2013. október 12., szombat

Fülkefor és vidéke

Parti Nagy Lajos: Fülkefor és vidéke
  Magyar mesék


                                                                




"Karácsonykor könnyű szeretni, de mi van azzal a sok hétfő reggellel?"


"Egyszer volt, hol nem volt, avvót, hogy nem úgy vót."



Parti Nagy Lajos kegyetlenül kritizál, és megvan rá minden oka. Az író egy éven keresztül írta napi "népmeséit" az Élet és Irodalomban. Mi történt velünk, itthon...cseppet sem visszafogottan írt, főleg a politikai történésekről. Jól bemártotta tollát iróniába, nevén nevezve a szereplőket és történéseket!
"Egyszer volt, hol nem volt, avvót, hogy Kósa Lajos nem nagyot álmodott, hanem sok kicsit."

"I. Fülkefor, mer ez vót az egy passziója, hogy állandó konzultácijóba állott, mán minden pénze erre ment, bélyegre, mán alig győzte a Posta a folytonos kézbesítést. A nép meg a szüntelen bódog válaszolást, amég meg nem halt."

Nyelvi humora zseniális, utolérhetetlenül jó. Pazar szójátékok, nem titkolt utalásokkal tűzdelve:
"ami ab OV sérthetetlen.." Az 53 mese, „álmesék, abszurdok” egy bravúros ötlet, Parti Nagy sajátos stílusával kombinálva, társadalompolitikai tanulságokkal felturbózva. Alkalmasak „az állampolgári közérzet” bemutatására. Egyszerűen nem tudtam letenni… Mindig szerettem a meséket, de ezek a „ mai magyar népmesék ”, most nagyon betaláltak. Szomorú, néhol keserű mosollyal olvastam. Volt ahol hangosan röhögtem. Mint minden mese, ezek a magyar mesék is sok igazságot hordoznak, nagyon ki vannak találva. Amellett, sajnos igazak is, valódi látlelet ez, pillanatnyi helyzetjelentések. Talán a „kerál” mesemondó szolgája felolvas belőle esténként I.Fülkefornak…

 "Végezetül I. Fülkefor belenézett a nép szemibe és aszonta: I am F. Ami kéccségkívül igaz vót, aki nem hiszi, járjon utána." Ha hamarabb nem, majd 2014 tavaszán...
A kötet már hangoskönyv formában is elérhető, PNL tolmácsolásában!

 A könyv fülszövege:
 „Egyszer volt, hol nem volt, avvót, hogy mán szabad választások keretibe kitakarodtak a magyarok fődjirűl a tatárok, oszt I. Fülkefor lett a kerál. Vót es öröm, vígan zakatót a Nemzeti Együttműködés Rendszere, Rolex karóra se jobban. Még pár bakarasz, pár csipisz iramodás, oszt eppoly jó lesz minékünk, mint Kádár apánk alatt az annóba, teprenkedett a nép, mer mind azt látta a keráli tévébe, hogy siker hág sikerre, sarkalat sarkalatra, és kalap. Rendes, istenfélő magyar nép vót, nem úgy, mint az előző, emmán tutta, hogy csak az lessz, ami bé vagyon ígérve, megszorítás penig nem vót, amíg meg nem haltak."
Ez a könyv az első évet, az első 53 írást tartalmazza abból a sorozatból, amit 2011 áprilisában kezdtem el írni az Élet és Irodalom Páratlan oldalán, Magyar mesék címmel. Ezek természetesen álmesék, a népmese bizonyos elemeit, nyelvét imitáló teherbíró kisformák, abszurdok a rögvaló abszurditásáról, hazanzák, glosszák a helyzet margójára. Okom bőven volt rájuk, célom velük csak annyiban, hogy egy hagyományos, mégis szabad műformába „becsatornázzam" az írói, állampolgári köz-érzetemet.
Eredeti megjelenés éve: 2012


Parti Nagy Lajos
Kossuth-díjas magyar költő, drámaíró, író, szerkesztő és kritikus
1953. október 12. —
Boldog születésnapot!

A Magvető Parti Nagy Lajos emblematikus költeményének kiadásával és a Mi történt avagy sem című novelláskötettel köszönti a 60 esztendős szerzőt. A Rókatárgy alkonyatkor először a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Parti Nagy Lajos köszöntésén, október 11-én vásárolható meg. A Mi történt avagy sem már kapható.
 Beszélgetés az íróval:  http://youtu.be/nbhGNuwez7E
                             






Magvető, Budapest, 2012
114 oldal · ISBN: 9789631429992

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése