2013. december 12., csütörtök

Tolkien meséi

J.R.R. Tolkien meséi
 Alan Lee illusztrációival                                        
A kötet fülszövegéből:
 "Tolkien meséi igazi bemelegítésnek számítanak, mielőtt elmerülnénk A Hobbit és A Gyűrűk Ura csodás-félelmetes világában, vagy éppenséggel kellemes levezetésül szolgálnak a nagyregények után, ha még nem tudunk és nem is szeretnénk elszakadni a tündék, sárkányok és varázslók birodalmától."


A pazar kivitelű, szemet gyönyörködtető kötet négy mesét tartalmaz. A Kóborló és a varázsló, A sonkádi Egyed gazda, A woottoni kovácsmester, és A levél címűeket.

Az első mese egy kiskutya kalandjairól szól a Holdon és a sellők lakta tengerben. Kóbor, a kiskutya egy idegen nadrágszárát ráncigálja, tépdesi, aki történetesen egy varázsló. Ezzel kezdődnek az érdekes kalandok.

A  sonkádi Egyed gazda története Göncz Árpád fordításában került a könyvbe. A Babóhoz ugyan nem mérhető, de határozottan tetszett a történet. Egyed gazda, amolyan egyszerű emberke,
Pató Pálhoz hasonlatos nekem. Mégis a maga bájával lenyűgöző, akciódús a történet. Túl jár a sárkány, de még a király eszén is. Humoros, kedves történet szerintem a kötet legjobb meséje, már csak a történetvezetése miatt is. Mindezek mellett mint a mesék általában, tanulságos is.A woottoni kovácsmester története az, amelyik egészen más, kevésbé humoros a hangulata mégis megfogott. 24 évente a városka mesterszakácsa 24 gyerkőcnek készít tortát. Különleges torta ez, apró meglepetésekkel. A kisfiú, aki a tortába rejtett csillagot kapja Tündérországba tud ellátogatni. Szól még az öregedés, az elmúlásról, továbblépésről is. Elgondolkodtató, szép történetet olvashattam.

A levél egy igazán szép tündérmese. Főhőse egy festő, aki "jobban tudja a falevelet lefesteni, mint fát". Aprólékosan pepecsel a részleteken, míg azon aggódik, kifut az idejéből és nem lesz ideje befejezni élete alkotását. Ez életrajzi ihletésű is ez esetben, hiszen Tolkien is aprólékosan dolgozott munkáin.
Varázslatos olvasmány volt ez a négy mese, bár leginkább Tolkien-rajongóknak lesz kedvence. Akiket elvarázsolt és szerették a Gyűrűk ura trilógiát, ebben sem csalódnak. Ezekhez a mesékhez fel kell nőni. Kellemes kalandozás tündérek, sárkányok, varázslók földjén. Gyermeklelkű felnőtteknek, felnőtt gyerekeknek mindenképpen jó szórakozás lesz olvasni! Tolkien világa üde színt hoz a szürke hétköznapokba, elvarázsol és magával ragad.
Gyönyörűséges szép illusztrációival szép ajándék is lehet az ünnepre.

A kötet a Partvonal Kiadó igényes kiadványa.
                               


Partvonal, 2012
240 oldal · ISBN: 9789639910966 · Fordította: Békési József, Göncz Árpád, Szántai Zsolt, Vándor Judit · Illusztrálta: Alan Lee

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése