2015. december 15., kedd

Merész magyarok

Nyáry Krisztián: Merész magyarok 
 30 emberi történet
 

                                                  




A tavalyi nagy sikerű Igazi hősök kötet után a Merész magyarok egy remek folytatásnak is tekinthető. Nyáry Krisztián új könyvéből olyan magyar emberek életét ismerhetjük meg, akik életükkel és döntéseikkel a ma emberének is példát adhatnak. Bátrak, merészek voltak. Vállalták és kiálltak döntéseik mellett. Ott és akkor, életük azon pillanatában mertek bátrak, merészek lenni. Nem hősnek születtek, azzá váltak.  



Életükről a ma embere azonban igazán keveset tud. Sorsukat, munkásságukat nem, vagy alig ismerik. Most ez a kötet erre is alkalmat ad, hogy néhány fontos és kiemelkedő ember sorsa újra a figyelem középpontjába kerüljön ismét. A közismertebb nevek mint: Teleki Blanka, Vámbéry Ármin, Hajós Alfréd vagy Ferenczy Béni mellett megismerkedhetünk többek között a Zichy-lányok, Márton Áron, Takács Károly, Michnay Gyula vagy Podmaniczky Gyula életével is. A kötet számomra több meglepetést, információt is tartalmazott.


Kamasz gyerekként anno, sok Molnár Gábor könyvet olvastam. Akkoriban a vadászkalandokat, útleírásokat nagyon szerettem. Kalandoztam vele Brazília őserdőiben és adott annyi élményt, mintha én magam is ott lehettem volna vele. Azt azonban nem tudtam, hogy egy szerencsétlen baleset miatt fiatalon elveszítette szeme világát és így élte meg, írta meg a kalandos utazásait. Ahogyan a halála körülményei is sajnálatosan drámaira sikerültek. Kitartása és lelkesedése, életigenlése példaértékű.  Könyveit ma is jó szívvel tudom ajánlani!


Azt nagy valószínűséggel mindenki tudja: Bábolna és a magyar lótenyésztés kiemelkedő helyen van, világszerte ismert. Azt azonban elég kevesen, hogy mindezt egy 14 éves szíriai bevándorló fiúnak köszönhetjük. Fadlallah el Hedad Mihály történet bizonyára okoz meglepetéseket az olvasónak. A fajtanemesítés céljából a ménes számára hozott arab lovakat nevelte, gondozta. Az egykori szíriai bevándorló itt élte le az életét és örök álmát is a bábolnai temetőben alussza.

Teleki Blanka nevéről az emancipáció keveseknek jut eszébe. Pedig ott is kiemelkedőt végzett. Alig 47 évet élt a grófnő, mégis mennyi maradandó maradt utána, fért bele ebbe a rövidre szabott időbe. Még mindig Párisban nyugszik, pedig utolsó szava is "Magyarország" volt. Szívvel-lélekkel magyar volt. Az utolsó pillanatig bátor nő.

Nem sorolnám végig a harminc történet minden szereplőjét. Mindegyikben akad új információ és a remek képanyag még alaposabbá teszi. Közelebb hozza ezeket a kiválasztottakat, akik így vagy úgy, de merészek, bátrak lettek. Nyáry Krisztián alapos és színes válogatása nem csak tanulságos, de szórakoztató is. Legfőképpen azonban elgondolkoztató... Richter Gedeon, Márton Erzsébet vagy Soos Géza élete mindenképpen kiemelkedik, megdöbbentő véget értek. Ahogyan a nagy művész Ferenczy Béni élete is példát adó. Akaratereje, kitartása hihetetlen, csodálatos. Éppen úgy, mint a sportoló Takács Károly, ő is bal kézzel kezdett új életet.

Az irodalom teréről Tersánszky életéről mesél a könyv. Hajós Alfréd az első olimpiai aranyérmes úszónk azért kezdett úszni, mert édesapja a Dunába fulladt. Meglepő motiváció. Később tervezőként is maradandót hozott létre: sportember feladatának érezte, hogy vakoknak, értelmi sérülteknek és siketeknek is építsen iskolát, vagy hogy megtervezze az első magyar szülőotthont. Élete mégis tragédiába torkollt. A megaláztatást méltósággal viselte.



Ahogyan a két Zichy lány összetartása is. Méltók voltak a szerelmükhöz Batthyányhoz. Meglepő és eredeti a történet, nem hétköznapi a sorsuk. Érdemes megismerkedni életükkel, gondolkodásukkal. Eddig is kedveltem a Nyáry Krisztián által összegyűjtött irodalmi történeteket, mert olyan oldalát mutatták meg a magyar művészvilágnak, ami eddig kevéssé volt ismert.

Az Igazi Hősök után a Merész magyarok ismét olyan magyarokat ismertet meg, hozza közelebb a mai olvasónak, akik tele voltak küzdő szellemmel, vasakarattal, kitartással és ha a sors úgy hozta furfanggal. Igazi magyar harcosok, akik életük végéig elveikért küzdöttek, igyekeztek hűek lenni a hazához. Igaz, mifelénk a hősiesség és a tragikus sors kézen fogva jár. Mégis van kire emlékeznünk és büszkének lennünk. Van kire felnézni honfitársaink közül és van kiknek a példáját követni. Ilyenkor bizony szívmelengetően jó magyarnak lenni. Annyit még megjegyeznék, hogy ezt a könyvet és az előzőeket is nagyonnagyonnagyon sok emberrel elolvastatnám. Okulásképpen. A kérdés végig ott motoszkált bennem: ma megtennénk, lenne olyan, aki bátran vállalja ezeket sorsokat? Talán élnek köztünk ma is merész magyarok, akiknek majd egyszer könyvbe kerül életük. Az album ismét nagyon ízléses, igényes kivitelű. Informatív, szórakoztatva tanít. Hiánypótló.




  Corvina, Budapest, 2015
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631363272

2 megjegyzés:

  1. A nagyonnagyonnagyon sok emberből én biztosan elolvasom.:) Bea

    VálaszTörlés
  2. :) Ennek örülök! Olvasás után olyan jó érzés magyarnak lenni.

    VálaszTörlés