2022. december 8., csütörtök

Gyilkosság karácsonyra


Francis Duncan: Gyilkosság karácsonyra 



                                        


                                           

"Senki sem tudhatta előre, hogyan fog végződni."



A General Press Kiadó Krimikönyvtár címet viselő sorozatának második kiadványa. Számomra nem volt ismerős Francis Duncan neve, ez volt az első meglepetés, második pedig maga a stílus, a történet. A Francis Duncan (1918 - 1988) álnéven író szerző körülbelül 30 könyvet írt, amelyek közül 22 bűnügyi rejtély, de mára nagyrészt feledésbe merültek ezek a könyvek. A Gyilkosság karácsonyra 1949-ben jelent meg először. Főhősünk Mordecai Tremaine nyugdíjas rendőrnyomozó, akit Agatha Christie rajongói biztosan szeretni fognak. Jó volt olvasni, remek hangulata van, amolyan békebeli nyomozós történet ez, amit az elfeledett klasszikusok közül emelt most ki újra a kiadó.


         
Az Agatha Christie-hez nagyon hasonló stílusban megírt, könnyed hangvételű, ám igen csavaros krimiben a bűntény is jól felépített. A karácsonyi hangulat, az idilli, angol vidéki kastély kies-havas képeivel, az összezárt ünneplő társaság, azaz minden adott egy humort sem nélkülöző hagyományos krimihez. 

A Karácsonyi gyilkosság az ünnepi időszak titokzatos rejtélye: forralt bor, puding, sütik, egy hangulatos angol karácsony, no és egy váratlan gyilkosság. A képeslap-szépségű táj, a hófödte hegyek mélyén lévő csendes falu és az angol hagyományok mellé igen színes társaságoz kapunk. A lélektan, az emberi természet sötét oldala jellemzően valóságos a történetben. Mordecai Tremaine, aki a romantikus regények szerelmese meghívást kap, hogy töltse karácsonyát Sherbroome álmos falujában, Benedict Grame vidéki otthonában. Szenteste megérkezve jól halad a karácsonyi készülődés, de a vendégek között érezhető feszültség uralkodik. Amikor is beköszönt az éjfél a társaság már nyugvóra tért. Ekkor hangzik fel egy sikoly...a felriadt vendégek ajándékok helyett egy holttestet fedeznek fel a fa alatt, amely feltűnően hasonlít a Mikulásra. Mert valóban a Mikulás fekszik a karácsonyfa alatt, holtan.  

      
Amikor a gyilkost és az indítékot kellett kitalálni, fogalmam sem volt, de a jól felépített krimi valóban a végén csattant. Természetesen van, aki nem az, akinek sejtjük, indítéka, takargatnivalója is akad a társaságban szinte mindenkinek... Fokozatosan rajzolódnak ki a karakterek, remek jellem-és lélekábrázolásokat kapunk, érdekes volt olvasni a hazugságaikat. A szöveg lendületes, gördülékeny. Szórakoztató az angol elit képmutatása. A helyi rendőrséggel együtt Tremaine nyomozóvá válik, hogy megpróbálja megoldani a gyilkosságot. Tremaine pontosan mint Poirot, csak beszélteti a szereplőket, miközben a mozaikokat rakosgatja. A klasszikus krimik minden eleme felbukkan: családi titok, reménytelen szerelem, adósságok, egy gyémánt nyaklánc és egy titkos rejtekhely...

"Mordecai Tremaine megint érezte, hogy felpezsdül a vére az izgatottságtól. Úgy tűnt, ez a karácsony kifejezetten érdekes lesz."




Nem csupán Agatha Christie rajongóinak lehet kiváló olvasmány, hiszen Duncan olyan történetet tudott szőni, amely egészen a végéig bizonytalan találgatásban tartja az olvasót. Igazi ínyenc falat, meglepetés krimi, nagyszerű élmény, jót szórakoztam olvasás közben. Mesteri történet, tökéletes karácsonyi hangulatfestő olvasmány. Remélem még találkozhatunk Tremaine karakterével a későbbiekben.




ITT rendelhető kedvezménnyel a könyv! 









General Press, 2022
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634526643 · Fordította: Fügedi Tímea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése