2013. június 1., szombat

Lány a hóban

Ninni Schulman : Lány a hóban




                                           















Bevallom, kissé tartottam ettől a könyvtől. Ismét egy elsőkönyves hölgy, aki krimit írt... és micsoda kellemes meglepetést okozott Ninni! Borzasztó a történet, ám borzasztóan jó is! Lányos apaként olvasva főleg... ( Apás lányok is előnyben ) Friss, hiteles, pörgős krimit izgulhattam végig, ami egy nagyon mai problémát taglal. Nini és a főhősnő párhuzama egyértelmű. Mindketten újságírók.


A Lány a hóban könnyen, gyorsan olvasható, nyelvezete egyszerű, főszereplője Magdalena, aki
egy frissen elvált újságírónő. 6 éves kisfiával visszaköltözik szülővároskájába, Hagforsba  új életet kezdeni. A régi-új ismerősök, barátok, egykori szerelmek adják a történet egyéb szereplőit. A beilleszkedés viszonylag gyorsan megy. Kisfia is új barátra talál a történet során.

Szilveszter éjjelén felpörög a történet, amikor is a tinilány Hedda, eltűnik. A szülők még örülnek is eleinte: a magányos lány végre kimozdult, társaságba ment... A gazdag szülők épp szétesőben lévő házassága már csak hab a tortán, miután a nyomozónő Petra kideríti: az eltűnt lány bizony kettős életet élt. Erről a szülők persze mit sem tudtak. Meglepő módon nem ismerik, nem tudják mi is érdekelte, mi foglalkoztatta a saját gyermeküket! Apró, de súlyos, meghatározó titkokra derül fény.

Hamarosan egy kutyasétáltató halott lányt talál a hóban, aki viszont nem Hedda! Akkor ki? Mert senki nem keresi... Nehéz spoiler nélkül írni erről a krimiről. Nem is mesélném el a történetet, olvassátok el, mert érdemes! Persze azért Hedda is előkerül majd. A személyes viszonyok lendítik előre
a nyomozást és a történetet. Magdalena nem csak mint újságíró érdekelt a történetben. Emberábrázolásai tökéletesek, hitelesek. A kisvároska mocskos kis titkai óvatosan kerülnek felszínre, mint egy olvadozó hókupac alól az a bizonyos lány...

A nyomozó páros is  szimpatikus, a  rossz fiúk tényleg rosszak, a fotós alakja is karakteres. Még a szerelem is rátalál a nőre, kibontakozik ismét egy új és boldog kezdet reménye. Van apa-fia kapcsolat is, ami külön érdekessé teszi a sztorit hiszen a nyomozó srác és édesapja közt alakul ki, aki, mint gyanúsított keveredik az ügybe. A végső mozgató rugó persze megint a pénz... A letartóztatás egyszerűsége, már szinte drámai... A végső csavar is okoz meglepetést.

Külön érdekessége a történetnek az egyik áldozat lelkivilágába, gondolataiba "olvashatunk" bele.
Ő az egyik mesélő. Ninni jól kamatoztatja újságírói múltját, hiszen Magdalena személyében szinte
ő maga jelenik meg. A lélektani szál is remekül működik, erőssége a kriminek, ami valóban a skandináv krimik fő sajátossága. Tényleg figyeljünk, törődjünk kamaszodó gyermekeinkkel... Érdemes erre időt szakítani, segíteni őket a felnőtté válás útján, eligazodni nekik a saját lelkivilágukban, gondjaikban. Mondanám elgondolkodtató a  krimi! Engem "megvett", megérintett Ninni története, érdeklődve várom a további munkáit.
Tényleg fordulatos, izgalmas, mai a történet.  A skandináv hideg tél, a szél és a borzalmak garantáltak a lapokon. A borírón a szőke hajfürtök és a piros sál közt virít a cím: Lány a hóban. Jó kis krimit kapunk ismét az Animus Kiadótól. Izgalmas nyomozást mindenkinek!

 

  

A KIADÓ HONLAPJA: http://www.animus.hu/ 


Animus, Budapest, 2014
ISBN: 9789633242261 · Fordította: Erdődy Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése