2024. február 14., szerda

Foggal született

 



Joseph Boyden: Foggal született




                                              






Joseph Boyden egyedi stílusban ír, ezt a korábban megjelent regényeivel bizonyította. Az Orenda vagy a Fenyőfák között erős atmoszférát teremtve varázsolja el az olvasót, kivételes karaktereket teremtve. Történetei egyszerre lehetnek mulatságosak és keményen valósak, társadalmi kérdéseket feszegetve a háttérben. Mesésen leíró jellegűek, a krí indiánok életét, sorsát állítja a középpontba.

Az eredetileg 2008-ban megjelent novellagyűjteménye tizenhárom történetet tartalmaz, ez is kedvenc lett. Történetei csendesek, de erőteljesek. Bemutatja, felvillantva a kanadai rezervátumélet gyakran hétköznapi vagy átlagos aspektusait. Boyden érezhetően tudja, ismeri azt, amiről ír. Mindannyian hallottuk már a fehér ember "segítő szándékát", amellyel zárt körülmények közé szorította az indiánokat. Elűzve őket földjeikről, ezek a természeti népek sorsa ezzel erősen átrendeződött. Boyden mélyen a karakterek lelkét tárja elénk, ami igazán megkapó, eredeti történetek sorakoznak a lapokon. Boyden őszinte, reálisan narratív szemmel vizsgálja a rezervátumi életet, bemutatva a romlottság és a reménység pillanatait Kanada őslakosainak történelmében. Az életmódbeli különbségek, gondolkodás adja a legtöbbször a konfliktusok hátterét. Boyden kiválóan érzékelteti a novellákban az indiánok élete és a modern társadalom eltéréseit, ütközéseit. Már a kezdő, címadó történet azonnal berántja az olvasót és viszi magával.


"A mesztic azt jelenti, hogy két szék közé kerültél, Sue.Mindig elmondja amit erről gondol. Emlékeztet rá, hogy az indiánok franciának tartanak, a fehérek pedig indiánnak."

 

A tizenhárom novella közös témája az lenne, hogy a bennszülött népek válaszúthoz érkeznek: miután generációkon keresztül folyamatosan elveszítették hagyományos életterüket, szokásaik kezdenek elfelejtődni. El kell dönteniük, hogyan tovább. A fiatal generációnak ott a város minden csillogó, modern kihívása. A bingó klubok, kaszinók, alkohol és a fények talmi erejével vonzó. Ezzel a hagyományok, saját kulturális örökségük is veszélybe kerül. Elgondolkodtató történeteivel Boyden az olvasót elviszi a kanadai vadonba, az ősfenyvesek világa eleven képekkel kel életre előttünk. Olvassatok Boydent, némely novellának még mindig a hatása alatt vagyok. Nekem mindenképpen egy üdítő olvasmány volt, kiemelkedő a kínálatban.


     
Boyden a személyes történeteit valódi emberi karakterekkel népesíti be: ott vannak a kiégett, meghasonlott emberek, alkoholba folytott bánatukkal, van egy bennszülött zenekar, csupa lányokból, akik vad punk elemeket mutató zenét játszanak. És van egy lány, aki beleszeret egy farkasba. Lírai szépségében bontakoznak ki az érzelmek. Vannak csendes jelenetek a természet szépségeiről, ezek meghatározó háttéret adnak. Későbbi regényeiben feltűnnek ezek a helyszínek. 


Az öregek még igyekeznek őrizni a régi hagyományokat, kötődnek a tájhoz, állatokhoz, évszázados szokásaikhoz. Két kultúra feszül egymásnak, ahol nem kérdéses a győzelem. A kanadai krí indiánok élete a változás felé halad, érezhetően nem igazán ez a jó irány.

Vannak novellák, ahol a haragról és a gyászról olvashatunk, a szerelemről, veszteségekről, amely családok sorsát köti vagy tépi szét. Az olvasók megismerhetik a profi birkózás világától elbűvölt fiatal fiút, aki álmait követve elindul a megvalósítás felé. Az élet változásai jól lekövethetőek, mégis a háttérben ott vannak a régi ősök szellemei. Egyszerre tud olvasmányos, izgalmas és szórakoztató lenni ez a világ. Bár minden történet más és más hangon szól, mindegyiket egyesíti a magával ragadó életszeretetet. Lendületes prózát kapunk, ahol az utolsó négy novella kerek egységet alkot. Szeretettel ajánlom ezeket a novellákat azoknak, akik valami különleges, egyedit szeretnének olvasni.

Nem tudok elmenni a csodás, kifejező borító mellett és Illés Róbert igényes, érző fordítása mellett. Ez még emeli az olvasás élményét.



ITT rendelhető a könyv kedvezménnyel!

                  

Joseph Boyden (1966) a kortárs kanadai irodalom kiemelkedő alakja.

Első könyve, a Három nap az út 2006-ban elnyerte Kanada egyik legrangosabb irodalmi díját. Az ír és skót felmenőkkel rendelkező Boyden az Ontario-i Willowdale-ben nőtt fel, egy tizenegy gyermekes család harmadik gyerekeként. Szigorú ír katolikus családban és jezsuita iskolában nevelkedett. Ebből a regényéből 2018-ban forgattak filmet. Az Orenda regényét 2014-ben a Canada Reads az Év könyvének választotta.



Jaffa, 2023
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634757870 · Fordította: Illés Róbert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése