2013. június 4., kedd

Egyszerű igazság

Jodi Picoult: Egyszerű igazság








Jodi ismét merészen nyúlt a témához. Vele kicsit elfogult vagyok, szeretem a könyveit, ez már az ötödik általam olvasott regénye. Nem okozott csalódást most sem, még úgy sem, hogy ez egy korábbi, még 2000-ben megjelent könyve. A tartalmat és izgalmakat garantálja, sőt érdekesebbé teszi, hogy a bűneset egy amis közösségben történik.

Egy fiatal, hajadon amis lány a család istállójában megszüli gyermekét, majd visszaoson a szobájába... Bibliai kezdés is lehetne.

" – A hazugság nem jellemző az amisokra.
– Ahogy az újszülöttgyilkosság sem."

Jodi ugyan nem ítélkezik  mégis kicsit befolyásolja az olvasót. A gyermek nem időre érkezett, anyucit több dologgal is menteni igyekszik. A vallási fanatizmus, a közösség összetartó ereje, félelem a kirekesztettségtől nem könnyű dolgok. De úgy tenni, mintha semmi nem törtét volna... persze ez is egyféle védekezési állapot.

Ahhoz, hogy igazán megértsük az amisok gondolkodását, elvárásaikat meg kell ismerkednünk a szokásaikkal is. A lány -Katie- végig tagadja, száműzi tudatából a tényt, hogy ő egyáltalán terhes volt, így ugye nem is szülhetett. A család is mellé áll. Az orvosi tényeknek sem hisz, sőt, mintha ezzel meg nem történtté tehetné, nem is akar beszélni róla. Egyszerűen nem veszi tudomásul, blokkolja a tényt.
Nincs könnyű dolga az ügyvédnőnek Ellie-nek sem. Az csak hab a tortán, hogy Ellie éppen egy szakítás után van, 39 éves és gyermektelen.... azaz a biológiai órája nagyon ketyeg.
Mint tudjuk két dolog van, amiért egy nő mindenre képes: legyen gyereke, vagy ne legyen. Komoly téma.
A gyermek születése öröm, csak az egyik nőnél késik, míg a másiknál kissé korán köszöntött be ez az állapot.


A szereplők egymáshoz aló viszonya is eléggé érdekes: van a családból kitagadott testvér, aki tanulni akart, van a mindent megadóan tűrő anya, egy férj jelölt, aki naivságával tűnik ki, majd egy természetesen titkos és nem amis szerető, aki viszont semmiről semmit nem tud, valamint a családfő az apa figurája, aki mindenek felett áll... Ő mereven ragaszkodik a hagyományokhoz, a közösség szokásaihoz, képes a fiát is megtagadni.

"a szenvedés éppúgy megerősíthet egy házasságot, mint a boldogság."

Igazán sokatmondó ez a mondata a családi összetartozásról, békéről.
Jodi Picoult remekül bonyolítja a szálakat, pergő, érdekes olvasni valót kapunk ismét. A tárgyallás sincs elnyújtva, sőt még a szerelem is beköszönt Ellie életébe. Itt kezdett rózsaszínbe hajlani a történet, amerikai fordulatot venni. Mit tesz a vidéki jó levegő!

Minden jó, ha vége jó, minden kirakós a helyére kerül A családi összetartás meghozza gyümölcsét.
Katie lelke és anyukája is megnyugszik... Az igazság valóban egyszerű, csak a körülmények bonyolítják meg.

"Ahogy elnéztem Sarah-t, megértettem, miért koplal egy anya, hogy etethesse a gyerekét; hogy miért van mindig idő és hely a hozzábújó gyereknek; hogy miért képes egy nő olyan puha lenni, mint a párna, ugyanakkor olyan erős, hogy eget-földet meg tud mozgatni."

Szimpatikus figurák, életszerű történet, fordulatos krimi. A könyvre a filmesek is felfigyeltek mert 2004-ben elkészült a filmváltozata is:  Ártatlan igazság címmel, ami sokat sejtet.. http://www.port.hu/artatlan_igazsag_plain_truth/pls/w/films.film_page?i_film_id=85842
 Kellemes olvasást mindenkinek! A kiadó őszre ígéri a vadonat új megjelenést : Vezeklés címmel!

4,5/5

Ötlet, javaslat, kérés a kiadóhoz: Nagyon sokan örülnének a személyes találkozónak,dedikálásnak...azaz: Kérjük Jodit a következő Könyvfesztiválra! Jó lenne!! Köszönjük!
JODIE PICOULT: 
Eddig megjelent tizenhat regényével számos díjat nyert, kötetei rendszeresen vezetik az irodalmi ranglistákat.
Az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent A nővérem húga (2006), Elrabolt az apám (2007), Tizenkilenc perc (2008) és Szívtől szívig (2009) hazánkban is nagy sikert aratott.

Picoult három gyermekével, férjével, három spánieljével New Hampshire-ben él. Műveiről és róla bővebben olvashatnak honlapján, a www.jodipicoult.com címen.
Az Athenaeum Kiadónál megjelent művei:
A nővérem húga (2006), Elrabolt az apám (2007), Tizenkilenc perc (2008), Szívtől szívig (2009), Törékeny (2010), Házirend (2011), Gyere haza (2012)

 Néhány amis érdekesség:
(Az amisok több ágra oszlanak. A „régimódi amisok” (Old Order Amish) csak lovakat használnak a föld megművelésére és lovaskocsit a közlekedésre. Öltözetük jellemzően egyszerű, 18. századi öltözék. Elektromos áramot és telefont nem használnak. A közösség tagjai nem vonulnak be a hadseregbe, nem veszik igénybe a szociális juttatásokat, nem fogadnak el semmilyen formában anyagi segítséget az államtól és nem kötnek semmilyen biztosítást.
Az amisok központi tana a Biblia szó szerinti betartása és a felnőttkeresztség. Legfeltűnőbb vonásuk a modern társadalomtól való elkülönülés. Nagyon egyszerű életet élnek, mert hitük szerint a modern életvitel és technika káros az emberre, túl büszkévé teszi őt. Úgy gondolják, hogy a technika fejlődése túlnőtt az emberen, ők inkább az egyszerű és tiszta életvitelt folytatják. Vasárnaponként az egész közösség összegyűlik istentiszteletre, amit általában egy háznál tartanak
Az amis öltözet egyszerűségével és régimódiságával tűnik ki. Színei a fekete, a fehér, a türkizkék, bordó, világoskék, és egyéb szolid visszafogott színárnyalatok. Például a sárga nem tartozik a viselhető színek közé. A nők mindig, még kemény télen is szoknyát viselnek, a szoknya alatt néha ugyan lehet hosszú nadrágot is látni. A férfiak öltözetéhez a szalmakalap is hozzátartozik, de ez a nyári viselet, télen a fekete kalap az általános, és a ruhák melegebbek, jobban béleltek. A lányok viseletéhez tartozik a kendő és a kötény. forrás: wikipédia.)






Egy amis család a bricskájukkal.


Athenaeum, Budapest, 2013
484 oldal · ISBN: 9789632932491 · Fordította: Bihari György

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése