2015. december 12., szombat

Esőcsináló

Tan Twan Eng: Esőcsináló 



                                                                                
"Emlékek – az öregeknek csak az emlékeik maradnak. Az ifjak bővelkednek álmokban és reményekben, miközben az öregek görcsösen markolják hajdanvolt álmaik hamuját, és azon tűnődnek, mi történt az életükkel."







A tavalyi nagy sikerű Esti ködök kertje után idén ősszel megjelent idehaza a szerző első regénye az Esőcsináló. Ezt a regényét 2007-ben jelölték a Man Booker díjra, több nyelvre lefordították. Tan Twan Eng a malajziai Pinangban született 1972-ben. Itt játszódik a regény, ami talán némi önéletrajzi elemekkel is megfűszerezett történetet mesél el nagy alapossággal.


Míg Az Esti ködök kertje egy filozofálós, elmélyülős, merengős történet volt, addig az Esőcsináló egy mozgalmasabb, lendületesebb történet. A dátum sokat sejtető: 1939. Pinangon járunk, Malajzia Angol gyarmati fennhatóság alatt áll. Akár egy családregényként is olvashatjuk a Huttonok sorsát, amibe bizony durván és erőszakosan szólt bele a második világháború és a japán megszállás. Az angol édesapa és kínai édesanya gyermekeként született Philip Hutton kamaszkorát éli. Keresi helyét a családban, önmagát a világban. Ő a harmadik, legkisebb testvér, úgy érzi ő nem tartozik igazán egyik nemzethez sem. Anyja korán elhalt, idősebb féltestvéreivel a kapcsolata hullámzó, ebből nem csak lelki és családi problémái vannak.

Ez a nyár azonban nagy változást hoz kamasz életébe. A magányát Endó-szan oldja fel, aki a srác apjának szigetére költözik. Hayato Endó japán diplomata, és egyre közelebbi, baráti kapcsolat alakul ki közöttük. A fiatal fiú érdeklődő és fogékony a japán kultúrára, gondolkodásra. Kíváncsiságát a harcművészeti technikák is felkeltik, így Endó-szan tanítványául fogadja a fiút. A mester-tanítvány viszonytól egészen megváltozik Philip élete, gondolkodása és világképe. A kapcsolatuk fokozatosan mélyül barátsággá. Körbevezeti Endo szant a szigeten, megmutatva mindent, ami fontos és kedves számára, nem tudva mit is cselekszik. Ugyanis ennek a barátságnak nagy ára van/lesz. Erre csak akkor döbben rá, amikor a japánok megszállják Malajziát. Személyes sorsa, drámája során ismerjük meg az eseményeket.

Az Esőcsináló egy nagyszabású, régimódi történet tekervényes cselekménnyel, lenyűgöző karakterekkel, megrázó drámákkal. A japán megszállás és a háború elkerülhetetlen borzalmai is megjelennek a lapokon. Vallatások, árulások, barátság, szerelem és a bosszú a történések mozgatórugója. A család szétesése, egyéni sorsok és megrázó események során át kerül megjelenítésre. A karizmatikus apa figurája és Endó-szan a mester alakja mellett alaposan megismerhetjük Philip Hutton karakterét. Az ő élményei és visszaemlékezéseiből kerekedik ki a történet. A japán kultúra és az emberek gondolkodása, hagyományaik mellett megismerkedhetünk a harcművészeti fogásokkal, a kard készítés tudományával, a zen buddhizmus életbölcsességeivel, és a maláj konyha finomságaival is. Ezek mind fontos elemei az Esőcsinálónak. A felnőtté válás rögös útján az aikido edzések gyötrelmei segítik a naiv kamaszt. A feltétlen hűség és engedelmesség a tanítója felé elképesztő, a felismerés a sorsunk és döntéseink közötti összefüggésekről, a kitartás a hitünk és gondolataink mellett megható.

Jól kitalált és hihető, magával ragadó a cselekmény, jó volt elmélyülni a világ e távoli országának történetében. Lendületes kalandregény, több párbeszéddel. Érdemes időt hagyni az olvasásra. Nem bántam a kitérőket, és azt sem, hogy nem rövidebb vagy feszesebb a történet. Alapos és mély karakterek, történetvezetés jellemzi. Jó volt olvasni, nyelvezete, szép mondatai élményt adnak. Újra kedvet hozott egy ismétlődő sétára Az Esti ködök kertjében. Idei új kedvenc született, míg Tan Twan Eng úr a kedvelt szerzők közé került. Érdeklődve várom az újabb írásait. A remek fordítás mellé ismét gyönyörűséges és kifejező borítót kapunk.



Tan Twan Eng a malajziai Pinangban született 1972-ben. Jogot tanult Londonban, majd ügyvédként dolgozott Kuala Lumpurban, mielőtt minden idejét az írásnak szentelte. Jelenleg Fokvárosban él.
2007-ben jelent meg első regénye, az Esőcsináló, amelyet több nyelvre lefordítottak, és jelölték a Man Booker-díjra. Az Esti ködök kertje 2012-ben elnyerte a Man Ázsiai Irodalmi Díjat, 2013-ban pedig a Walter Scott-díjat történelmi regény kategóriában.
A szerző honlapja: http://www.tantwaneng.com/

Eredeti mű: Tan Twan Eng: The Gift of the Rain 
 



5/5

Tarandus, Győr, 2015
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155584091 · Fordította: Hegedűs Péter
 





10 megjegyzés:

  1. Még az elején tartok, de már elkapott, érzem, hogy tetszeni fog. Tényleg nem egy sietős regény. B.

    VálaszTörlés
  2. :)
    Várom az írásodat majd, szerintem érdekes és érdemes ezt is elolvasni. természetesen másabb, mint a kert, de jó és alapos ez a történet is.

    VálaszTörlés
  3. Tudom OFF, de ha kedved lenne hozzá ;o)
    http://azajtom.blogspot.hu/2015/12/dorothy-blog-award.html

    VálaszTörlés
  4. A kert után biztosan el fogom olvasni ezt is! (Bocs, hogy szólok,úgy nézem, valami gond van a linkkel)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm! egyelőre nálam még a kert az, ami folyamatban van és nagyon tetszik :) (a posztban szereplő, a kertre mutató link engem valami fura helyre irányít)

    VálaszTörlés
  6. Igazán különleges életút, ami a szerző mögött van,és egy rendkívül érdekes helyen él, bizonyára sok-sok élményt merít ebből a könyveihez. Úgy tűnik, új nagy kedvencem lett.

    VálaszTörlés