2014. december 10., szerda

Fegyver csörög

Urbánszki László: Fegyver csörög
 Anno Domini 1242.
  
                                                                    














Urbánszki László remek kezű faműves mester és nagyszerű történelmi regényíró. Nevével 2010. óta találkozhatnak az irodalom kedvelők. Ekkor került a könyvesboltok polcaira az Odakint, a pusztában című novelláskötete. Ezt követte a Nemtelen nemesek, majd idén októberben a Vérszagra gyűl című regényét olvasgattuk nagy élvezettel. Ez a kötet az országunk  IV. Béla uralkodása idején elszenvedett tatárjárást és az azt követő, küzdelmekkel teli korszakát idézi meg az olvasóknak.

Ennek a történetnek a folytatása az új regény a Fegyver csörög, amiben hőseink visszatérnek és újabb harcokban, kalandokban lesz részük. II. Frigyes osztrák herceg, aki a "Harcias" jelzőt is kiérdemelte, 1241-ben kizsarolta a mongolok elől menekülő királyunktól három határszéli megyénket. Frigyes kapzsi is volt, nem csak harcias, hiszen a feldúlt országot tovább fosztogatta, hadizsákmányért. 1242 tavaszán lerohanta Pozsony vármegyét. Komoly feladat elé állítva Hont-Pázmány Ehellős megyésispánt. Ő a hatalmát és embereit féltő nagyúr, aki nem válogathat a védekezés eszközeiben. Nemtelen, sőt aljas dolgokat is el kell követnie, amivel további szenvedést bocsát arra a népre, amelyet meg akar óvni. Szó szerint "minden áron" meg akarja őrizni hatalmát.

A tatárok kivonultak, kezdődhetne az új élet, az újjáépítés, földművelés.  Állatvásárlás és egy készülődő esküvővel indul el a folytatás. A kialkudott marhák vételárában jó néhány különleges kelme is benne foglaltatik. Levente és társai elindulnak ezek megszerzésére. A néhány fős íjászokból álló csapat összeakad Frigyes fosztogató rablólovagjaival. Kalandok, mozgalmas epizódok adnak lendületet a történetnek. Itt már a tét a túlélés, életben maradni. A könyv szereplői továbbra is egyszerű, hétköznapi emberek. Külön említeném a regény népies-régies, ízes nyelvezetét, amit öröm volt olvasni! 
A fogságba esett Lados kimentése ad még feladatot társainak. A folyamatos csaták és harcok szüneteiben folyik a bor, pálinka. A harcosok lazulós, "gőzt kiengedő" szórakozásaiban is részt vehetünk. Vagy elképzelhetjük a gyönyörűséges Szépát, fürdés közben. Szemléletesen festi le nekünk Urbánszki László. Levente finoman merész erotikus kalandjai is emlékezetes pillanatai a regénynek.

Elképesztő harcok, cselvetés és kalandok sora nem csak a hazáért, de az életben maradásért folyik. Ha nem védted magad, téged öltek le. Néhány kedves szereplőtől el is kell búcsúznunk. Szépa, Levente és társai mellett szénégetők, parasztok életébe, sorsuk drámájába pillanthatunk bele. Kerecse és a többi harcos humorral is fűszerezett kalandjai szórakoztatva oktatnak. Akik szerették a Trónok harca sorozatot ebben sem fognak csalódni!
Kár, hogy a magyar történelmi írók köteteit a fiatal olvasók kevésbé keresik. Pedig igazán sok
remek regény született és van forgalomban. Arról nem is szólva, hogy ez a mi történelmünk.

Annyi PR-rel, mint George R. R. Martin, vagy Dan Brown könyvei, ez is könnyedén lehetne világsiker. Már a Vérszagra gyűl is nagyszerű volt. Urbánszki remekül mesél, fordulatos és csavaros a történet. Igen, akár így is történhetett. Egy jó történelmi fantasy, sok harc és egyéni emberi dráma mellett az ország akkori állapotáról ad képet. A szereplői hús-vér magyarok. Sírnak, vagy mulatnak. Éreznek. A kapott sebeket igyekeznek visszaadni, megtorolni az igazságtalanságot. Kitartásukkal, leleményes harcukkal a ma emberének is példát adnak. Mind a szóhasználata, mind a leíró részek kiválóak. Élmény volt elmerülni, megismerni azt a kort, az emberek életmódját, gondolatait, harcait. Méltó párja az előző történetnek.

4,5/5

 



Köszönet a szerzőnek a kötetért és a dedikációért!





Gold Book, Debrecen, 2014
352 oldal




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése