2023. május 7., vasárnap

Hosszú árnyak

David Baldacci: Hosszú árnyak

(Amos Decker 7.)






                                                








A krimi szerelmesei fellélegezhetnek, hiszen Baldacci ismét egy kiváló krimit tett le az asztalra. Az Amos Decker sorozat talán egyik legjobbja ez a kötet. Baldacci mi másról, mint gyilkosságról, cselszövésről és emberiességről szóló mesét sző, amely arra készteti az olvasót, hogy izgalommal telve várja a megfejtést. A történet sűrű és összetett, több rétegből épül fel. Eleinte talán nem is érti az olvasó, mi lesz ezekből a darabkákból, hogyan kapcsolódnak egybe a rejtélyek. Igazán okosan szőtte egybe a szálakat, elgondolkodtatva és egy lélektani drámával megspékelte a politikai hátteret. Mindezt tökéletes egyensúlyban adagolja.


A találó cím kifejező: nem csupán a múlt sebeinek jelképe, de a boldogabb élet reménye is valahol. Deckernek meg kell küzdenie egy sor nyugtalanító változással, ami nem csupán egy új társat és nyomozást jelent. Frederica „Freddie” White különleges ügynökkel a végére jól összeszoknak, miközben életük fájdalmát is megismerjük. Decker számot vet életével, próbál a jövőjére koncentrálni, boldog lenni... ami ismerve az előzményeket, a betegségét nem lesz egyszerű.

A történet egy rövid és drámai telefonbeszélgetéssel indul, Decker élete ettől felbolydul. Amikor egy brutális kettős gyilkosság felderítésével bízzák meg, új társával Floridába mennek. Az ügy az egyértelműnek tűnő tények ellenére egyre bonyolultabbá válik. Többször meglepő fordulattal kerülnek szembe, visszajutnak a startvonalra, de nem adják fel. Ez még csak a felszíne a történéseknek, mélyre kell leásniuk. Kérdés az is, ki volt az igazi célpont ebben a kegyetlen támadásban? A szálak később a politikai elit életébe engednek bepillantást. 40 év távlatából kell megtalálni egy gyilkost. Ez a régi ügy vet árnyékot egyre több ember életére, ami persze áldozatokkal jár. Ahogy a lehetséges szemtanúk eltűnnek, Decker és White menthetetlenül titkok, bűnök és botrányok csavaros hálójában találja magát, sőt Amos élete is veszélybe kerül. A krimi valóban jól felépített, csavaros, több rétegből áll össze.

         
      
Mindezek mellé a Baldaccitól kissé talán szokatlan, meglepően groteszk, néhol pikirt humor az, ami oldja a feszültséget és jól szórakoztat. Amosnak nehéz időszaka van, nem csak az új társa miatt. Kap egy kevésbé ígéretes jelentést jövőbeli egészségi állapotáról. Lehangolt, és kezd kételkedni önmagában és képességeiben. Néhány változás történik az agyában. Amos Decker viselkedése, érzelmei és belső vívódása miatt ebben a részben volt számomra kicsit emberibb a karaktere. Amos emberi oldalának bemutatása meglepően jól sikerült, sokat dob a történeten. 
Az előző részek eseményei is fel-fel villannak. Van itt ügyes zsarolás, szülő-gyermek viszony, szerelem és féltékenység, és az elmaradhatatlan politikai játszmák mocska. Igazán elképesztő és döbbenetes ez a háttér. A hazaszeretet kontra kémek, ügynökök világa kel életre. A jelenkori Amerika társadalom bemutatása és az erkölcsi, etikai kérdések is rendhagyóan fontosak. A nyelvezet és a stílus pont olyan, ahogy megszokhattuk. Baldacci cselekményközpontú író, aki pörgeti az eseményeket, csak kapkodtam a fejem.


Hosszú évek óta rajongok David Baldacci kötetiért, ez a rész most szerintem a régi fényében tündököl. A Teve klub sorozatot is idézte néhol nekem. Baldacci már rég bebizonyította, hogy remek mesemondó, aki képes olyan élethelyzeteket teremteni, ötleteket kiagyalni, ami elvarázsolja és meglepi az olvasóit. Narratív megközelítése lendületes. Remek karakterekkel és meglepő cselekményével felkelti az olvasó érdeklődését. A befejezés pedig már szinte picit romantikus, de hatásos. Baldacci jól meglepett, kíváncsian várom a következő részt. Mit talál ki, merre és hogyan kanyarog Amos Decker élete?


ITT kedvezménnyel viheted haza az új Baldacci krimit! Akár e-könyvben is!



    
David Baldacci (1960. augusztus 5. )
Könyveit több mint 50 nyelven és 80 országban olvassák rajongói.

Első nemzetközi sikere az Absolute Power (Államérdek) című könyve volt 1996-ban. Ebből remek filmet is forgatott Clint Eastwood.

Az Amos Decker-sorozat előző részei: Emlékek börtönében, Végső fázis, Kiút, Bukottak, Megváltás, Pengeélen.


General Press, Budapest, 2023
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634527350 · Fordította: Szabó István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése