2016. március 3., csütörtök

Néma város

Lee Child: Néma város 



                                                     











Ez a 20. Lee Child regény, aminek főszereplője ismét Jack Reacher. Ez gombócból sem kevés! Elismerésem az írónak és a kiadónak! Mit is írhatnék? Aki ismeri, olvasott már a történetekből, tudja mire számíthat. Aki nem, az pedig sürgősen pótolja, érdemes! Főleg, hogy egyenletesen szórakoztató és jó történetetek olvashattunk. Lee Child nem tud hibázni.





Kedvenc, szabadelvű volt katonai rendőrünk ezúttal is a véletlen során kerül az események középpontjába. A hosszú vonatutat úgy gondolja, megszakítja és kiszáll a furcsa nevű kisvároskában: Mother's Rest-ben. Csak úgy, minden cél nélkül, ahogyan szokta. Egyetlen leszállóként egy nőbe botlik, aki a sötétből lép elé, viszont nem őt várta.  A véletlen ismeretség után hamarosan kiderül ki a titokzatos nő: Michelle Chang magánnyomozó, aki a kollégáját várta. Ő azonban úgy eltűnt, mintha a föld nyelte volna el...




Innen veszik kezdetüket a kalandok. Reacher úgy dönt segít a nőnek az álmos kisvárosban felkutatni az eltűnt nyomozót. Mindenki gyanúsan figyeli őket. Lee Child azért tud és mert újítani, nem a szokásos sémákat alkalmazza. A regény története bennem kimondottan a klasszikus detektívregények korai hangulatát idézik. A feszes, lényegre törő narráció, a magányos főhős, és a csinos nyomozónő váratlan találkozása filmszerűen pörög. A fekete-fehér képi világ jól tetten érhető a szövegben, az olvasó előtt megjelennek a városka furcsa figurái, helyszínei. A címlapon is látható óriási gabonasiló, aminek lesz még szerepe, az elhagyott állomásépület és a motel a végeláthatatlan gabonamezők. Érezhetően valami nagy titok lengi körül az egész várost.

A történet sötét és gonosz fordulattal válik nagyon maivá, lesz karcos. A Néma város kiváló arányérzékkel megszerkesztett kemény krimi. Talán még az akció is kevesebb, illetve a végére összpontosul. Persze azért egy-két pofon hamarabb is elcsattan. A krimikirály Lee Child, akinek eddigi regényeit 40 nyelvre fordították le, eladási mutatói pedig a százmillióhoz közelítenek, ezúttal sem hibázott. A különös hangulatú, feszes és sötét történet sajnálatosan nagyon mai témát tár elénk.

Az alaptémáról nem is mesélek, legyen annyi elég: az internet bugyraiba merülünk le, rejtett webhelyek, illegális tevékenységek és egy furcsa betegségben szenvedő, eltűnt fiatal férfi is felbukkan a regény lapjain. Nincs katonai, politikai vonal, kevesebbet lőnek, verekszenek, mégis
az olvasó lélegzetvisszafojtva olvassa a sorokat. Az egyszerű eltűnés mögött komoly dráma áll.
A szövevényes hajsza Los Angeles, Chicagó és San Franciscó maffiaalvilágába vezet. A bűnök borzalmas és sötét titkokat takarnak. A végső leszámolás, ahol a szálak összeérnek természetesen a semmi közepén lévő kisvárosba Mother's Rest-be visznek vissza.

A sorozat egyik legsötétebb, legerősebb darabja ez az új krimi. Egészen a végéig én sem jöttem rá, mivel is foglalkoznak, keresnek illegálisan dollármilliókat a városkában. Ütős, erős darab! Izgalmas és szórakoztató, remek karaktereket felvonultató ez a történet is. Reacher emberibb és érzőbb lett, már már romantikus szál került a krimibe. A legvégére a városka nevére is kapunk magyarázatot. Ajánlom a rajongóknak és minden érdeklődő, jó krimit kereső új olvasónak. Én függő lettem, eddig szinte minden történetét olvastam Reachernek. Szerethetően szórakoztató, abszolút eredeti karakter.
Várom a 21. történetet!  Aki még nem olvasta, keresse az új köntösben megjelent egyik előző történetet a Kétélű fegyver címűt.



E-könyvként itt megvásárolható:

https://www.ekonyv.hu/hu/konyv-reszletei/nema-varos…
Ajánlom a csak e-novella formátumban elérhető Hőség történetét is, ami a fiatal Jack Reachert mutatja be az olvasóknak:

Lee Child: Hőség című e-novellája itt megvásárolható:

https://www.ekonyv.hu/hu/konyv-reszletei/hoseg?eid=14098










Lee Child, eredeti nevén Jim Grant Coventryben született 1954. október 29-én. Angol író, de New York államban él feleségével. Első regénye az Elvarázsolt dollárok (Killing Floor) megnyerte az Anthony Award Legjobb első regény díját. Lee Child minden regénye egy egykori amerikai katonai rendész, Jack Reacher kalandjait követi nyomon az Egyesült Államokban. Díjai: Anthony Award, Barry Award, Dilys Award, Macavity Award, WH Smith Thumping Good Read Award




A szerző honlapja: http://www.leechild.com/








General Press, Budapest, 2016


364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636438579


Fordította: Gieler Gyöngyi



2 megjegyzés:

  1. helloo
    mennyire tartoznak össze a sorozat részei .én csak a filmet láttam z nekem, tetszett ..
    melyik kötettel érdemes kezdeni.?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Egyáltalán nem tartoznak össze, mind küldön, egyedi történet,csak a főszereplő köti össze őket, így bármelyikkel kezdhető. Én az Elveszett holnappal kezdtem, na az egy ütős indítás volt.

      Törlés