2017. november 17., péntek

Emlékek börtönében

David Baldacci: Emlékek börtönében 






                                                 









Baldacci legújabb sorozata, amely meglehetősen egyedi karaktert állít a középpontba Amos Decker volt rendőrt. Baldacci egy valóban egyedülálló hőst teremtett Amos Decker személyében. Már nem fiatal, megkeseredetten fanyar, szokatlanul működő agyának izgalmas kalandok adnak kiteljesedést.

Amos Decker élete örökre megváltozott - kétszer is.

Elsőnek 22 évesen, amikor kiválóan induló sport karrierje már véget is ért, mielőtt megkezdődhetett volna. Az első NFL-meccsén Deckert egy szerencsétlen baleset érte: ettől olyan traumás fejsérülést szenvedett, amely nemcsak véget vetett labdarúgó karrierjének, de ennek következtében soha nem felejtett semmit, megmaradnak a képek a fejében. Nem tud szabadulni emlékeitől, nem felejt.



A második alkalommal a történet kezdetén ismerjük meg Deckert, közel két évtizeddel később. Decker egy este arra érkezik haza, hogy egy rémálomba lépett - feleségét, kislányát és a náluk tartózkodó sógorát meggyilkolták. Amos természetesen őrületes hajszába kezd, hogy elkapja a tettest. Ami nem sikerül neki, a gyilkost soha nem fogták el. Élete fejre állt, leépül, elhagyja magát, egyszerűen összeomlott mindent elveszített. Állásából felfüggesztik, így telik el bő egy év, mikor egy Sebastian Leopold nevű fickó egyszerűen besétál a rendőrségre, ő a tettes. Amos nem akar hinni ennek, amit az is fokoz, hogy éppen akkor iskolai lövöldözés történik a városka középiskolájában.
Deckert volt főnöke visszahívja, hogy segítsen a nyomozásban. Decker megragadja az esélyét
hogy megtudja, mi történt valójában a családjával azon az éjszakán. A lenyűgöző igazság feltárásához hosszú út vezet, és sejthető az olvasónak, bizony a két borzalmas ügy valahol összefügg. Deckernek nincs egyszerű helyzete, el kell viselnie az emlékeit, amelyeket sokkal inkább elfelejtene. Agya úgy működik, mint egy finoman hangolt memória, ám esetében ez inkább átok, mintsem áldás. Ennek segítségével a múltba kell keresnie a megoldásokat, kiderítenie ezt az összetett, jól átgondolt tömeggyilkosságot.




Baldacci mesteri mesemondó, garantálja a tőle már megszokott pergő, akciódús, nem kicsit felkavaró cselekményt, szikár párbeszédeket és azt az állandó feszültséget. Összetett és elképesztően valós karakterek bukkannak fel a történetben. Nagyon ajánlott mindazoknak a thriller rajongóknak, akik szeretik a megfoghatatlannak tűnő bűnözőket. Bevallom, engem az indíték elképesztett, ahogy a végső megoldás és a tettes személye is. Kissé hihetetlenné vált a regény, értelmetlennek láttam ekkora vérengzést. Ami bosszantott a sok ártatlan áldozat miatt. Egy őrült elme agyszüleménye mozgatja a szálakat, néhány motivációját nem is értettem, erről többet nem mondok. Bár a történet sokoldalú, érdekes, gyors tempójú és átlagosnál több fordulattal rendelkezik, mégis a végső jelenetek valószínűtlensége számomra elrontotta a csúcspontot. Azt hiszem, Baldacci korai thrillerei éppen attól voltak számomra kiválóak, hogy hihetőek, hitelesek, átélhetőek maradtak.




Az olasz származású David Baldacci (1960. augusztus 5. ) a Virginia Commonwealth Universityn diplomázott, majd jogot hallgatott a Virginia Állami Egyetemen. Diákként novellákat írt a szabadidejében, később ügyvédként kilenc éven át Washington D.C. környékén élt és praktizált. Korai novelláit és forgatókönyveit nem sok siker koronázta. Kétségbeesésében a regényírás felé fordult. Első nemzetközi sikere az Absolute Power című könyve volt 1996-ban. Ebből remek filmet is forgatott Clint Eastwood. Alapítója a szépírást tanulókat támogató Wish You Well Alapítványnak. Feleségével, Michelle-lel és két gyermekével Virginiában él.



További sikeres kötetei: A Teve klub sorozat öt könyve, Órajáték, a Tizedmásodperc, az Agytröszt, Az elnök családja, A hatodik.



ITT megrendelheted Baldacci újdonságát!





General Press, Budapest, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634520818 · Fordította: Nagy Nikoletta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése