2016. március 13., vasárnap

Tishomingo Blues

Elmore Leonard: Tishomingo Blues 




                                       








Elmore Leonard vitathatatlanul az amerikai krimiirodalom ikonja. A 2013. augusztus 20-án elhunyt szerző könyveit milliók olvassák, kiváló filmrendezők dolgozzák fel regényeit. Ő maga is írt forgatókönyvet pályája során. Első jelentős műve a Hallgatag ember Paul Newman-nal a főszerepben került a mozikba 1967-ben. A legközismertebb filmes feldolgozások regényeiből: Jackie Brown, Szóljatok a köpcösnek és a Mint a kámfor. Ezek filmes feldolgozásban is hatalmas sikerek voltak.




A 2002-ben megjelent Tishomingo blues története a sorban 37. regénye. A Detroit Dickense néven is emlegetett Leonard több mint negyven krimit hagyott hátra. 2012-ben megkapta az amerikai Nemzeti Könyvalap életműdíját. Nevéhez köthető a regényírás tíz szabálya is. Ez a krimije egy egyszerű, tipikusan amerikai gengszter történet.


A Tishomingo blues alaptörténete, feszültsége mellett tagadhatatlanul ott vannak, megjelennek a western elemei is. Leonard ezekkel kezdte pályáját, kisebb könyvtárat tölthetne meg e témában írt könyvei. Bűnügyi története végig fergeteges, biztos kézzel felépített cselekménye meglepően sok derűs pillanatot szerez olvasóinak. A lezser dialógusai, humoros stílusa ad felüdülést. Egészen alap kérdésekre keresi a választ: Ki is a nagyfőnök, avagy a nagy hal megeszi-e a kicsit? Meg.

Nem a bonyolult és hosszadalmas leírásokon van a hangsúly, hanem a feszes párbeszédeken.
A hangulat mellett a különös figurák, eredeti karakterek színesítik a történetet. Tunica városának összes alvilági alakja, éjszakai pillangókkal, drogterjesztő maffiózókkal megjelennek. Kikapós feleség, hatalomra törekvő gengszterek, lefizetett rendőrök épp úgy a szereplők közt találhatóak, mint a főhőssé avanzsáló mutatványos műugró Dennis Lenahan. Aki, akaratán kívül lesz szemtanúja egy leszámolásnak.
Innen nincs megállás a történet viszi az olvasót.

Lehet, nem ez a legnagyobb szabású, összetett remekműve a szerzőnek, ám aki olvasott már tőle tudja mire számíthat. A valós figurák mellett a zene kap egyértelműen fontos szerepet még. Ami
nem véletlen, hiszen Dennist egy nagydumás, bluesrajongó gengszter veszi szárnyai alá. Sok érdekesség, adalék olvasható a blues születéséről, kiváló alakjairól a történetbe építve, afféle zenei betétek színesítik a történéseket. Sok szó esik a blues klasszikusairól, érdekességnek felüdülés ez a krimiben.

A krimi másik eredeti és érdekes színfoltja egy újrajátszott csata. A több napos katonai parádé, pitesütő versennyel és felvonulással igen eredeti. Azt a krimiolvasó már sejti, a kellékfegyverek nem mindegyike díszlet, lesz, ami valóban elsül. Hogy kit és miért fog eltalálni, mi lesz a sorsuk a szereplőknek a végső összecsapás után kiderül. Itt valóban senki nem az, aminek elsőre tűnik, a polgárháborús jelmezes bűnözők és az abroncsos szoknyás könnyű lányok forgatagában. Mindenki simlis egy kicsit, vagy éppen jobban. Miközben milliós nagyságrendű piszkos pénzek tisztulnak meg... ám ennek ára van.
Elmore Leonard krimije végig szórakoztató, majd egy sziporkázó befejezést kanyarít a történet végére.




Elmore Leonard író, forgatókönyvíró:
(1925. október 11 - 2013. augusztus 20)












A Kiadónál megjelent kötetei:


Raylan


Dinamit


Dinamit - ekönyv


Raylan - ekönyv


Váltságdíj fejében


Született bűnözők


Gengszterek földjén


Tishomingo Blues





Jaffa, Budapest, 2016
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155609022 · Fordította: Illés Róbert




1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jónak tűnik, megy a kívánságlistára. Humor, zene és krimi, nem rossz kombináció. :) Bea

    VálaszTörlés