2017. november 26., vasárnap

Az Essexi kígyó

Sarah Perry: Az Essexi kígyó






                                                                             











Sarah Perry különös című regénye kezdettől fogva nagy figyelmet kapott nálam. A XXI. Század Kiadó frissen indult KULT könyvek sorozatának kötete az első lett ebből a sorból, amit kézbe vettem.



Az Essexi kígyóról ugyan még nem hallottam, de a Loch Ness-i szörnyről igen, rögtön rá asszociáltam. Valami misztikus, izgalmas, sötét titkokkal teli történetre gondoltam. Az utószót olvasva örömmel láttam, túl messze nem jártam az igazságtól, valóban létezett egy ilyen legenda. Mondhatom, hogy a történet az utolsó oldalakig tartotta a rejtélyt - ez az egyik legszokatlanabb és legkülönösebb hangú könyv, amelyet idén olvastam.

Perry meséje egy valódi középkori legendán alapul, amely szerint a Blackwater-folyó torkolatát és környezetét alkotó mocsarakat egy vad teremtmény lakja, az embereket egy mitikus szörny fenyegeti; valóban egyfajta Loch Ness-szörny ez is, szárnyakkal és fogakkal rendelkező, kígyó testű lény. Most, több mint 200 évvel később, a pletykák beindulnak, hogy a gonosz állat visszatért. Áldozat is akad, Essex felbolydul. A regény erőssége még a táj leírása, ami lélegzetelállítóan szép. A furcsa ködök és kísérteties mocsarak megidézése tökéletes hangulati elem, a hatalmas égbolt és Essex ősi templomai mellé. Tetszett a Blackwater torkolat sejtelmes ábrázolása fényeivel, szagokkal. Perry írása az érzékekhez kapcsolódik, szagolhatja a sós vizet, az osztrigát, vagy a "tölgyre tapadt gomba titokzatos illatát".


A jelen és a régmúlt keveredik, Londonban vagyunk az 1890-es években, és a hősnőnk, Cora Seaborne lesz, aki éppen frissen megözvegyült. Ez a szabadságot hozza el Corának, a férj egy rideg, zsarnoki alak volt. Szerettem Cora alakját, aki a 19. század végén élő, modern nő, független, kíváncsi és okos, önbizalommal éli életét. Cora egy olyan nő, aki többet szeretne az élettől. Ő és autista fia Essex lápvidékére utaznak. Francis, a fiú kissé furcsa alakja a történéseknek, ahogyan Martha alakja sem hétköznapi. Ő mélyen elkötelezett a polgári jogokkal szemben. Cora és Martha közti már-már mélyebb vonzalmat sejtet az írónő. Fura viktoriánus korrajz, emberi sorosok keverednek, a viszonyok néha bizony kissé kuszává, homályossá válnak a szerelmi négyszögben.

Cora szenvedélyesen hisz a modern tudományban, lelkes természetbúvár. Amikor tudomására jut az essexi kígyó legendája, azonnal eldönti, eltökélt szándéka lesz, hogy bebizonyítsa, hogy a most feltűnt állat leszármazottja annak a basiliscusnak, amely 200 éve félelemben tartotta a középkori Essexet. Persze vannak, akik végképp nem hisznek a szörnyben, próbálják a dolgot mindenféle mással megmagyarázni.


A tudomány ismét a vallással ütközik, amikor találkozik és kapcsolatot alakít ki a karizmatikus William Ransome-val, Aldwinter falu plébánosával. Ő a történet másik vezéralakja. A pap az, aki úgy gondolja, hogy a kígyó nem más, mint egy nyilvános hisztéria által táplált mítosz. A vallás a babonával és a pogánysággal ütközik, amikor Ransome keresztény gyülekezete pogány rítusokra és szertartásokra készül, hogy megszabaduljon a félelmetes fenevadtól. Cora és Ransome kapcsolata elég érdekes, ad okot több vitára. William úgy véli, hogy a tudomány mélyreható, magyarázat nélküli kudarcot hagyott rájuk. Az embereknek szükségük van a vallás biztonságára. Ráadásul szerinte a geológia és az evolúció csak a mai értelmiségiek új és múló ideája. Istenre van szükségünk, és racionálisnak kell maradnunk. Cora modern gondolkodása erősen zavarja. A két karakter eltérő nézetei, gondolkodása jó alap ezek ütköztetésére. A történet úgy alakul, mint az élet. Perry három kérdésre összpontosít, de a kontraszt a tudomány és a vallás között húzódik. Perry ígéretes író, mivel emlékezetes atmoszférát teremt regényével. Bár a történet kissé bonyolult, olyan gyönyörű és mesés, mint a borító. Meglepő, izgalmas, fenséges irodalmi utazás. Az Essexi kígyó fájdalmasan szép, különleges mese, amely megmutatja, hogy a szerelem, a halál mindig kéz a kézben jár.




Az Essexi kígyó több irodalmi díjat kapott, megjelenése óta több mint egy éve az eladási listákon szerepel a könyv az Egyesült Királyságban.

Az Év Könyve - The Waterstones
British Book Award győztese
The Sunday Times Bestseller

Mint elsőszámú bestsellert és a 2016-os Waterstones Book of the Yeart Az Essexi kígyót további nyolc díjra jelölték, köztük a 2017-es Costa Könyvdíjra és a 2017-es Bailey’s Women’s Prize for Fictionre. Sarah műveit tizenegy nyelvre fordítják le,






Eredeti mű: Sarah Perry: The Essex Serpent
XXI. Század, Budapest, 2017
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155638961 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése