2015. október 3., szombat

A Liebster Blog Award-díj


A vándorló Liebster Blog Award-díj 

 


Nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra a hónap kezdése: a Könyvutca két bloggere, Zsófi és Bea méltónak talált és nekem is ide ítélte a Liebster Blog Award díjat. Ezúton is hálásan köszönöm és természetesen gratulálok nekik is eredményes munkájukhoz! Hajrá, Október!
Zsófi és Bea válaszait itt olvashatjátok:  katt!




 Köszönetképpen kezdjük egy olvasós idézettel:

"Az olvasás olyan mint a szerelem, aki kihagyja, élete legnagyobb élményét hagyja ki, mert szerelem nélkül mit sem ér az élet." 
Dragomán György   


A díjról néhány szó: 

A kezdeményezés Németországból indult, amelyet bloggerek adják egymásnak. Leginkább azt szeretnék vele elérni, hogy az olvasók jobban megismerjék a bloggert, illetve megtudják azt is, hogy ő kiket olvas, és kiket ajánl olvasásra. Éppen ezért van egy marketing háttere is, hiszen a blogger tovább is adja a díjat, nemcsak megkapja.
A liebster szó jelentése egyébként kellemes, értékes, legkedvesebb, amely utal arra, hogy az odaítélő szívesen jár vissza az adott blogra, és éppen ezért is ajánlja. Fontos megemlíteni azt is, hogy a lánclevelekhez hasonló módon terjed, és a jelölés során nincsen semmilyen tartalmi megkötés. Nemcsak könyves, filmes blogok kaphatják meg, hanem ugyanúgy oda lehet ítélni egy kismama blognak, vagy akár egy gasztroblognak. A jelölésekkel is elárulja egy blogger magáról, hogy melyek azok a területek, amelyekről szívesen olvas. A Liebster Blog Award-ot egyébként nem kötelező továbbadni, de felesleges megszakítani a láncot, hiszen ez mindenkinek elismerést jelent, és ha valami tetszik, akkor dicsérjük meg nyugodtan. Díjat adni pedig szép gesztus.
A díj kötelezettséggel jár, amelynek itt vannak a szabályai. Fontos, hogy a szabályok változhatnak, és maguk a bloggerek is alakítanak rajta:
- Írd meg, hogy kitől kaptad a díjat, linkeld be a posztodba a blogját! 
- Írj 10 olyan dolgot magadról, ami nem köztudott!
- Válaszolj a jelölő személy által feltett kérdésekre!
- Nevezd meg az új jelölteket és tegyél fel tíz kérdést nekik!
- Értesítsd a blogokat arról, hogy díjat kaptak tőled!

10 dolog, amit biztosan nem tudtál rólam: 

1: Gyűjtöm és szeretem, mondhatnám egyik "könyves-mániám" a dedikált könyv. Főleg, ha az író és a könyv kedvencem lett. Van már "trófeám": Jo Nesbo, Arne Dahl, Tommy Wieringa, Iselin C. Hermann. Kristina Ohlsson, Steven Saylor, J. K. Rowling vagy éppen Michael Houllebecq-től. Magyar szerzőket persze könnyebb elérni a teljesség igénye nélkül: Moldova György, Fehér Klára, Vámos Miklós, Grecsó Krisztián, Benkő László, Bíró Szabolcs, Urbánszki László és Marcellus Mihály dedikált könyvei vannak a polcomon. 

2: Szeretem a zöldségeket, bár nem vagyok vega. Imádom a salátákat, párolt zöldféléket: répa, brokkoli, padlizsán, zeller a kedvencek. A főzelékek is jöhetnek, kivéve: sárgaborsó.

3: Műszaki anti-talentum vagyok... hiába, mindig a humán dolgok érdekeltek. Ezért sem hoznak lázba az ilyen-olyan újdonság kütyük. Épp elég, ha tudom kezelni... (be és kikapcsolás). 

4: És éppen ezért nagyon lenyűgöz, ha valaki kreatív, imádom a kézműves dolgokat.  


5: Szeretem a kávét! alap, azzal működök. Na, jó, ezt valószínűleg tudtátok... 
6: Szeretek utazni, és a vízpartok a kedvenceim. Ám a hegyektől sem ijedek meg, sőt! 
7: Nincs tetoválásom, viszont egy ideje, tervezem... van, akinek kifejezetten jól áll és illik az egyéniségéhez. Remélem nekem is.
8: Kutya, macska, ló a kedvenceim, (és a rántott csirke..). A fiam kutyás, a lányom macskás, szóval a békés egyensúly megoldható. 
9. Ha tehetném kiköltöznék egy erdőbe, vagy egy tanyára.... ott lenne mindenféle jószág körülöttem, nyúl és kecske, érdekelne a sajtkészítés...  

10: Nem szeretem a gyűlölködést, a vitákat, veszekedéseket. Igyekszem azt a bizonyos "közös nevezőt" megtalálni az életemben is. Soha nem érdekeltek, nem foglalkoztam a pletykákkal. Söpörjön mindenki a maga portáján, ott tartson rendet... és ne ítélj, hogy ne ítéltess!  

Zsófi és Bea kérdései: 

1. Egy könyv elolvasása után azonnal megírod az értékelésed, vagy vársz egy-két napot, hogy kialakuljon a véleményed, letisztuljanak a dolgok?
Úgy egy éve, várok... eleinte este befejeztem és reggel, napközben megírtam. Mostanában már úgy gondolom, átgondoltabban és kiérleltebben írok véleményt. Készítek vázlatokat is, vagy amikor menet közben már elindul az agyam, leírom. Tervezek, és ez valahol megnyugtató is, jobban átlátom a dolgaim. Például tudom miket olvasok az adott hónapban, miről akarok írni.
Amihez azért nem ragaszkodom mereven, nincs betáblázva előre a hónap.


2. Olvasol-e két, esetleg több könyvet egyszerre? Igen! Egy komoly, mély-nyomor szépirodalmi téma mellé, vagy egy izgalmas krimi mellett egy könnyedebb nem árt. 

3. Az első könyves kérdést nem hagyhatjuk ki. Mi volt az első (saját olvasatú) könyved?
Ez biztosan valami mese lehetett (Öreg néne őzikéje), de amire valóban emlékszem: olyan 11-12 évesen Rideg Sándor Indul a bakterház könyvén többször is könnyesre vigyorogtam magam.  Szerintem sokkal jobb, mint a film, pedig akkor annak még híre sem volt...


4. Kedvenc meséd? Könyvben és filmben is szeretnénk tudni.  
Ez már az előzményekből is gondolom kiderült: szeretem a meséket. A két gyerekemmel kapásból idézünk az élet adott pillanataiban mesékből, amire sok esetben értetlenül bámulás volt a reakció.., persze mi ezt nagyon élvezzük! Nem tudok csak egyet választani, néhányat sorolnék fel: Ludas Matyi, Vuk, Micimackó, Aladdin, Tarzan. Könyvben még az Andersen összest mindenképpen ide sorolnám. 
Egy Micimackó idézet a kedvencekből: 
"Bátrabb vagy, mint hiszed, erősebb, mint sejted, és okosabb, mint véled."  

5. Mi a kedvenc zenéd és zenei stílusod? 
Hajj-ajj... nagyon szeretem a zenét, és elég mindenevő vagyok. (Amúgy is nyitott és érdeklődő).
Csak sorolnák néhányat, ami most eszembe jut. A nagy hármas: ABBA, Queen, Tina Turner. Őt koncerten is volt szerencsém látni, kétszer is! Pazar élmény volt.
Fontosak még: Neoton Família, Edda, (szigorúan az első 3 lemezük), Kiscsillag, Magna Cum Laude, Quimby, Ákos, LGT, Kowalsky meg a Vega pedig lassan egy éve a legújabb felfedezésem, őket 2 hete láthattam koncerten. Ebből az is kiderül, szeretek és járok amennyit csak tudok koncertekre, mert az élő zene varázsában hiszek. 


6. Van-e olyan családtagod, aki kifogásolja, hogy túl sok időt töltesz blogolással, olvasással? (Mert nekünk van.:))  Hmm.. néha akad, hogy furcsán néznek, de alapjában jól tűrik "csendes őrületem".
7.Van-e hozzád hasonló könyvmoly a családban? A nagymamám volt, aki velem is megkedveltette a könyvek csodálatos világát. A fiam pedig mostanában nagyon igyekszik felzárkózni. 

8. Milyen filmet néztél legutóbb? Tetszett-e? Na, ezen gondolkodtam a legtöbbet... mert nem nézek tv-t, de néha leporolom. Moziba valahogy az utóbbi hónapokban nem jutottam el, pedig készültem...  amit viszont tuti megnézek és nagyon várok: az új James Bond film a Spectre - A Fantom visszatér lesz novemberben! És nagyon bízok benne, fog tetszeni... bár a kedvenc Bond színészem nem Craig.


9. Kedvenc íróid? Detto, mint a zene és film. Sok van, a teljesség igénye nélkül: Faludy György,
Márai Sándor, Wass Albert, Fekete István, Vámos Miklós, Háy János, Kőrösi Zoltán, Tóth Krisztina, Jo Nesbo, Kristina Ohlsson, Stieg Larsson, Jodi Picoult, Benkő László, Urbánszki László, Steven Saylor. Jaa! a verseket is nagyon szeretem. József Attila, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, Radnóti Miklós a "very best" nálam.
                                                                       
10. Van-e valami babonád? 
Érdekel a feng-shui, horoszkóp és számmisztika, bár a matekot úúútálom! 
  

És most következzenek az én díjazottjaim:


1: Könyvvizsgálók blog
2: Szembetűnő blog 
3: Tekla könyvei blog
4: Cilee könyvek blog  
5: Kicsiboszi könyvei blog


A kérdések, kevéske változtatással:
1. Egy könyv elolvasása után azonnal megírod az értékelésed, vagy vársz egy-két napot, hogy kialakuljon a véleményed, letisztuljanak a dolgok?
2. Olvasol-e két, esetleg több könyvet egyszerre?
3. Az első könyves kérdést nem hagyhatjuk ki. Mi volt az első (saját olvasatú) könyved?
4. Kedvenc meséd? Könyvben és filmen is! 
5. Mi a kedvenc zenéd és zenei stílusod?
6. Dedikált könyved van-e valakitől? 
7.Mikor és hol, hogyan olvasol? Van olvasókuckód? E-könyv vagy hagyományos?
8. Versek? Olvasol-e, van kedvenc költőd?
9. Kedvenc íróid vagy műfajod, van olyan könyv, ami különösen nagy hatással volt rád?
10. Van-e valami babonád?







1 megjegyzés:

  1. Jaj de örülök, hogy kitöltötted! :) Sok dolgot tetszetős dolgot megtudtunk rólad. :) Gratulálok a dedikált könyvekhez, nem rossz hobbi. :) "mély-nyomor szépirodalmi téma" - nagyon tetszett, mert lássuk be, van ilyen. Mostanában szoktam én is jegyzetelni néha olvasás közben, bíztam benne, hogy nem vagyok ezzel egyedül... Köszönjük mégegyszer, üdv: Bea

    VálaszTörlés