2023. május 30., kedd

Az áruló tánca



Jeff Abbott: Az áruló tánca



                                             







A Sam Capra sorozat hatodik könyve öt év szünet után jelent meg, így nagy izgalommal kezdtem olvasni. A történet szorosan kapcsolódik az első történethez, az Adrenalin krimire épül a háttér. Bár sok a visszautalás, de talán most hasznos lehet a korábbi történetek ismerete. Sam Capra igazi kertvárosi apának tűnik, aki tizenhárom éves fiát egyedül neveli. Mi azonban tudjuk, valójában titkos életet él. Aki olvasta az előzőeket, ismeri a milliőt: A történet csupa feszültség, akciófilmekbe illő üldözések, gyilkosságok, rejtély és politikai árulás. A cím magyarázata is szemléletes, tetszett.



Amikor Samet megkeresi a K-szekciótól egy kémtársa, az utolsó amerikai kém árulása okán, felpörögnek az események. Az évekkel korábban Moszkvába szökött Markus Bolt ugyanis eltűnt... 
Sam elvállalja a feladatot, ami versenyfutás az idővel. Sam új küldetése azzal is fenyeget, hogy felfedi azokat a titkokat, amelyeket fia védelmében őriz. Miközben valaki a fiút veszi célba titokzatos üzeneteivel. Ez nagy lelki teher a kamasznak. Sam is ráébred, szembe kell nézzenek az igazsággal, legyen az bármennyire kegyetlen. A szereplők lélektani ábrázolása hihető. A háttér érdekes volt, végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet.

Ebben a történetben oda kell figyelni, sok szereplőt kell nyomon követni, és sok minden történik. Mindig szerettem a kémek világában játszódó történeteket, de most kicsit nehezen tudtam kitalálni, hogy ki milyen kapcsolatban áll egymással, így összességében a történet találgatásokra késztetett. Ez az erős politikai háttér most kicsit elbillent, a valósághű ábrázolás ijesztő. Valójában az amerikai - szovjet konfliktus örökzöld téma, nagyon realisztikusra sikerült. Jó alaptörténet, fordulatos, csavaros a végkifejlet, meglepő a megoldás. Sok gondolat kavarog bennem olvasás után. Néhol nehezen rázódtam bele, annyi szereplő és álnév után a helyszínek is gyorsan váltakoztak. Már szinte zavaró, hogy senki nem az aminek gondolná az olvasó. Ki kém, ki nem kém. Természetesen a régi társa, barátja is visszatér. Mila remek karakter, jól kiegészíti Sam-et.

Könnyed, pörgős stílus, egy kis humorral fűszerezve, egy szerethető figurával. Sam messze nem tökéletes. Csinált néhány zűrös dolgot életében, ezek az előző krimikben történtek. Ami mégis igazán esendővé teszi, az a családja, fia iránti szeretete. Abbott mesteri képességeit ügyesen használja fel egy bonyolult politikai krimihez. A rejtély működik, tele van meglepő, néhol sokkoló fordulatokkal. Jeff Abbott krimije valóban kiszámíthatatlan. Kikapcsolódásra, szórakozásra tökéletes krimi, jól illik a sorozat előző részeihez.



ITT rendelhető kedvezménnyel a krimi! 


    
Jeff Abbott:  1963. január 1. (Dallas, Texas, Egyesült Államok) – 
eddig 22 regénye jelent meg. Történelem és irodalom szakon diplomázott, majd a reklámszakmában dolgozott.

Nevéhez fűződik a Sam Capra-sorozat. Önálló regényei is népszerűek. Bűnös vagy krimije nyerte el a Boston Globe 2017-es legjobb regény díját. Háromszor jelölték Edgar Allan Poe-díjra.

Díjai: Agatha Award for Best First Novel, Macavity Awards for Best First Mystery Novel

Jaffa, 2023
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634757481 · Fordította: Lelik Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése