2021. július 16., péntek

Ez az én világom

Földvári András: Ez az én világom
Jó emberek, különös élmények távol és közel

                                                                     




"Mindenhol jó, de legjobb útközben."




Földvári András 80 utazást megismertető kötete Az elmentem világgá! tavaly az egyik kedvencem volt. A légiforgalmi szakember meglepően kalandos életét és utazásait és a felfedezés iránti szenvedélyét bemutató könyv a pandémia idején éppen jókor jelent meg. A fotelből kalandozhattunk vele a világ számtalan érdekes és színes helyére eljutva.

Az előző történetgyűjteményből megismerhettük életét, munkájából adódó szenvedélyét. Földvári András Magyarország legviláglátottabb embere most újra mesél. A könyv három részből épül fel, olyan kalandok gyűjteménye, amiket sokan elképzelni sem tudnánk. Magyarok mindenütt, ez az első csokor alapja, ami nem is olyan váratlan. Magyar ember tényleg bárhol felbukkanhat, ezt András is megtapasztalta. Néhány ismert, híres emberrel való találkozás is helyet kapott a kötetben.  

                 
Fantasztikus és kalandos történeteket olvashatunk most is, ahogyan a cím ígéri így közelebbről megismerhetjük András világát. A második történetcsokor arról mesél, ha valami hiba csúszik a számításba. Márpedig ez a legaprólékosabb tervezésnél is megesik. A találkozások, a barátság ereje és a közös úti élményekből kibontakozó rövid történetek izgalmas és meglepő képet villantanak fel az adott országról. Mennyivel másabb olvasni ezeket a személyes élményeket, rövid sztorikat, mint egy hivatalos útikönyvből tájékozódni. Pontosan olyan, mintha egy kávé mellett ülnénk a szerzővel egy könnyed, laza baráti beszélgetésen. 

A barátságok, az ember jó szándéka, segítőkészsége alap, és itt különösen sok esetben fontos is lett. Ezek kerültek a harmadik részbe, de végig kedves családi anekdoták keverednek a valóság váratlan és színes eseményeivel. Ebből pedig elég sok akad most is.

Ez ugyan nem útikönyv, ettől könnyed és jó kikapcsolódást adó olvasmány. Tipikusan jó olvasni várakozás közben, amikor kevés ideje van az olvasónak, vagy egy hosszabb vonat úton, ahol néhány sztori belefér. Fontos, hogy nem csak az utazás szerelmeseinek élmény ezeket a történeteket megismerni. Zaklatott világunkban kifejezetten pozitív olvasmány, jó hatása van. Hiszen utazni valóban jó, (lenne), de a sok kaland, izgalom és élmény, az utóbbi időben bizony sok ember életéből kimarad. A kémfilmeket idéző első történet jó nyitás volt. A korabeli szocialista évek szellemisége a Hal lóg a kilincsen viccesen egyszerű megoldása már a humort is felvillantja. Halas, vagy egyéb állatos történet lesz még több is, ahogyan izgalmas és színes kulturális hátteret is kapunk. András felvillantja egy-egy hely jellegzetességét, miközben történelmi kitekintőt is ad. Benyovszky Móric és Madagaszkár, vagy Rodostó különösen tetszett, ahogyan a Chicagó is emlékezetes marad az olvasónak. Néhány jellemzővel hangsúlyossá teszi és bemutatja a környezetet, az adott helyszínt, de nem akar teljes képet festeni. Japán busók pedig vannak, ha nem tudnánk, ez is kiderül az emlékekből. Izgalmas utazáson vehetünk részt a Kamerun-expresszen vagy Flúgos futamon a Balkánon, a Kwai folyó hídján is tehetünk egy képzeletbeli sétát, ahogyan vonatozhatunk a Góbi sivatagon át. Érdekes és szívszorító volt az Igazi Hotel Ruanda története, de izgalmas kalandban mindenütt része volt hazánk újkori nagy utazójának.

A szerző stílusa továbbra is könnyed, olvasmányos, tökéletes kikapcsolódást ad olvasóinak. Kalandra fel, vár a világ, fedezzük fel Földvári András segítségével.

ITT rendelhető a kötet a kiadótól kedvezménnyel!



   










XXI. Század, Budapest, 2021
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635680894

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése