2021. július 20., kedd

Szentivánéji krimik

Agatha Christie: Szentivánéji krimik


                                                         





A tavaly karácsonyra megjelent és nagy sikert aratott Adventi krimik kötet kistestvére lehetne ez a nyári válogatás. A hasonlóan igényes, szép borító is remekül hozza a hangulatot, a könyv kívül-belül gyönyörű.

A krimi nagyasszonya, Agatha néni összes nyomozó főhőse feltűnik a hangulatos nyárias környezetben játszódó novellákban. Poirot, Miss Marple, Tommy és Tuppence, Mr. Quinn. Parker Pyne Cornwallban, a francia Riviérán, vagy éppen a Níluson és a delphoi templom tövében nyomoznak a galád elkövetők után. AC megkerülhetetlen a krimirajongók számára, itt kezdi mindenki szerintem a krimi szeretetét. Ezek a rövid történetek tényleg nagyon változatosak, színes kis gyűjteményt sikerült összeállítani.

    
Könnyen olvasható, szórakoztató, de igényes nyári csemege ez a novellacsokor. Meglepően színes a felhozatal a csalás, rablás és gyilkosság mellett pici misztikum is belefért egyik másik rövidke írásba. A régész férj hatása érezhetően nagy érdeklődést adott Agatha Christinek a mesés és egzotikus Egyiptom, vagy India felé. A regény esetében van idő az aprólékos háttérre, karakterrajzra, itt mégis a rövid terjedelemben is felvillantja ezeket Christie. Nekem Poirot a személyes kedvencem, most is zseniálisat alakított, de igazából mindegyik jó kikapcsolódást hozott. Nem kell összetett, szövevényes titkokra számítani. A tekervényes rejtélyek helyett néha a legegyszerűbb magyarázat a jó megoldás. Amihez elég a figyelmes, logikus gondolkodás. A kis sztorik izgalmai mégis megmaradnak, lekötik az olvasó figyelmét. Az írónő még rövid távon is úgy csavarja a szálakat, hogy mindenki gyanús, vagy lehetséges tettes, véletlen se tudjam ki az igazi gyilkos. AC humora is megcsillan, szóval utánozhatatlan és megunhatatlan a krimi királynője. Végig fordulatos, az utolsó pillanatig izgalomban tart, és meglepnek ezek a kis életképek. Az egyes esetekben megbúvó lélektan is remek volt. 

Az elegáns és könnyed történetek közül nekem A vérfoltos járda, Halál a Níluson és a Kaland egy gonosz idegennel emelkedik ki a válogatásból. Kifejezetten szórakoztató volt a Jane állást keres, Mr. Davenheim eltűnése vagy A mahardzsa smaragdja. Agatha tudja hogyan kell feszültséget kelteni. Rövid történetek, velős és hatásos háttérrel, misztikus környezetben játszódnak. 







A kötetben az alábbi írások szerepelnek: 
Nyár a Pireneusokon, A vérfoltos járda, A kettős bűnjel, Halál a Níluson, A Harlekin ösvény, Az olasz gróf esete, Jane állást keres, Mr. Davenheim eltűnése, Asztarté szentélye, A maharadzsa smaragdja, A delphoi orákulum, Kaland a gonosz idegennel, A hihetetlen betörés .






Helikon, Budapest, 2021
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634797203 · Fordította: Kállai Tibor, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Sipos Katalin, Prekop Gabrielle, Katona Tamás, Kada Júlia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése