2017. november 10., péntek

Gyilkosság az Orient expresszen

Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen 




                                             








A brit krimiírónő 1934-ben írt, egyik leghíresebb könyve, amiből több filmes feldolgozás is született.
Talán a legismertebb verzió 1974-ben készült, olyan sztárokkal, mint Lauren Bacall, Albert Finney, Ingrid Bergman, Sean Connery, és Vanessa Redgrave. Ezt a filmet hat Oscar-díjra jelölték.

A legfrissebb filmváltozat pedig éppen most került a hazai mozikba. A belga magándetektívet, Hercule Poirot (ejtsd: erkül poáró), alakját a rendezésért is felelős Kenneth Branagh kelti életre.
A friss, 2017-es változatban többek között Michelle Pfeiffer, Judi Dench, Penélope Cruz, Willem Dafoe és Johnny Depp domborít.


Néhány gondolat a remek könyvről, ami az írónő tizenhatodik regénye. Igazi klasszikus krimi Agatha nénitől. Mindenképpen az írónő legjobbjai közt a helye, pedig nem egyszerű felállítani bármiféle kiválósági sorrendet a bőséges termésből. Agatha Christie 147 kisregény, 15 dráma, 90 regény szerzője.




Ez a történet Poirot mester egyik legbravúrosabb nyomozását eleveníti meg. Mellé valóságos mítoszt teremtett a régi, minden kényelemmel felszerelt luxusvonat, az Orient-expressz köré. Így már maga a helyszín is különleges, zárt térben, az Európát átszelő vonatúton történik a rejtélyes gyilkosság. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, (egyikük Poirot), persze mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak rejtegetni való titkai, mindenki lehet(ne) gyilkos. Csak egyetlen férfi oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, Ő Poirot, akit egy sürgős ügy Isztambulból Angliába szólít. Az Orient expresszen már nincs szabad hely, ám barátja a szintén belga származású Bouc elintézi, hogy Poirot mégis fülkét kapjon a szerelvényen. Bouc a Nemzetközi Hálókocsi Társaság igazgatója. Az utazási körülményeket a rendkívüli hideg időjárás és a havazás nehezíti.




Az utasok megismerése után az első éjszaka titokzatos történései, zajai gyilkosságba torkollnak. Természetesen mindenkinek bomba biztos alibije van, ráadásul olyan személyek igazolják egymást, akik látszólag semmilyen kapcsolatban nincsenek egymással. Feltűnik egy titokzatos nő vörös selyemkimonóban, ami egyik utasnak sincs, a tettes vagy tettesek mindent megtesznek, hogy a lehető legjobban összekuszálják a szálakat.



Poirot az indítékot elég hamar megleli, ahogyan az ellenszenves amerikai Ratchett eredeti neve is kiderül: Cassetti volt. Róla borzalmas dolgok derülnek ki: Amerikában néhány évvel korábban elrabolt egy kislányt, Daisy Armstrongot, egy katonatiszt kisgyerekét, hatalmas váltságdíjat zsarolt ki a családtól, majd megölte a kislányt. Mesterien felépített történet bontakozik ki a lapokon. Izgalmas és fordulatos a történet. Elképesztő, hogy egy véletlenül leszakadt gomb is mennyire jelentőséggel bír.

Nem véletlenül lett népszerű Christie ezen detektívtörténete. Megvan benne minden, ami megragadja az olvasók képzeletét: különleges helyszín, titokzatos és véres gyilkosság, ismeretlen indíték, látszólag megdönthetetlen alibik - no meg a kis belga detektív varázslatos alakja. A Gyilkosság az Orient Expresszen azért is különleges, mert egyike azon ritka krimiknek, melyeknek keletkezésére valós események voltak hatással.

Az éjjel megölt férfit szinte lemészárolták, ráadásul testén különböző típusú késnyomok vannak, amik arra utalnak, hogy legalább ketten is ledöfték, ami elég furcsa. A vagon el volt zárva a többitől tehát valaki onnan volt a tettes, aki ott utazik a vonaton. Poirot a titokzatos rejtélyt megoldja, két megoldással is előáll.

Elég meglepő lesz a megoldás az bizonyos. A remek karakterek emelik a történet színvonalát. Csodás jellemrajzokat kapunk minden szereplő esetében. Kiemelkedik a báróné alakja és a két angol utas, bár a titkár és komorna alakja is kiváló. A sötét titok, amik összeköti a megoldást az utasokkal valóban meglepő. Igazi bosszúszomjas ítélőszék lett a vonat utasaiból. Valljuk be, joggal.

Érdekességek: a leendő áldozat a történet elején megkörnyékezi Poirot-t, hogy dolgozzon neki, mert érzi, hogy valakik meg akarják ölni. Poirot nem vállalja az ellenszenves amerikai férfi ajánlatát. Másnap az amerikait holtan találják a kabinjában. Meglepő, de szinte minden nemzetből van valaki az utasok között: utazik itt amerikai, angol, német, svéd, olasz, francia és még természetesen magyar is akad. Ugyanis az egyik utas egy magyar származású grófné és férje.

A Gyilkosság az Orient expresszen új feldolgozása úgy érzem azoknak lesz igazán érdekes, akik nem látták a korábbi filmeket, nem olvasták a könyvet. Szépen fényképezett, lendületes, sztárokban sincs hiány. Azonban a régit nem tudja felülmúlni, csak hozza a nézhető szintet. Ami azért nem kevés, a jó kikapcsolódást, szórakozást garantálja. A könyv pedig tényleg letehetetlen.






























Helikon, Budapest, 2017
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632279244 · Fordította: Katona Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése