2014. december 4., csütörtök

Igazi hősök 33 magyar

Nyáry Krisztián: Igazi hősök
 33 magyar




Nyáry Krisztián nevéhez fűződik az elmúlt évek két nagy könyvsikere, az Így szerettek ők címmel megjelent irodalmi szerelmeskönyvek. Új könyvében olyan magyar emberek életét ismerhetjük meg a  19-20. századból, akik életükkel és döntéseikkel a ma emberének is példát adhatnak.
A méltán közismert nevek mellett, -  mint Papp Laci, Cziffra György vagy Hugonnai Vilma  - ,
olyan emberek életútját ismerhetjük meg, akikre sajnos már alig emlékszünk. Kner Izidor és Ganz Ábrahám neve közismert. Életükről a ma embere azonban igazán keveset tud. Sorsukat, munkásságukat nem ismerik. Most ez a kötet erre is alkalmat ad, hogy néhány fontos és kiemelkedő ember sorsa újra a figyelem középpontjába kerüljön.
                                                  


Nagyon ízléses, igényes kivitelű album ez. Férfi olvasóként a sportolók életútja többé-kevéssé ismert volt nekem. Papp Laci élete, a tőle elvett lehetősége közismert.  Szomorú, amikor a politika szól bele nem csak a sportolók életébe.
Csibi, azaz Elek Ilona neve is még élénken benne van a köztudatban, mint első női olimpiai aranyérmesünk. Sorsa elismerésre méltó, arról már jóval kevesebbet tudhattunk. Kitartása, elhivatottsága ma is minta lehet a feltörekvő sportolóknak is. Nekem rögtön a kötet nyitó története volt megható és drámai.
Halassy Olivér a világ első paraolimpikonja magyar volt. Rövid és sikeres pályája során kétszer szerzett olimpiai aranyérmet, háromszoros Európa-bajnok gyorsúszó volt - nyolcévesen amputálták bal lábfejét. Nemzetközi klasszis volt. 1946-ban egy szovjet katonai járőr intette le a taxiját...
A taxi eltűnt, Halassyt agyonlőtték. 37 éves volt, legkisebb lánya még újszülött. Az ügyet eltussolták... Ez volt akkor (is) Magyarország. Tetszett a záró mondat: "Amerikában már filmet csináltak volna életéről". Temetésén Hajós Alfréd mondott beszédet.
Ma vajon hányan emlékeznek a nevére, tudjál ki is volt Ő? A képen középen látható.



A sportolói teljesítmények mellett a tudomány, a művészet és erkölcs hőseinek sorsa mellett a katonahőseink életéből is kapunk bepillantást. Kiemelkedő életutak ezek. Elképesztő sok drámát hordoznak ezek a megtörtént emberi sorsok. Cziffra György zongoraművésszel követ törettek Recsken az ávósok, hogy soha többé ne tudjon hangszeren játszani, míg Semmelweis Ignác életének drámája  a mai napig homályba vész. Nem kevés meglepetést okozott életéről olvasni!
   


Hugonnai Vilma az első diplomás orvosnő, akire a mai diplomás nők is elismeréssel gondolhatnak. Hat évig tanult Svájcban, majd a diplomáját idehaza 20 év harc után tudta elismertetni! Már akkor sem volt egyszerű a nők helyzete hazánkban.
Bányai Júlia élete is elismerést érdemlő: ő férfinek öltözve harcolta végig a szabadságharcot. Széchenyi Ödön neve sem igazán közismert, pedig neki köszönhetjük, hogy rengeteg munkával létrehozta Magyarország első tűzoltóságát.



Lakatos Menyhért sorsát is talán csak az irodalmárok ismerik jobban, ahogyan Madzsar József élete is kiemelkedő sorsot ábrázol. Sárközy Márta, Haynal Imre orvosprofesszor, vagy éppen Ocskay László élete is bemutatásra kerül. Kik voltak ők? Olyan magyar hősök, akik életükkel adtak példát. Értő, érző módon megrajzolt sorsok ezek.

Még sok olyan hős életét mutatja meg nekünk Nyáry Krisztián, akik "csak" tették a dolgukat szeretett hazájukért, Magyarországért. Nevüket pedig jegyezzük meg. Attól váltak hősökké, hogy döntéseik mellett kitartottak, még a nehéz helyzetekben is. Végig mertek menni a választott útjukon. Pedig ez sok esetben volt megalázó, nélkülözéshez vezető, vagy végződött börtönben.
Mégis hittek abban, amiért küzdöttek. Személyes döntéseikkel mutatva példát a ma emberének. Tartalmas, olvasmányos könyv, sok hasznos információval, remek fényképanyaggal.  Szórakoztatva ad információt, hiánypótló mű. Minden korosztálynak ajánlom, haszonnal forgathatja mindenki ezt a szép albumot.

5/5



Köszönet a kiadónak!




Corvina, Budapest, 2014
ISBN: 9789631362626

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése