2015. augusztus 8., szombat

A téboly kertje

Bleeding Bride: A téboly kertje 


                        


Az írónő második könyve egy remek krimi, ami több is egyszerű kriminél. Bleeding Bride sajátos stílussal és nyelvezettel megírt, sötét hangulatával a Téboly kertje meggyőzött arról is, hogy sokoldalú, nem csak egy stílusban tud kiemelkedőt írni. Ő, szerényen  nem tartja magát profinak.

A jó krimi hagyományait követve a történet kellően csavaros. Mostanában nem olvastam magyar krimiben ennyire sötét és kerek történetet. A szereplők remek karakterek, igazi mai hősök. Olyanok, mintha személyesen is ismernénk őket. A két fő férfi alak, Krisztián a menő bulvárújság szerkesztője és Dávid a profi, gazdasági bűnöző mai életünk jellemző alakjai. Emma kiválóan színesíti a nőiességével és éles eszével a történet eseményeit. Ugyanakkor Ancsa, Krisztián ötvenes titkárnője is nagyon jól kitalált és megírt alak. Nekem ő volt még főszereplő. Mindenen rajta tartja a szemét, figyel, titokban még a főnöke után is nyomozó, mindig takaros nő személyiségéből árad az elfojtott szexualitás.
A ki nem élt, meg nem élt vágyak, lehetőségek embere. Bár "csak" titkárnő, mégis sokszor úgy tesz, mintha ő lenne a valódi főnök. Fizikatanáros külseje nagyon látványos, bár nem igazán szimpatikus alak, az olvasó rögtön maga elé képzeli. Sok humoros helyzet okozója.



SL azaz a Sötét Lovag levelei és egy sorozatgyilkosság borzolja még a kedélyeket. A rendőrök kellőképpen "töketlenek", tetszett, hogy a nyomozó felesége ad használható segítséget, egy odavetett félmondatával.  A történet sötét és misztikus hangulata, szóképei gyönyörű élményt adnak az olvasónak. Sok pillanata megfogott. A rózsák túlzó népszerűsége, mint a szerelem virága, vagy a festő macskája is jelentős szereplő. Olyan társa a magányosan élő, zárkózott Lorandnak, akivel beszélget és Cirmi természetesen fekete. Az is jó pillanat volt, hogy választott magányában szinte sértésnek, tolakodásnak veszi, amikor szomszédot kap, sok sok év után Emma személyében. Lorand igazi művészlélek. Dávid pedig a sima modorával, eleganciájával "bicskanyitogatóan" mai, öltönyös bűnöző. 

A mese könnyed stílusban, folyamatosan pörög, olvasmányos, csavaros, szépen ívelő. Az olvasót viszi magával.  Nekem, meglepetésemre épp a gyilkos volt a legemberibb alak, sok szempontból tudtam vele azonosulni, de ez csak a végére derült ki… állam leesett. Pedig nem érzem magam gyilkos alkatnak...
Nincs túlírva, éppen ott ér véget amikor kell. Persze meglepetés a végére is marad, mert az események sora nem kiszámítható! Miért a téboly, mi okozza az őrületet, mi a kiváltó ok? Ki fog derülni, nincs elvarratlan szál. Csak jó tanács a leendő olvasóknak: SL leveleit odafigyelve olvassák, mert sok apró, rejtett részlet van ott. Jó volt elmerülni ebben a misztikus, sötét világban.  A borító pedig nagyon illik ehhez a titkokkal teli parkhoz, ahol a virágokat vérrel áztatott földbe ültetik.





Csak biztatni tudom a bátor és kíváncsi olvasót: irány a park, sétáljon egyet a téboly kertjében! Köszönöm az élményt, jó kirándulás volt.


virtuális csokor az írónőnek:


5/5











Underground, Budapest, 2015
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631226478



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése