2023. május 24., szerda

Nagyfőnök



Dezső András: Nagyfőnök

Portik Tamás és körének felemelkedése és bukása





                                            







Dezső András tényfeltáró kötetei népszerűek és elképesztő közelségbe hozzák a bűn világát, annak hátterét. Úgy merülhetünk el most is a kis magyar valóságba, hogy hiteles képet kapunk arról, amiről alig tudunk valamit. Ez a kötet is alapos és egységes, sokkal több ez, mint néhány megoldatlan bűnügy háttere, vagy egy felemelkedett maffiózó portréja. Jól megírt, és tökéletesen felépített könyv a nyolcvanas évek kezdetétől napjainkig.
A kilencvenes évek Magyarországáról, és a háttérben zajló erők hatásáról különösen meglepő volt tájékozódni. Mindez itt teljesedett ki igazán, ami már a hetvenes-nyolcvanas években kezdetét vette. Sötét és szövevényes, olvasmányos és informatív írás, ahogyan Dezső András előző kötetei is.



Érzésem szerint elég szorosan kapcsolódik a Maffiózók mackónadrágban kötethez. Itt mélyebben, alaposabban bontja ki a témát. Olyan összefüggésekre mutat rá, ami nem csak lehetővé tette a bűn elkövetését, de a politikai elit és a maffiavilág összefonódásait is elénk tárja. Ahogyan sajnálatosan a rendőrségi korrupció is egyértelmű. A hazai bűnözés titkai, összefüggései és háttere most is hangsúlyosak. Közismert ügyek kerültek górcső alá: nem csupán az olajügyek miatt elhíresült Energol és Conti-Car sikere, de a Prisztás-gyilkosságtól a médiavállalkozó, Fenyő János hidegvérű kivégzéséről is olvashatunk. Persze a segítők élete sem volt biztonságban: a gátlástalan hatalom, a rengeteg és hirtelen jött pénz megvadított mindenkit. Az Aranykéz utcai robbantás sem megkerülhető, ahogyan több ismert vállalkozó, az éjszakai élet meghatározó alakja is felvonul. Elképesztő, számomra döbbenetes hatással volt, hogy sok esetben még mindig nincs eredmény. A rendőrség sokat tud, de bizonyítani is kellene. Izgalmas volt összefüggéseiben megismerni ezt a korszakot, belesni a függöny mögé. A politikai robbantások háttere mellett látni, hogyan is alakult ki a rendszerváltás környékén a hazai szervezett bűnözés.

Portik élete döbbenetes. Az egykori utcagyerekből hogyan lett az alvilág ura? A telefonfeltörésektől az olajszőkítésen át, a megalomán dúsgazdag, de félelemben élő nagyfőnök valós személyiségét láthatjuk. A portréból a szerelem sem maradhat ki, de ebből egy Stockholm-szindrómával megspékelt őrület, bántalmazó kapcsolat válik. A család és a gyerekei is megszenvedi a nagyfőnők paranoid őrületét. Az is elég meglepő, hogy nyolc évig simán tudott rejtőzködve élni Magyarországon. Ami igazán meglepő, hogy mint a jó krimikhez illik a főszereplő hatalmas jellemfejlődésen megy át... az egykori utcagyerek tesz is a "sikerért". 
Nem csupán Portik portréja aprólékos, de egy-egy bűnöző személyes története is megdöbbentően emberi tud lenni. Az elkerülhetetlen bukás okait is  megismerhetjük. Az alvilági kapcsolatrendszeréhez a siker egyik eleme a rendszerváltás körüli zűrzavar volt. Szociográfiai látlelet is egyben a könyv a fehérgalléros bűnözőkről. Mindez  talán csak a jéghegy csúcsa érzésem szerint.

A sok információ mellett nem vész el a könyv olvasmányossága, és szórakoztató jellege. A történetvezetés precíz, aprólékos, mindenki számára jól érthetően mutatja be, mi is áll a szinte követhetetlen és gátlástalan nyomulások és hatalmas vagyonosodások mögött. Számtalan ismert név is felbukkan az eseményekben, nem csupán rendőrségi vezetők vagy politikusok. Faltam a lapokat, izgalmas és valós magyar maffiakrimi ez, amit a Jozef Roháč-háttér még izgalmasabbá tett.

Akit érdekel a téma, annak kihagyhatatlan, hiszen a nagyközönség szerintem ennek csupán a felszínét ismerheti igazán. Dezső András negyedik kötete nem csupán szórakoztató és adatgazdag, döbbenetes erejű szociográfia a közelmúlt meghatározó bűnözői köréről.







ITT megvásárolható kiadói kedvezménnyel!


     
Dezső András: (1976) az Index.hu volt újságírója, most a HVG oknyomozó újságírója. 2021-ben elnyerte a Pulitzer-emlékdíjat. Nős, két gyermeke van. Kétszer elnyerte a legjobb oknyomozó újságíróknak járó Göbölyös Soma-díjat is.




XXI. Század, Budapest, 2023
428 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635683659

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése