2024. február 10., szombat

Always ​Love You – Whitney Houston

 



Hanna Faber:
Always ​Love You – Whitney Houston






                                       






Szeretem az életrajzokat, a közismert, népszerű emberek mélyebb bemutatását. Sok esetben a jó életrajz kordokumentum is egyben, olyan hiteles háttér, ami a megértésüket segítheti. Whitney Houston vitathatalanul a nyolcvanas-kilencvenes évek legsikeresebb és egyedi hangú énekesnője volt. Bár sosem voltam igazi rajongója, de szerettem a dalait, elismerem tehetségét. Élete sajnálatosan korán, tragikusan ért véget, az olvasottak és a korabeli hírek alapján ez bizony borítékolható volt. Alig 48 évet élt. 


         
Ezzel a könyvvel most egy kicsit jobban elmélyedhetsz Whitney magánéletében. És itt is a fő bajom ezzel a kötettel. Bulváros, elég sekélyes, rosszul felépített. Olyan érzésem volt, még egy bőr arról a bizonyos rókáról, Whitney neve tutira elviszi a könyvet, és jól hoz a szerző konyhájára...
Összefoglalva: időben ugrál, nem is teljes életrajz, nem méltó szerintem az énekesnőhöz. Akit olyan embernek állít be, hogy talán a cipőjét sem tudta volna egyedül megkötni...



A könyv azzal a megható jelenettel kezdődik, amikor a kis Nippy először énekel szólót a templomi gospel kórusban. Majd egy ugrással szinte rögtön megjelenik a kábítószer, ami később a végzetét okozta. Az utószó szerint ez a történet elsősorban legjobb barátnője, Robyn és Nippy anyukája által kiadott könyveken alapul; Ennek megfelelően feltételezhetően a leírtak meglehetősen közel állnak a valósághoz. Még akkor is, ha csupán egy regényes életrajzról van szó, amelyben a szerző kutatásai alapján megpróbálja ELKÉPZELNI, hogyan történhettek meg bizonyos események, találkozások.


    
Az én ízlésemnek azonban túl sok a nem alátámasztható, pusztán személyes értelmezésű jelenet.
Úgy éreztem, mintha itt Whitney drogtörténete állna a középpontban, ami a közhiedelemmel ellentétben NEM a rossz férjválasztás eredménye volt. Majd arra vetül a fókusz, hogy Whitney és Robyn kapcsolata hogyan alakult az évek során. Előbb barátnő majd szeretője volt Robyn, később már mint személyi asszisztens tűnik fel. Whitney Houston élete sikerei ellenére nem volt igazán boldog, az egyértelműen kiderül azért. A drogok hatására az énekesnő természete is megváltozott.


Magát Whitney-t földhözragadtnak és alázatosnak ábrázolják, ugyanakkor kissé naivnak és érzelmileg ingatagnak, egy kevés önbizalommal rendelkező nő képe sejlik fel, amit egy kis fű, koko dobott fel. Később jött a durvább, keményebb drogok sora. Túl sok volt a szerelmi élete Robynnal, ez a leszbikus kapcsolat részletezése is inkább hatásvadász elem, még ha valós is. Sok a fodrászat, smink-ruhapróbák, az állandó idegeskedés, izzadás!, majd a kibontatlanul lebegő házassága. Többet olvashatunk, - ezért is bulvár szerintem -az Eddie Murphy vagy Jermaine Jackson afférról, mint a későbbi férj Bobby Brown megjelenéséről vagy hatásáról az énekesnő életére. Ahogyan a kislánya is csak épp felbukkan egyszer. Whitney és Robyn barátsága-szerelme sokkal erőteljesebben van jelen.


Csupán egy életszakaszt emel csak ki a szerző, ami furcsa, hogy a csúcson megáll a történet, a zuhanásról, a tragédiához vezető útról semmit nem ír. Whitney Houstont 2012.február 11-én találták holtan Beverly Hillsben.
Nagy vonalakban láttatja hogyan és honnan indult a karrierje és hogyan jutott el a csúcsra, hogyan lett "a Hang". Az 1994-es Grammyvel ér véget a sztori, itt még bő 10 év volt az énekesnő életéből... a filmjei közül is az első kiugró sikerről, a Több, mint testőr filmről akad néhány mondat. Az is a könyv elején és a végén, ugrálva az időben, nem is áll igazán össze. EZ a fő hibája a könyvnek. Whitney nem ezt érdemelné. Még jó, hogy kiemeli az énekesnő tehetségét és óriási szorgalmát, amelyet eleinte szigorúan felügyelt édesanyja Cissy.

   
Szóval nekem ez elég hiányos, felszínes az egész. A nagy slágereket is alig említi, hiányoltam sok dal hátterét, keletkezését. Jó, tudom nem lehet mindenről írni sem, de pl: szívesen olvastam volna a Mariah Carey-vel énekelt duettjükről. 1998-ban Mariah Carey-vel közösen adták elő hatalmas sikerrel az Egyiptom hercege rajzfilm betétdalát.

Jó volt, hogy beépült az amerikai történelem egy része, például Nancy Reagan kábítószer-ellenes kampánya, amiben tevékenyen vett rész az énekesnő. Elég fura, bizar ellentmondás..., hiszen tini kora óta füvezett, életének végig része volt a drog. Jó elem volt az is, amikor 1991-ben élőben énekelte el az amerikai himnuszt.
A Whitney Houston életéről és karrierjéről szóló, 2022-ben bemutatott életrajzi film, az I Wanna Dance With Somebody - A Whitney Houston-film érdekes módon szintén nem lett kiugró siker. Bár nézhető és a dalok elvitték. Remélem lesz egyszer idehaza egy átfogóbb, komplettebb életrajz. Ez a kötet a fülszöveggel ellentétben szerintem nem állít méltó emléket Whitney-nek, pedig megérdemelné.





      
Whitney Houston 1963. augusztus 9-én született a New Jersey államban található Newarkban, az Egyesült Államokban. John és Cissy Houston harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot. Apja a szórakoztatóiparban dolgozott, anyja gospel énekes volt. A nyolcvanas évek elején modellkedett, ő volt az egyik első fekete nő, aki szerepelt a Seventeen magazin címoldalán.

Első albuma 1985 februárjában jelent meg Whitney Houston címmel. Átütő sikert ért el, neve nemzetközileg is ismert lett. A későbbiekben még további kilenc albumot adott ki, melyekből 180 millió példány fogyott el világszerte. Zenei pályafutása alatt összesen hat Grammy-díjat nyert.

1992-ben színésznőként is kipróbálta magát, a Több mint testőr című filmben. A fimhez készült Bodyguard albummal Houston 3 Grammy-díjat nyert, továbbá megkapta az év legjobb albumának járó elismerést is. Az énekesnő a kilencvenes években még további két filmben szerepelt











Kossuth, Budapest, 2023
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636360627 · Fordította: Nimila Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése