2024. február 22., csütörtök

Eltemetett ​emlékek

 


Angela Marsons: Eltemetett ​emlékek
(Kim Stone 10.)




                                                       




Az a tény, hogy ez a sorozat 10. könyve, amit még mindig izgatottan vártam, sokat elárul. Angela Marsons remek karaktert teremtett 2015-ben Kim Stone felügyelővel. Az Elfojtott sikoly kötettel Angela valósággal berobbant a krimiirodalomba, sokak kedvence lett. Nekem is az egyik kedvenc sorozatom, aminek jó régen, több, mint egy éve nem jelent meg újabb része idehaza. A 9. történet 2022-ben jelent meg itthon. Számomra teljesen érthetetlen okokból, mikor külföldön már a 21. könyvet írja Angela Marsons. Nem mellékesen 2015-ben fej-fej mellett haladtunk a kinti megjelenésekkel, aztán mégis jól lemaradtunk....


             
Marsons tehát 2015-ben lépett színre üdítően eredeti főszereplőjével. Érthetően nagyon népszerű sorozatról van szó, a moly.hu olvasói összesített értékelései is igen magasak. Minden eddigi rész 90% felett van, ami kifejezetten elismerést érdemel. Az új krimi azonban most először némi fanyalgást, csalódást hagyott bennem. Természetesen a maga módján nem rossz ez, de nem is az igazi. Számomra nem adott újat, terjengős a hosszú beveztő miatt, körülményes, sem mint izgalmas.
Az alapötlettel sem voltam kibékülve. A gyilkos traumatikus eseményeket idéz fel Kim múltjából, ő a célpont. Ezt pedig már elsütötte egyszer Angela, ahogyan a börtönbeli szervezkedés is volt téma.

Bár voltak benne jó részek, az utolsó 100 oldalon felpörögnek az események, Marsons formába lendül. Mégis végig olyan érzésem volt, mintha az író összeszedett volna minden eddig ismert és bevált kelléket, ami egy jó krimihez kell, vagy az előző részekből ismétel. Sok szereplőt mozgat, a történet végig a múltbéli szálon fut, így viszonylag nehezen követhető. Kifejezetten fontos most az előzmények ismerete, bár valljuk be éppen ettől nem feszes. Nem csak elég összetett az egész, de néhol szinte zavaros is. Izgalmas sztorinak indult, Kimnek szembe kell néznie egy olyan gyilkossal, aki a múltjának traumatikus eseményeit idézi fel az elkövetési módokkal. Már az indulás is ott kezdődik, ahol Kim és testvére, harminc évvel korábban elszenvedte élete első komoly traumáját. Ám ez és az életének egyéb részeit már bőven olvashattuk, szinte ez már "lerágott csont". (két tinédzsert találnak egy radiátorhoz láncolva abban a házban, ahol anno valamikor Kim élt, a fiú meghalt, de a lány még él). A bosszúhadjárat még számtalan (értelmetlen) áldozatot követel.

Kimnek szembe kell néznie azzal a brutális igazsággal, hogy valaki a lehető legrosszabb módon akarja bántani. Valaki a lelkének mélyébe gázol, feltépi a régi sebeket, bosszút áll. Ezzel Kim élete is veszélyben van. A cím nagyon találó, ötletes. A csapat versenyt fut az idővel, miközben semmit nem tudnak, sötétben tapogatóznak, hiszen Kim mélyen hallgat... így megpróbálják feltárni, kinek a szívében van annyira gyűlölet Kim iránt, hogy bonyolult gyilkosságokat kövessen el. Afféle "bosszúgyilkosság -sorozat" ez, bár a végén meglepett az elkövető személye, és főleg a naív elképzelése. Nem rossz krimi ez, csupán másképpn jó. Ettől ezeregy rosszabb krimit olvastam már, van a boltok polcain. A sorozat rajongóinak pedig talán érthető, ha most becsúszott egy gyengébb darab. Talán a felfokozott várakozás is hozzájárult, hogy nem nyűgözött le annyira Angela. Rajongói szívemnek talán egy halvány négycsillagot megérne, ha az eleje nem lenne elhúzva.


Izgalmas, körömrágós rész csupán a végére marad. Ott már hozza a megszokott szintet Angela, van, lesz izgalom, feszültség. Csak kicsit későn. Lassan, de összeáll a kép. Körülményes nyomozásra számíthatunk. Ami még először a sorozat esetében nagyon zavart, Kim viselkedése szinte már irritáló volt. Némi jellemfejlődés jó lenne. Kapcsolata Bryant nyomozóval is elég hűvös, távolságtartó lett most. Ez is furcsa volt számomra.

Stacy és Penn vitte a hátán a történéseket, amibe bekapcsolódik egy másik nő, egy új profilózó is, akinek személye okoz némi törést a csapat életében. Hosszas, körülményes előjáték után kapunk egy akciódús befejezést, ami sokat ment a krimin. Olvasatomban ez a rész most halványabbra sikerült, nem olyan kiemelkedő lett, mint az sorozat korábbi részei. Nincs mélyebb tartalom, komor társadalmi kép, ahogy mondjuk a 7-8. résznél. A sok egyébként már ismerős háttér miatt érezhettem laposabbnak a 10. részt. Kim és Angela nagy kedvenceim, várom a további történeteiket. Jó lenne minél hamarabb olvasni a folytatásokat.


ITT kedvezménnyel beszerezhető az új Kim Stone nyomozás! E-könyvben is elérhető már! 






                                         
Angela Marsons brit krimi író. Első kötete, 2015-ben jelent meg, az Elfojtott sikoly címmel, amellyel rögtön a brit Amazon sikerlistájának élére került.


Több mint 7 millió példányban keltek el regényei, amelyeket 30 nyelvre fordítottak le. Angela Marsons eddig megjelent könyvei a General Press Kiadónál: Elfojtott sikoly, Ördögi játszmák, Egy élet ára, Halálos játék, Vérvonal, Holt lelkek, Törött csontok, Gyilkos igazság, Végzetes ígéret. 







Eredeti megjelenés éve: 2019
General Press, Budapest, 2024
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634528296 · Fordította: Szabó István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése