2013. október 15., kedd

2015

Frei Tamás: 2015
 A káosz éve és  a magyar elit bukása



                                           





"A Kossuth rádió még mindig a választási eredményeket szajkózza. Semmi mást! Mintha éjszaka a kormánypárt győzelmének bejelentésekor megállt volna az élet az országban."





Nagy várakozással vettem kézbe André új, immár harmadik történetét! Most is alapos, kidolgozott a fikciós történet. Lendületes, viszi az olvasót.

Fülszöveg:
André története a következő parlamenti választások napjaiban indul ismét útjára, feszült, konfliktusokkal teli időszakban. A képzeletbeli Magyarország arra ébred, hogy a kisebbség került többségbe. De hogyan? Miként és miért esik egymásnak a magyar politikai és gazdasági elit egy része, és mi köze mindehhez Andrénak, Adriennek és egy Kaliforniában élő sikeres magyar feltalálónőnek? Mi történik a sarokba szorított miniszterelnökkel?

Az első két kötet sikere után nem kis várakozás előzte meg a harmadikat. Gondolom ez is egyféle nyomással volt Frei Tamásra, mindenképpen hozni akarta a szintet. Sikerült is neki. Aki olvasta az előzőeket, annak ezt is feltétlenül ajánlom, hiszen ezzel lesz kerek a történet. Csalódni nem fog.
Frei okos, művelt, világlátott ember. Belelát a kulisszák mögötti világba, jobban érti az összefüggéseket. Számomra ez a leírt jövőkép nagyon ijesztő volt! Tudom: írói fantázia, kihangsúlyozva ez mind csak fikció, a hasonlóság az élettel a véletlen műve. Na itt a gondom: NINCS véletlen! Minden okkal történik.

Sajnos ez a képzeletbeli Magyarország nagyon is valós. A munkanélküliség, az elvándorlások.
Elég szomorú, ha vezetőink ennyire így lenézik, lekezelik a népet. "Mutyi-Magyarország", kapucnis, lázongó csőcselék, akik a balhéból óvodát is felgyújtanak. Ijesztő! Azt az ovit, ahol André kislánya
is önfeledten játszik.

"André egyedül maradt a világban. Pontosabban ebben a lesötétített, szomorú szobában volt mindenki, aki még számított. Pár négyzetméteren elfért múlt, jelen és jövő."

 Végig érezhető a szeretet és ragaszkodás apa és lánya között, ezért is volt számomra is sokkoló, ami ott történt. ( nem mellesleg szintén lányos apa vagyok..) Végre egy újabb lehetőség az élettől itt a gyökereknél Andrénak és mégis... megvádolják a vállalkozásával, kislánya életveszélybe kerül!
 Akkor hol van még a politikai elit összefonódása, a saját pecsenyék sütögetése, ha már egy ártatlan kisgyermek élete sem szent? Nem számít, feláldozhatóvá válik.

Sajnos a népet nem lehet leváltani! Mindenki nem mehet el. Talán eljön A Megmentő, aki "kézen fog és haza vezet", illetve végre kivezet a napfényre minket magyarokat. Talán lesz egy olyan miniszterelnökünk, (érdekes lenne egy NŐ) aki nem csak elhiteti velünk: tudunk mi is annyit, de ki is hozza belőlünk!

Soha nem fogjuk megközelíteni sem a haldokló nyugatot? Hmm...
Szomorú ez a kép. Pedig fontos lenne, VALAKIBEN bíznunk, de legfőképpen önmagunkban.
Akire felnézhetnénk, mint a kis Fruzsi a történet végén az apjára! Magyarország vár egyhősre, egy Megmentőre. Talán eljön... 2015 nincs is olyan messze!

Az első 100 oldalon ráhangolódtam, majd nem tudtam letenni! Becsületes, alapos munka: szórakoztat, elgondolkodtat, kikapcsol. Adrienn kevesebbet szerepel, nincs összebújás, viszont van egy talpraesett másik nő, Krisztina a lehetséges miniszterelnök jelölt. Érdekes elképzelés, de miért is ne?
Sokkal keményebb, véresebb a történet szinte filmszerűen pörög. André menekülése a rendőrségről, szinte láttam magam előtt.! Igazi akciófilm jelenet, amolyan politikai, hi-tech akció thriller.
A helyszínek ismét Budapesttől Kalifornián át Üzbegisztán sivatagáig vezetnek, némi Monacói és Genfi kitérővel igen egzotikusra sikerült újra.  A sok "aha" effektus miatt pedig nagyon is valóságszerű...( Gianni az olasz bérgyilkos alias Rohach? ) A sok technikai "kütyű" pedig elképesztő, hogy van ilyen. Van....( ezután a mobilom szétszedve a hűtőbe teszem..)

Kedves Tamás!

Remélem ez írói fantázia marad, ám a változásra nagy szükség lenne! Csak az nem mindegy, milyen áron jön el. Jó lenne hősnek lenni, hőssé válni a hétköznapi életben is. Jó az, ha büszkén tekint az emberre a gyereke: Ez az ÉN APUKÁM!
Az első 2 kötet nekem regényesebb volt, jobban elhittem: ez mese, fantázia csak. Ez nagyon komolyra, túl hihetőre, már - már drámaira sikerült. Persze így kerek. Néha talán nem is kell mindent tudni, mi miért történik. Talán a gyerekeinknek már valóra válik a nyírkai jóslat utolsó 7 sora! Adja Isten, legyen ehhez erőnk véghez vinni!

Köszönöm az élményt Önnek és az Ulpius-ház Kiadónak!
                                                      
Ulpius-ház, Budapest, 2013
ISBN: 9789632545905

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése