2014. december 4., csütörtök

Szuper Hugi

Gwyneth Rees: Szuper Hugi


                                                                                   


 Igazi, kislányoknak szóló kedves történet ez! Gyorsan olvasható, nagybetűs, tehát olvasás gyakorlására is kiváló, ha a kis olvasó most ismerkedik az olvasás szépségével. Klassz rajzok színesítik a kemény borítós kötetet. Az illusztrációk Ella Okstad remek munkáját dicsérik.

A két testvér, Emma és Szofi életébe pillanthatunk be. Szomszédjukba új fiú költözik a családjával, a régi barátnőjük házába. A srác tanúja lesz, amint a két lány egy furcsa akciót produkál. Életre kelnek a kedvenc bábok, mozognak a kerti törpék.  Kissé fenntartással, de annál nagyobb érdeklődéssel figyeli őket.

Emmának, de különösen Szofinak szuper ereje van, amit ők igazán nagyon szeretnek: mennyire
jó móka életre kelteni a játék babákat, megtanítani apa cipőjét táncolni vagy hasonló apró huncutságok. Emma már nagy és érti, tudja, mire is használhatja ezt a képességét, Szofi azonban örömmel rosszalkodik. Anyukájuk Klára, agyon idegesíti magát, állandóan aggódik ezért, míg Laci apu, kissé ügyi-fogyi módon áll a dolgokhoz. Imádja a két lányát.

Itt jön a képbe egy aranyos és kellően huncut, vagány nagyanyó! A csodálatos képességet az ő családi vonalán örökölte ugyanis a két lányka. Egy véletlen villámcsapás is szerepel a dolgokban, nem csak a genetika rejtelmei. Ő veszi kézbe Szofi nevelését, irányítását, hogy képességét mire is használja fel.
A nagyi türelemmel terelgeti az élet útján, tanítgatja, hogy okosan használja fel csodálatos képességét.
Ehhez elég az összetartó családi szeretet és egy kiszuperált, flitteres balett-dressz. Ami segíti és elhiteti Szofival, hogy ő valóban különleges tagja ennek a családnak. A testvéri szeretet, odafigyelés és törődés a másikkal, az elfogadás a könyv üzenete.

Szupermen kishúga,  a leendő igazi szuperwoman színre lép. A fergeteges kalandok során egy kukás autó is feltűnik, eltűnik egy rozoga fészer, majd a kerti törpékkel frizbiznek a lányok.  Pergő és humorral átszőtt mesét olvastam. Életszerű pillanatok mutatják be a család életét, amit a remek magyar fordítás jól visszaad.
A nagyi "kedvenc veje" is fontos és jelentős szereppel bír. Ami főleg tetszett, hogy apa a lányok életében kiemelt helyen van.
Kedves kis történet, aranyos rajzokkal. Nem, nem „édi-bédi”, csak aranyos, szerethető, kedves mese. A szuper képességekhez elég a hit és a szeretet ereje. No, meg egy kiszuperált balett-dressz, feltuningolva! Ja! Egy jó fej, huncut nagyi sem hátrány! Ő lesz a történések motorja.
Igazi családi mese, lányos apáknak és gyerkőcöknek kifejezetten jó mulatság. Olvassátok el!






Manó Könyvek, 2014
152 oldal · ISBN: 9786155385919
Fordította: Csapody Kinga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése