2024. február 26., hétfő

Apró ​irgalmak

 



Dennis Lehane: Apró ​irgalmak



                                     





"Azon tűnődik, nem megbocsáthatatlan bűn-e Isten részéről, hogy megteremtette az emberi fajt."




A történet Bostonban játszódik, 1974 forró nyarán. A városban nem csak a levegő izzik, de az elfojtott indulatok is. Egy elhibázott politikai döntés áll a háttérben, érezhetően szinte lángra lobbantva a közhangulatot. A gyűlöletkeltés felszítása és a bosszú keveredik a régóta várt krimiben.

Lehane letehetetlen története feszes, izgalmas és elborzasztó, mert az eseményeket egy fiatal fekete férfi furcsa halála és egy fehér tinédzserlány eltűnése tetézi. Az olvasót elképesztő mélységbe viszi a történet, több ez egy sima kriminél. A szálak bizony összeérnek, hiába igyekeznek terelni a szereplők. A háttérből előlépő, lányát kétségbeesetten kereső anya mint egy megállíthatalan, elszabadult tekegolyó letarol mindenkit, aki az útjába akad. Az igazság borzalma elképesztő, bármennyire is egyértelmű. Finoman árnyalt, rendkívül erőteljes történet, ahol a rasszizmus nem csak délre korlátozódik.

A Lehane által életre keltett Boston tökéletes háttér, eleven képeivel teszi hitelessé a krimit, ami a noir elemeire épül. Zseniális. Néhol brutális, a valóság súlyos és nyomasztó fájdalmával a krimi izgalmait némi társadalomtörténeti háttérbe ágyazza a szerző. Az 1974-es iskolai szegregáció válsága adott, hiszen eleve rossz döntés született. Gondolatébresztő téma, ami a faji gyűlelet fokozását emeli be a krimibe. A jó fiúk és a rossz fiúk néha ugyanazok az emberek... a krimi egy kétségbeesett anya története, aki megpróbálja megtalálni a lányát, kiderítve az igazságot, amiben a maffia sem tudja megállítani. Az erőszak ugyebár érthetően, de erőszakot szül. Ja, és korántsem mellékesen, Lehane Bostonban született, ír bevándorló szülők gyermekeként. Tudja, ismeri a helyzetet.

A cselekmény középpontjában ugyanis az ír maffia és a fekete közösség áll, napi küzdelmeikkel, csalódásaikkal, elvetélt álmaikkal. A városlakó fehérek és a feketék nem keverednek, reakciójuk egymás megjelenésére a saját terepükön meghaladja az ellenszenvet. Mary Pat ördögi és összetett karakter, aki minden nyomorúsága és fájdalma ellenére is nem mindig szerethető. Mary Pat Fennessy életét a fájdalom járja át. A negyvenes éveiben járó nő már elvesztette Vietnamot megjárt fiát, most a 17 éves lánya eltűnése zaklatja fel. A nő az események motorja, végig érzi, hogy a lánya eltűnése mögött súlyos titok húzódik. Az ír maffia tagjai mindent megtesznek, hogy megnyugtassák, elsímítsák az ügyet, de a nő egy bulldog kitartásával nyomoz, az igazságot akarja. Lassan kiderülnek a titkok, a sötét összefüggések, amik a háttérből kerülnek napfényre. Mary a saját lányáról sem tudott mindent, ami most megdöbbenti. Izgalmas tapasztalni, ahogyan változik a világhoz való hozzáállása a nőnek. Mary Pat módszereivel lehet nem egyetérteni, de az eltűnt gyermek egy újabb, soha be nem gyógyuló seb a nő lelkében. Tetteit a gyász motiválja, mindent egy lapra tesz fel, mindenki bűnhődni fog. Lehane bizonyítottan mestere az emberi elme működésének és természetének, ezt már tökéletesen ábrázolta korábban is (Viharsziget).

"Csak a jogrend választ el minket az állatvilágtól."


Szokás szerint végig kitűnőek a párbeszédek, a karakterek. A helyszín, a hangulat tökéletes atmoszférája járja át a történéseket. 
A mögöttes tartalom érthető és lesújtó, ahogy az erőszak hullám jelei fokozatosan kezdenek megmutatkozni a városlakók életében. Számunkra a történelmi szituáció kifejezetten érdekes elem. 
A Bostoni állami iskolákban buszoztatott fehérek, és feketék elképesztő baklövés. Mindehhez a városi bűnözés, a drog eleven képei mozgatják meg az olvasó lelkét, képzeletét. A sztori elég érdekes és hiteles, feszültséggel teli. Aki olvasott és ismeri Dennis Lehane korábbi nagy sikereit, nem fog csalódni, tudja, mire számíthat. A súlyos és komor témában a kissé abszurd, fekete humor is jelen van. A krimi rasszizmussal átitatott, szívszorító történet egy anyáról. A befejezés ahogyan az várható, egy letaglózó cliffhanger. Biztosan kijelenthetem, máris az év egyik legjobbja ez a krimi.


ITT megvásárolható a kiadótól a krimi! 


               

Dennis Lehane (1966. augusztus 4-én született) amerikai író. Számos regényt írt, köztük a New York Times bestsellert, a Titokzatos folyót, amelyből később Oscar-díjas film is készült Clint Eastwood rendezésében. Főszereplői Sean Penn, Tim Robbins és Kevin Bacon voltak. Lehane a modern krimi és noir egyik legismertebb szerzője, olyan bestsellerek köthetőek még a nevéhez, mint a Viharsziget és a Hideg nyomon. Számos regényét megfilmesítették már, és ő maga is aktívan dolgozik a filmiparban: többek közt a Drót és a Boardwalk Empire egyes epizódjainak írásában vett részt.



Agave Könyvek, Budapest, 2024
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635982240 · Fordította: Rusznyák Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése