2013. október 28., hétfő

Így szerettek ők 2.

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2.
 Újabb irodalmi szerelmeskönyv










Az  Így szerettek ők című könyv lett az elmúlt év egyik legnagyobb könyvsikere, amely elnyerte a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budai-díját és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Fitz József-könyvdíját is.



A második könyvben újabb 40 magyar író és költő izgalmas, de kevesek által ismert párkapcsolati története szerepel. A szerző célja ezúttal is az, hogy az elmesélt szerelmei történetekkel kedvet csináljon a művek olvasásához.


Nyáry Krisztián elkapott valamit... valami olyasmit talált, ami érdeklődésre tart számot. Izgalmas, érdekes és tanulságos. Igényes, lebilincselő, újszerű. Irodalmi szerelmeskönyv ígéri az alcím.
Híres és ismert emberek magánélete mindig is érdeklődésre tart számot. Régi korok nagyjairól keveset tudunk. Most a munkásságuk mellett érzéseikbe, gondolataikba is bepillanthatunk.
Az unalmas, száraz tananyagból valós, hús-vér szereplők lesznek a könyv lapjain. A legszebb emberi érzésről a szeretetről-szerelemről, vágyról szólnak a történetek. Ők hogyan élték meg
egy egy szerelem felbukkanását, mit tettek, amikor elmúlt belőlük ez a nagyszerű érzés. Mit jelentett egy idősödő, beteg embernek egy ifjú, rajongó hölgy érzékisége? Adott erőt és ihletet a betegséggel szemben? Az pedig elismerést érdemlő, hogy Móra halála után a hölgy élete végéig őrizte emlékét, leveleit.



Olyan eddig elhallgatott, nem ismert titkokról lebbenti fel a fátylat, mint: Karinthy fegyveres leányszöktetése, Móra Ferenc életének utolsó másfél évét boldoggá tevő szerelem, Örkény hogyan tudott jó kapcsolatban maradni volt feleségeivel, vagy épp Kormos István is igazán a válása után lett lelki társa volt feleségének Rab Zsuzsa költőnőnek.

Szabó Lőrinc története az egyik legérdekesebb talán a kötetben. 25 évig tartott szeretőt a neje mellett, annak tudtával. Mégis, boldogságban éltek, bár azért mindenkit megviselt ez a hármas felállás. Mégsem tudtak igazán változtatni. Igazi "se veled, se nélküled" kapcsolat volt, ami a költő lírájában is helyet kapott.
A másik nagy titkokat sejtető hármas József Attila, Illyés Gyula és Kozmutza Flóra története talán közismertebb.
"1939-ben összeházasodtak, 44 évet éltek együtt. Életük végéig küzdöttek József Attila emlékével és az őket körüllengő igaztalan vádakkal."Ebben szinte minden benne van..

Megrázóak is egyben ezek a történetek: Bródy Sándor életének drámája, Rejtő Jenő fiatalon munkaszolgálatban veszett oda, míg Reviczky Gyula neve talán már, vagy még, de nem is ismert a fiatalok körében. Ez itt jó alkalom a találkozásra.
Ebből a könyvből életének rövid drámája és szerelme megismerhető. Az érdeklődést felkelti.

A Kölcseyről írtak, talán a legnagyobb vitára fognak okot adni. Pedig, elég elképzelhetőek, nem olyan meglepőek. Ismerve zaklatott életét... ám ezek a költői elismertségét nem befolyásolják..


Megkapóan kedves a Weöres Sándor és Károlyi Amy költőnő életét bemutató történet. Igazán egymásnak lettek teremtve. Weöres életét évtizedekkel hosszabbította meg a költőnő odaadó szerelme, gondoskodása. Ahogyan kivételesen mély érzelmi kapcsolat volt Márai és felesége Lola közöt is. Belehaltak a szerelembe, a szeretett társ elvesztésébe. Még úgy is, hogy hosszú éveket tudtak leélni egymással, szeretetben. Jó társak voltak.

Jó volt ezt a könyvet olvasni, nosztalgikus hangulatba kerültem tőle. Nem érdemes kapkodva olvasni, inkább lassan, elmélyedve szemezgetni a történeteket. Életünk során megszámlálhatatlan alkalommal találkozhattunk a könyvben szereplő írók, költők fényképeivel.Most megismerhetjük, bepillanthatunk életük titkos szentélyét is. A mai tanuló ifjúság jobban tudja, melyik celeb, mikor vált alsóneműt, akkor miért is ne ismerhetnék meg a régi nagy irodalmunk hőseinek életét? A szerelmeiket, szenvedést hozó vagy éppen életüket boldoggá tevő szép érzéseiket? Amikor egy atyai szigor, vagy a vallási hovatartozás beleszólhatott ezekbe az érzésekbe....
 Nem olyan önfeledt, könnyű boldogságok voltak ezek. Ám amíg tartott, addig sok szép vers alapját adták.
"A friss nagyapa és az esküvője előtt álló menyasszony néhány nap múlva már szerelmespárként bujkáltak a kíváncsi tekintetek elől. Szerelmük másfél évig, az író haláláig tartott."

"A szerelem titka, hogy a kettőből egy lesz"
 Ezzel a Hamvas Béla szerelmét bemutató címmel zárnám ezt az ismertetőt. Minden érdeklődőnek ajánlom. Diákoknak, tanároknak és irodalom után érdeklődőknek is. Mindenkit el fog varázsolni
 és nem hagyja érzelem nélkül ez a szép könyv:  megismertetett olyan szerzőkkel, akikről eddig talán még nem is hallottam -szomorú, de volt ilyen-, és kedvet csinált olyan szerzőkhöz, akikről már hallottam, de a tananyagba nem kerültek bele, hogy tanuljunk is róluk.

Tetszik, ahogy Nyáry Krisztián felépítette a könyvet, a fejezetek pont megfelelő hosszúságúak,
és csak a lényeget tartalmazzák. Még talán hosszabbak, alaposabbak is a történetek, mint az első kötetben. Ez persze egyáltalán nem baj!
Ami igazán tragikussá teszi: ezek régi szerelmek, mindegyik azzal végződik, hogy a két (három, sok) ember közül valaki meghal......vagy ugye, már halálos betegen jön el neki a szerelem...
A gyönyörű idézetekkel pedig valóban buzdít a művek elolvasására. Már csak azért is, hogy még jobban megismerhessük és megérthessük őket. Az egész kötet gondosan megtervezett, szeretettel létre hozott alkotás: Szép a kivitelezése, a borító, a lapok, a betűtípus. Jó kézbe fogni, nézegetni, a hangulatot garantálják a fotók is.
 




 Köszönet a Corvina Kiadónak a könyvért!
Corvina, Budapest, 2013
132 oldal · ISBN: 9789631361650

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése