2022. december 2., péntek

Harag

Max Seeck: Harag




                                                     




Hűű! Aztamindenit!
Ez most egy szuszra, igazán jólesett.
Mondanám, rég olvastam már ki egy könyvet ilyen gyorsan, de ez nem is lenne igaz, hiszen alig 2 hete Indridason remekelt, sorozatindító újdonsága A mélység titka hasonló hatással volt rám. Valósággal a fotelbe ragadtam, örülök, hogy a finn szerzőnek bizalmat szavaztam. Nem tudom megmagyarázni a hatása miben is van, egy nyomozós, régmúltba nyúló tragédia utóhatásaiból kerekedik ki a krimi. Pörgős, fordulatos, több szálon futó, jól felépített cselekménye izgalmas lélektani dráma. 

        
A hamisítatlan skandináv életérzés garantált ennél a thrillernél. Kár is ragozni, spoilerezni sem akarom picit sem, de szó szerint fogva tartja az embert az utolsó oldalig. Erős és sötét titkok mozgatják, nyomasztják a szereplőket. A múlt ködéből lassanként felsejlik az igazság, amikor a tettes is valahol áldozat. Összetett és váratlan fordulatai meglepőek. A soha nem múló traumák sokkoló hatással bírnak még mindig, harminc év távlatából. Pici körvonalakban a történésekről: Eliel Zetterborgot, a RealEst nagyvállalat vezérigazgatóját a szuperbiztonságos, elegáns lakásában, szinte a testőre és a fia orra előtt meggyilkolják... Betörésnek nyoma sincs, csupán egy kirakós darabjai hevernek az asztalon. Természetesen több elkövető is lehetséges, akiknek oka lehetett a gyilkosságra. Az idős, milliárdos mágnás ügye egyre bonyolultabbá válik, amikor előkerül egy régi fotó. Az élet kiszámíthatatlansága elképesztő dolgokat produkál.

Jessica Niemi nyomozó szabadságát tölti, így Jusuf lesz az ügy főnyomozója. A magánéleti mellékszálakból épp csak ízelítőt kapunk, nem megy a krimi rovására. Érző emberek a nyomozók is, Jessica élete is rendeződni látszik, továbbra is szerethető karakter. Az ő boszorkányos múltja, démonjai itt lezárásra kerülnek, de addig még számtalan meglepetés vár nem csak az olvasóra. Semmi kitérő, üresjárat nélkül, padlógázzal rohan a történet. A későbbiekben még több előreláthatatlan cselekmény ad feszültséget. Lesznek még áldozatok... Humor is akad, egyik kedvenc mellékszereplőm a 190 cm magas, tűsarkakon billegő boncolóorvos volt. A véres, darabolós részektől mentes krimi emberi oldala remekül kitalált. A kirakós darabjai összeállnak és a válaszok sokkolóak. Max Seeck sokat fejlődött a Boszorkányvadász óta, felzárkózott a nagyokhoz. Számomra kellemes meglepetés, az idei év egyik legjobbja ez a krimi! A borító is kifejező, figyelemfelkeltő, tökéletesen illik a történethez. 

Amikor már azt gondoljuk vége, akad gyilkos is, Max két olyan elemet épített be, amiktől kellően ledöbbenünk. A végkifejlet sokkoló, és érthető, hiszen ahogy az életben is, itt a legkedvesebb kutya harap meg.... Egy lélekben megnyomorított, teljes emberi mivoltában alaposan megalázott ember évtizedekig dédelgetett haragja teljesül be. Ítélkezni nem érdemes, az élet frappáns megoldása felett. 
A pénz nem minden, érzelmek nélkül élni egy életen át lehetetlen. A felelőtlenül elkövetett tetteinkért vállalni kell a büntetést. Apa-fiú kapcsolatok mélyére vetül fény, hatalomvágy, elfojtott indulatok és egy régi bűn árnyéka az, ami most bosszúért kiált. A harag erős, motiváló erőt ad a szereplőknek, indítékból nincs hiány. Kerek a krimi, végig lekötött. Tetszett a karakterek összetett jelleme, az aprólékos mozzanatok súlyossága. Max Seeck egy tökéletes hangulatú, életszerű és izgalmas pszichológiai krimit alkotott. Várom az újabb krimit tőle, hiszen külföldön már nyolc könyve jelent meg.



              
Max Seeck Helsinkiben született 1985-ben. Első könyve a Boszorkányvadász 2016-ban került a boltokba, nálunk 2020-ban lett elérhető. Könyveit több mint negyven országban adják ki.

ITT megvásárolható a krimi, akár e-könyvben is, kiadói kedvezménnyel!

Animus, Budapest, 2022
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636141080 · Fordította: Huotari Olga

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése