2017. november 22., szerda

A vér jogán

Bányai D. Ilona: A vér jogán 




                                                           











A Csikász Katalin tervezte borító egyszerűen gyönyörű, a cím pedig ütős lett. A történet sokkal lendületesebb, bátrabb lett az írónő hangja. A történet Mátyás korába viszi vissza az olvasót. A Boszorkánykör regényben már megismert három lány sorsa további kalandokkal folytatódik, ismét Tokaj környékén járunk.




Történelmi kalandregény, népmese ízű fordulatokkal, sorsokkal. Jó volt olvasni, hangulata, varázsa van a regénynek. Ha túl sok történelmi szálat nem is kapunk, az ország helyzete és a politika inkább csak jelzés szintű, az akkori életet nagyon jól ábrázolja. Nem csak a főúri kastélyok mindennapjait, de az egyszerű dolgos, kisemberek életéből is kapunk képeket. Persze ettől még a korrajz pontos és hiteles. Nem hiányzott a vérgőzős csaták leírása. A fikció és valóság jó arányban keveredik.


Több szálon fut a cselekmény, amely végig fenntartja a figyelmet. A három lány életének egy újabb izgalmas szakaszát ismerjük meg, gördülékeny stílusban, olvastatja magát a regény. Már a Boszorkánykör is igazi meglepetés volt számomra, ez talán még jobban sikerült. Nem csak a mese és hangulat varázsa miatt, amire nagy szükség van napjainkban is.
Az írónő szépen bánik a szavakkal, külön öröm, hogy néhány ma már kevéssé ismert, nem használatos szó is bekerült a szövegbe. A színes, ízes magyar nyelvből kapunk ízelítőt ezzel.
A regény szereplői olyan karakterek, amelyek a való, jelenkori életünkben is léteznek. A három lány három különböző gondolkodású, temperamentumú, mégis jó barátnők. Megjelenik egy erős és okos, újabb női alak Judit asszony. Ő a család fekete báránya, ez elég sokat elárul. Jó karakter nagyon. Sokukkal egyből tudunk azonosulni vagy éppen elítélni gonosz szándékaikat. A két elszegényedett testvért is ide sorolnám, a már megismert pénzéhes kocsmáros, gyilkos mellé. Árulók, mások boldogságára irigyek mindig vannak. Külön tetszett, hogy Ferenc atya sem szent fazék, bár igyekszik annak látszani. Bűnhődése nem is marad el. Emberek, sorsok, életek. Ármány, árulás, szerelem és hatalom a pénz bűvöletében. Megismerhetjük a régmúlt alakjait, embereinek szokásait, gondolkodását. Kalandozhatunk bátran egy olyan világban, ami már a múlt ködébe veszett.



Számomra, azonban a három leányzó vitte a regényt, Annus az erdei asszony mellett ők voltak az igazi főhősnők. Mindegyiket másért lehet szeretni. Rózsa élete egészen nagy fordulathoz érkezett. Itt kap majd jelentőséget a cím. Külön érdekességek a történetbe beépített, finom életbölcsességek olvashatók. A "boszorkányok" védelmére, akik többet tudtak és segítő szándékukhoz kétség nem fért. Persze a tudatlanoknak ez nem tetszett, akár csupán a gazdagok betegségére a köszvény megjelenítésére is gondolva.


A kissé hiú Mátyásról köztudott, hogy szívesen járt-kelt az országban álruhában. Nos, ez is fontos szerepet kap a történetben. A pápa számon kéri a király ígéretét, azaz: a husziták elleni hadjáratba szólítja a királyt. Mátyás fiatal ember még a történet idején, és már két éve özvegy. Ez a momentum is hangsúlyt kap az eseményekben. További izgalomra az ad okot, hogy Gedő megszökött a büntetéséből, és bosszút akar állni. Szapolyai Imre és családja élete is izgalmakban bővelkedik, a nők sorsa továbbra is középpontban áll. Terka, Panna és Rózsa sorsa az országos politika árnyékában kerekedik tovább. Kritikának mindössze: mint férfi olvasó, nekem sok volt picit a színes, káprázatos selymek, bársony és brokát, csipkezuhatagból. Tudom ez a női olvasóknak fog tetszeni, hiszen a kor divatja is sokat elárul a hagyományokról, szokásokról. Mátyásnak mindenki tudja nagy orra volt... talán minden megjelenésekor nem kellene ezt tovább hangsúlyozni. Ezek apró és egyáltalán nem túl zavaró dolgok, észrevételek csupán.


A történet jól felépített, lezárása nagyon jól eltalált, mégis ott a nagy kérdés, hogyan tovább? Mi lesz a további sorsa szereplőinknek, és az országnak, mit is akar Mátyás Tokajban bejelenteni. Belépője a Szapolyai várba hatásos, a történet folytatásért kiállt. Szerelem van a levegőben, érzésem szerint.
Csak csatlakozni tudok azoknak a táborához akik várják az írónő következő kötetét és ajánlani tudom mindenkinek ezt a fordulatos, izgalmas regényt. Női hősökre is szükség van.




Bányai D. Ilona: 
Első novellái 2012-ben jelentek meg, a Sár, vér, levendula antológiában. majd Az öreg című novellájából hangjáték is készült. Első regénye a Boszorkánykör 2016-ban került az olvasókhoz a Gold Book Kiadó gondozásában. Tagja a Történelmiregény-írók Társaságának.








kép: a Hunyadiak pecsétje, és sajtó fotó az első könyvbemutatóról

Gold Book, Debrecen, 2017
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634264583

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése