2016. március 6., vasárnap

Spotlight - Egy nyomozás részletei

Spotlight - Egy nyomozás részletei 



                                                                               







A film néhány napja a legjobb filmnek járó Oscar-díjat nyerte el. Megérdemelten. A filmakadémia gondolom értékelte a kiváló színészi csapatmunkát és a tartalmat.  A hat jelölésből a két legfontosabbat sikerült díjra váltania, mert a legjobb eredeti forgatókönyvet is a film kapta. Nem véletlen, erős darab.



Nézzük röviden miről is szól:

Az igaz történet alapján készült film a Boston Globe újság oknyomozó munkatársainak rendkívüli munkáját követi életük egyik legfontosabb és legizgalmasabb cikksorozatának elkészítése során. Az újság új főszerkesztője (Liev Schreiber), (remek alakítás) arra utasítja munkatársait, hogy járjanak utána egy rég szőnyeg alá söpört ügynek: egy helyi pappal szembeni gyerekmolesztálási vádnak. A kis csapat (Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams) elképesztő, addig minden erővel titkolt, megrázó tények nyomára jut, és egyre szenvedélyesebben követik a szálakat. Amit találnak, megrázza és megváltoztatja őket. És az újságjukat. És Bostont. És az egész világot.



A filmben nincs semmi különös fény-hangtechnika, semmi extrém jelmez, látványvilága is a hagyományokat idézi. Igazi színészi csapatmunka alakítások terén is. Jó volt látni az egykori Batman alakítóját, Michael Keatont.

Ő 1989 és 1992-ben húzta magára a szuperhős bőregér gúnyáját, kiemelkedően drámai alakítást nyújtva. Ezzel jelentősen hozzájárult a két film kasszasikeréhez. Tavalyi sikeres visszatérő filmje a Birdman  A mellőzés meglepő ereje neki Golden Globe-ot és Oscar jelölést hozott.

Már korábban egyszer játszott újságírót is, a Lapzárta című filmjében 1994-ben. Most ő a tényfeltáró csapat, a Spotlight vezetője. Segítői közül Mark Ruffalo alakítása volt kiemelkedően hatásos. Vártam, kiderül valami "érdekeltsége" van a leleplezésben, de erre csak egy halvány utalás hangzik el a filmben.

Fontos üzenetet közvetít ez a feszült történet. A kollektív felelősség érzetét kelti fel. Olyan, mint amikor ott vannak a részletek az ember orra előtt, csak nincs aki összeillessze. Apró titkok, mindenki látja, tudja, míg ezekből a darabkákból összeáll a nagy kép. Ami nagyon sokkoló. Főleg azért is, mert a valós eset hatására nem csak a bostoni papokról rántja le a leplet.

A 2002-ben kezdődött tényfeltáró sorozat John J. Georghan pap esetéből indult el. Ő egyedül a 35 évnyi papi "munkálkodása" során 130 gyereket molesztált. Megdöbbentő adatok ezek. Amikor az egyik már nyugdíjas pap nyilatkozik, talán nem is fogja fel, csak játszadozásnak minősíti a dolgot. Aztán jön a félmondatba sűrített dráma: hiszen őt is megerőszakolták annak idején... A film elkerüli a hatásvadász elemeket, emberi drámákat villant fel. A megkeresett és nevüket is vállaló néhány áldozat egyéni sorsa megrázó. Próbálnak túl lépni, elfelejteni ezt a traumát, mégis csak ritkán sikerül. Az áldozatok többsége 12-13 éves kisfiú, aki egy életen át küzdenek ezzel, hordozzák a lelkükben ezt a nehéz keresztet. Az is kiderül egyértelműen, hogy a cölibátus egy vicc, nem tartják be. Nem is lehet, elvárni sem és ezt ők is tudják. A rendszer hibája a sok áldozat.



Sokan tudnak a dologról, de mélyen hallgatnak. Legfőképpen az egyház.... ami kiderül ott felkeresik a családokat és peren kívül megegyeznek, az érintett papot pedig áthelyezik.... ahol ugyanúgy folytatja ártatlan áldozatainak életének megnyomorítását. A város vezetése is jó kapcsolatot ápol az egyházzal. Ám
nem csak Bostonban vannak bajok, de világszerte, több ezer esetről hull le a lepel a cikkek hatására. A film az első olyan nagy ügyet mutatja be, ahol egy csapat oknyomozó újságíró bebizonyítja, hogy a katolikus egyház évtizedeken át szisztematikusan tussolta el a pedofil papok botrányait. A jól felépített cselekmény eleinte 13 papról szól, amiből bizonyíthatóan hamarosan 70 lesz, majd 293! Csak ott Bostonban!

Az oknyomozó újságírói munka már az 1976-os Az elnök emberei című klasszikussá vált filmben elismert lett. Most is egy jól megfilmesített sakkjátszmát láthatunk a vásznon. Bár tudjuk a végét, mégis leköti a nézők figyelmet, feszülten drukkolunk a kis csapatnak a sikerért. Mert akadnak, akik nagyon nem szeretnék, ha kiderülne a mocsok. Tom McCathy filmje ezeket a kis emberi játszmákat mutatja meg elképesztően izgalmasan, remek epizódalakításokkal tűzdelve. Nem egyszerű történet ez, látva az egész életre kiható drámai hatást. Az áldozatok az igazi hősök, akik túlélték. Nem lettek az alkohol, drog rabjai vagy ugrottak le egy hídról, ahogyan az ügyész is fogalmaz a filmben. Ők a "szerencsések", akik valahogy próbálták kezelni, elfelejteni a régi tragédiát. Megindító pillanatok és egyéni sorsokba láthatunk bele a nyilatkozók által. A film lezárása egyszerű és hatásos: megjelenik az újság és elindul a lavina. A püspök úr lemondása után Rómába kerül áthelyezésre... Egyre több egykori áldozat meri vállalni a nyilvánosságot. Az is egy érdekesség, hogy az újságírók is mindannyian katolikusok, amitől a történet még hitelesebbé válik.


Még két érdekesség: A film ötlete 2013-ban szerepelt a legkedveltebb, de nem megfilmesített hollywoodi filmes feketelistán. Kellett még várni két évet, mire leforgathatták. Mark Ruffalo szerepét eredetileg Matt Damon-nak szánták, ám ő nem ért rá, inkább a Mentőexpedíciót forgatta...












A film adatlapja: http://www.mafab.hu/movies/spotlight-272067.html





1 megjegyzés: