2014. december 10., szerda

Fegyver csörög

Urbánszki László: Fegyver csörög
 Anno Domini 1242.
  
                                                                    Urbánszki László remek kezű faműves mester és nagyszerű történelmi regényíró. Nevével 2010. óta találkozhatnak az irodalom kedvelők. Ekkor került a könyvesboltok polcaira az Odakint, a pusztában című novelláskötete. Ezt követte a Nemtelen nemesek, majd idén októberben a Vérszagra gyűl című regényét olvasgattuk nagy élvezettel. Ez a kötet az országunk  IV. Béla uralkodása idején elszenvedett tatárjárást és az azt követő, küzdelmekkel teli korszakát idézi meg az olvasóknak.

Ennek a történetnek a folytatása az új regény a Fegyver csörög, amiben hőseink visszatérnek és újabb harcokban, kalandokban lesz részük. II. Frigyes osztrák herceg, aki a "Harcias" jelzőt is kiérdemelte, 1241-ben kizsarolta a mongolok elől menekülő királyunktól három határszéli megyénket. Frigyes kapzsi is volt, nem csak harcias, hiszen a feldúlt országot tovább fosztogatta, hadizsákmányért. 1242 tavaszán lerohanta Pozsony vármegyét. Komoly feladat elé állítva Hont-Pázmány Ehellős megyésispánt. Ő a hatalmát és embereit féltő nagyúr, aki nem válogathat a védekezés eszközeiben. Nemtelen, sőt aljas dolgokat is el kell követnie, amivel további szenvedést bocsát arra a népre, amelyet meg akar óvni. Szó szerint "minden áron" meg akarja őrizni hatalmát.

A tatárok kivonultak, kezdődhetne az új élet, az újjáépítés, földművelés.  Állatvásárlás és egy készülődő esküvővel indul el a folytatás. A kialkudott marhák vételárában jó néhány különleges kelme is benne foglaltatik. Levente és társai elindulnak ezek megszerzésére. A néhány fős íjászokból álló csapat összeakad Frigyes fosztogató rablólovagjaival. Itt már a tét a túlélés, életben maradni. A könyv szereplői továbbra is egyszerű, hétköznapi emberek. A fogságba esett Lados kimentése ad még feladatot társainak. A folyamatos csaták és harcok szüneteiben folyik a bor, pálinka. A harcosok lazulós, "gőzt kiengedő" szórakozásaiban is részt vehetünk. Vagy elképzelhetjük a gyönyörűséges Szépát, fürdés közben. Szemléletesen festi le nekünk Urbánszki László. Levente erotikus kalandjai is emlékezetes pillanatai a regénynek.

Elképesztő harcok, cselvetés és kalandok sora nem csak a hazáért, az életben maradásért. Néhány kedves szereplőtől el kell búcsúznunk. Szépa, Levente és társai mellett szénégetők, parasztok életébe, sorsuk drámájába pillanthatunk bele. Kerecse és a többi harcos humorral is fűszerezett kalandjai szórakoztatva oktatnak. Akik szerették a Trónok harca sorozatot ebben sem fognak csalódni!
Kár, hogy a magyar történelmi írók köteteit a fiatal olvasók kevésbé keresik. Pedig igazán sok
remek regény született és van forgalomban. Arról nem is szólva, hogy ez a mi történelmünk.

Annyi PR-rel, mint George R. R. Martin, vagy Dan Brown könyvei, ez is könnyedén lehetne világsiker. Már a Vérszagra gyűl is nagyszerű volt. Urbánszki remekül mesél, fordulatos és csavaros a történet. Igen, akár így is történhetett. Egy jó történelmi fantasy, sok harc és egyéni emberi dráma mellett az ország akkori állapotáról ad képet. A szereplői hús-vér magyarok. Sírnak, vagy mulatnak. Éreznek. A kapott sebeket igyekeznek visszaadni, megtorolni az igazságtalanságot. Kitartásukkal, leleményes harcukkal a ma emberének is példát adnak. Mind a szóhasználata, mind a leíró részek kiválóak. Élmény volt elmerülni, megismerni azt a kort, az emberek életmódját, gondolatait, harcait.
Méltó párja az előző történetnek.

4,5/5

 

Köszönet a szerzőnek a kötetért és a dedikációért!
Tényleg jó könyv.
Gold Book, Debrecen, 2014

352 oldal
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése