2015. augusztus 20., csütörtök

Vuk 75

Fekete István: Vuk
 könyv és rajzfilm  








Fekete István talán a legolvasottabb, de mindenképpen a legismertebb magyar szépírónk. Állattörténeteit mindenki ismeri: Csí a fecske, Kele a gólya, Hú a bagoly és Bogáncs kutyus történetei mellett Lutra a vidra és Vuk a rókakölyök története szorosan beépült már a gyermekkorunk olvasmányai közé. 
Ezek a könyvek több mint tízmilliós példányszámban keltek el idehaza, de külföldön tíz nyelven, 12 országban, 45 kiadásban jelentek meg könyvei. Fekete István simabőrűként nagy vadász volt. Élményanyag tehát bőségesen akadt. Legsikeresebb állatregényeit 1940 és 1966 között írta meg.

Érdekes anekdota, hogy a szépírói karriere is rókáknak köszönhetően indult el. Az 1930-as években a Nimród vadászújságban jelent meg a Traktort követő rókák című írása. Ezt olvasva barátja a nagy Afrika-kutató szintén vadász, Kittenberger Kálmán biztatta a további állatos történetek írására.




A Vuk elsőként 1940-ben jelent meg a Csí - Történetek állatokról és emberekről című kötetben. Annyira sikeres lett, hogy 1965-ben önálló kisregényként is kiadták. Meg kell említeni, hogy Csergezán Pál illusztrálta azt a kiadást, remekül. Napjainkig éppen a huszadik kiadásnál tart!
A rókacsalád története igazi fejlődésregény.
Remek természetábrázolással, megható leírásokkal mesél az élet végtelen körforgásáról. Mindezek mellett a természet és állatok szeretetére, tiszteletére is tanít.

Vuk az üldözött kisróka kalandos utat jár be, míg felnőtté válik és megtalálja élete párját. Rengeteget tanul idős mesterétől, Karaktól, aki magabiztos és gondoskodó felnőtt rókává neveli. Vukból igazi sztárt Dargay Attila rajzfilmrendező rajzolt. A hetvenes-nyolcvanas években a FÜLES rejtvényújság számára már készült képregény a Bogáncs és a Vuk történetéből. A hányatott sorsú kutyus meséjéből készült élőszereplős film is, ezért került Vuk rajzfilmre. A regény ismertségét és népszerűségét csak fokozta a jól sikerült rajzfilm.




A gyerekeknek szóló ifjúsági regényt két irányba is kiterjesztette: aki mesét keres, az is remekül szórakozik, ám a felnőtt és kifinomultabb nézők számára a humora vált eredetivé. Mindenki élményként emlékezhet a filmre. Megunhatatlan klasszikussá vált az évek során. A mondhatni váratlan sikert arató, eredetileg négy részes tv-sorozatnak szánt rajzfilmet 1981. áprilisában játszotta először a Magyar Televízió. Majd rohammunkában készült el a moziváltozat. 1981. december 10-én volt a mozipremier, ami még nagyobb sikert hozott a készítőknek.  A rajzfilm története nagy vonalakban követi a regény történetét, néhol egyszerűsítve, máshol vidám jelenetekkel, és motívumokkal kiegészítve azt.
A bemutató utáni két évben folyamatosan játszották a mozik, akkora volt az érdeklődés. Kétmilliónál is többen vettek jegyet a filmre, sőt: valutát is termelt az országnak. 1982 karácsonyán a BBC főműsoridőben adta le, de rengeteg ország megvette a forgalmazási jogot.


Idehaza is kitört a Vuk.mánia: bélyegen, ágyneműn, bögrén pólón találkozhattunk a figurákkal. Vuk mellett Vahur a kutya és a két részeges liba figurája lett a legnépszerűbb. A film sikeréhez a zenét Wolf Péter írta. Az állatszereplők hangját népszerű és elismert színészeink kölcsönözték. A főszerepben a kis Vuk Pogány Judit hangján, míg a felnőtt róka Gyabronka József  hangján szólalt meg.A mesélő Bitskey Tibor volt. Az emberalakok csak derékig kerülnek ábrázolásra, az állatoké a főszerep.





A film utóélete:
Dargay Attila rövid és egész estés rajzfilmjein generációk nőttek fel. Legnépszerűbb alkotásai a Vuk, Lúdas Matyi, Szaffi, Gusztáv, Az erdő kapitánya, Pom Pom, s még lehetne sorolni. Az animációs filmrendező, Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára a főváros I. kerületében, a tabáni Dunaparton élt. A Budavári Önkormányzat az ő emlékének ajánlva építtette meg 2010-ben a Vuk játszóteret. A játszótér a Gellérthegyen, a Szirtes utca – Bérc utca sarkán található.


Muszáj néhány szót ejteni (többet nem érdemel) a több halasztással bemutatott 2008-as Gát György-féle filmről. A 3D-s folytatásnak szánt mozi az eredeti rajzfilm megcsúfolásává vált. Dargay határozottan elzárkózott az ő figuráinak felhasználásától. Jól tette.
A Kis Vuk sokakat megbotránkoztatott, kritizálták a kezdetleges animációt, az általa felkorbácsolt ellenérzés az eredeti 1981-es változat iránti rajongást fokozta inkább. Rettentő sokba került a film és hatalmasat bukott...

Ajánlom mindenkinek a kisregényt és az 1981-es filmet. Szerencsére tv-ben is feltűnik, de DVD-n is élményt ad. Olyan alapértékekről mesél generációk óta, mint a a bátorság, a barátság összetartó ereje, a leleményesség. Biztosan még sok gyermeknek és felnőttnek fog élményt, örömet adni.







Ez volt a blog 400. bejegyzése.


Móra, Budapest, 1975
126 oldal · ISBN: 9631103323 · Illusztrálta: Balogh Péter





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése