összetartásról most is nagyon plasztikus képet kapunk. Az Admiral Scheer parancsnoka emberségből itt is kiemelkedő alakja a történéseknek.
A szokásos alapossággal és tudással megírt történelmi visszatekintés ez esetben jól végződik. Apró spoiler, de a hajó haza érkezik Kielbe... ami utána történik igazi cliffhanfger végére! Ne roranjak előre, hiszen addig számtalan esemény ad izgalmas történést. A hajó és kapitánya mellett megismerjük a legénység azaz: az egyszerű emberek gondolkodását, kitartását is. Elhívatottságuk lenyűgöző. Valóban tiszteletet érdemlő a matrózok, kiszolgálószemélyzet története. Apró pontok vagyunk a nagy politikai gépezetben, a kisemberek sorsa azért meghatározó. Emberi arcot ad világégésnek, megrázó és elgondolkoztató. A legénység személyes élményei, gondolatai éppen úgy megjelennek, mint a kapitány felelősségteljes gondolkodása. A hajó sikeres kalandorrá válása elképesztően izgalmas történet.



A második világháború tengeri csatái sok titkot, érdekességet rejtenek. Németország ugyanis nem volt tengeri nagyhatalom. Szerettem olvasni jó volt elmerülni, részese lenni ezeknek a tengeri csatáknak. Jó volt olvasni az emberi oldaláról, a háború borzalmai mellett. Amikor elismerték egymást az ellenfelek, vagy egyszerűen az emberi megnyilvánulásokról. A hatalmas munka, precíz anyaggyűjtés, érezhető hozzáértés kiváló történelmi olvasókönyvet eredményezett. Izolde Johannsen harmadszor adta vissza a hitem, van új a nap alatt, vannak még titkok, kalandok és megrázó, meglepő történetek a mélyben. Elképesztő alapossággal ad sok információt, letehetetlenné téve ezt a történetet is. Nem csak mert tenger és hajók állnak a főszerepben, amit hajlamosak vagyunk elfeledni. Az időjárási viszontagságoknak kiszolgáltatva, elhívatottságukról tanúbizonyságot tevő matrózok és a kapitány embersége megható és elképesztő. Mai szemmel emberfeletti, amit véghez vittek ezek az emberek.




Az emberi életek, sorsok összefonódása a történelem viharaiban ismét elképesztő. Vajon, most tudnánk-e hasonlót produkálni? Szerintem -sajnos- nem. Az Admiral Graf Spee páncéloshajó pusztulásával ér véget az első regény, ami mögött emberi büszkeség is állt. Az elkötelezett hazaszeretet, kitartás diadaláról mesél ez a történet is. Képei plasztikusan élők, elevenek az olvasó számára. A hajót Reinhard Scheer  (1863-1928) tengernagyról nevezték el. Az Admiral Scheer eredetileg, viszonylag gyenge vértezete ellenére a páncélos hajó besorolást kapta, de később,  1940. februárjában, a hajóját átminősítették nehézcirkálóvá. A zsebcsatahajó besorolást főként a britek használták. Ez olyan mókásnak túnihet, ám a valóságban a könyv végén pontos technikai felszereltségéről is olvashatunk. Az Admiral Scheer háborús pályafutása 1934. szeptemberében kezdődött, majd októberben elindult első világháborús útjára. Sikerei mögött az emberi összetartás, elhívatottság állt. Számos hajót küldtek az Admiral Scheer csapdába ejtésére, de a német hajónak sikerült ezt elkerülnie. A természeti elemeknek kiszolgáltatva ez sem volt könnyű feladat.

A sikeres hadjárat eredményét szomorú lezárás teszi drámaivá: az angol légierő támadásakor a sikeres küldetés után a hajót a Kieli kikötőben összesen öt darab speciális Tallboy típusú bomba találta el, ennek következtében felborult és elsüllyedt. A támadás ideje alatt a legénység nagy része a parton volt, de 32 fő így is életét vesztette. Az Admiral Scheer roncsainak egy része még mindig a kieli kikötő alatt nyugszik.

A regény végén a személyzet és technikai adatok táblázatát is érdemes elolvasni.



Olvasmányos tengeri kalandra viszi ezúttal is Izolde Johannsen az érdeklődöket. Tanulságos és megható az emberi kitartás, összefogás ereje. Érdekes és érdemes elmerülni ezekben a tengeri kalandokban, hiszen erről semmit nem tanítanak a tananyagban.  Lenyűgözően alapos, olvasmányos történetet ismerhettem meg.
Az Admiral Scheer páncéloshajó útra kész, tarts vele!









Underground, Budapest, 2017
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631299519






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése