2021. május 28., péntek

Fenegyerekek

Michael Chabon: Fenegyerekek



                                                                           




A szerző második regénye 1995-ben íródott. Michael Chabon tehetséges író, nevével a KULT-könyvek sorozatban megjelent Ragyog a hold esetében találkoztam először. A Kavalier és Clay bámulatos kalandjai című regénye 2000-ben jelent meg, majd a következő évben elnyerte a Pulitzer-díjat.


      
A Fenegyerekek egy fergeteges és kissé agyament hétvége eseményeit tárja az olvasó elé. A humorral is bőven átszőtt cselekmény látszólag egy hatalmas káosz, ami igazából tökéletesen jellemzi hősünk jelen életét. A tévedések és félreértések vígjátéka ez, szürreális módon tálalva. Lehet ez akár egy öntudatra ébredés is (végre) hősünk életében. Miközben olyan fontos témákat érintünk, mint a férfi-nő kapcsolat, kihűlt házasság, barátság, szex és drog mellé az írói alkotói válság adja az alapot.


Michael Chabon vállalja önmagát, amikor úgy döntött, hogy ír egy történetet egy olyan szerzőről, aki nem tudja befejezni a saját regényét. Maga a könyv egyfajta manifesztum az írásról, az alkotói válságról, a megfelelés nyomasztó terhéről. Az mindig izgalmas felfedezés, ha egy még ismeretlen, kezdő író első regénye kirobbanó siker lesz. A hogyan tovább, avagy meg lehet-e ismételni, de legalább szinten tartani az elért sikert. Főhősünk Grady Tripp professzor egy unalmas amerikai kisváros középszintű iskolájában oktatja a tanulókat kreatív írásra. Első sikerregénye óta hét év telt el, a kiadója egyre türelmetlenebbül várja a siker megismétlését, az új regényt. Ez a készülő mű lenne a Fenegyerekek. Azonban hét év keserves munka, több ezer oldal után még sehol nincs a befejezés reménye sem.

Ahogy lenni szokott itt és most ezen a sorsdöntő hétvégén minden összejött. Az egyik esemény hozza a másikat, állítja fejre fokozatosan az író életét. A hétvégére a városba érkező irodalmi ügynöke szeretné látni a kéziratot, ami messze jár a késztől. A kellően különc figura egy transzvesztita szeretővel jelenik meg, nem kis meglepetést okoz. A professzort éppen ezen a hétvégén hagyja el (harmadik) felesége, Emily. Mindennek a tetejébe szeretője (aki a főnökének a felesége) közli: babát vár. Segítője és tehetséges tanítványa, James, a fiatal írójelölt öngyilkossági tervekkel küzd, majd egy véletlen során lelövi a főnők kutyáját. A néhai kutya több váratlan és idegborzoló jelenetben tűnik még fel a későbbiekben. Tripp furcsa bűncselekménybe keveredik, ahol előkerül Marilyn Monroe kabátja, amelyet a színésznő a Joe Di Maggióval kötött házasságának napján viselt. Számtalan hollywoodi pletyka és sztori is akad még. Így a szöveg gyorsan olvasható, jól szórakoztam olvasás közben. Itt jegyezném meg, hogy 2000-ben készült egy film is a regényből, nem kisebb sztárokkal, mint Michael Douglas, Robert Downey Jr, Tobey Maguire és Katie Holmes.  

            
Chabon többször is szórakoztatóan ugratja az olvasót, miközben rakosgatjuk a történések puzzle darabjait. Az események valóban fergetegesek. Hol humoros, hol drámai fordulatok váltják egymást, néhol szókimondóan mocskos a történet, ahogy az ide illik, hol pedig gyönyörű leíró mondatokat olvashatunk. Chabon nagyszerűen mesél, egyedi és élvezetes a szöveg. Pék Zoltán fordítása is pazar.

Minden mindennel összefügg, miközben a szereplők lelki életét, tetteik mozgatórugóit, gondolatukat is megismerjük. Szerethetőek, minden őrületük ellenére is emberiek. Színes és látványos, extravagáns karakterek népesítik be a regényt, a mellékszereplőknek is megvan a helyük ebben a történetben. Rengeteg mindent lehet még felfedezni olvasáskor, miközben a történet kibontakozik. Remek jellemrajzok teszik igazán emlékezetessé a cselekményt. Fantasztikus és mozgalmas olvasmány, csak dőlj hátra és élvezd ezt a nem mindennapi utazást Chabonnal.




ITT tudod kedvezménnyel megrendelni a könyvet a kiadótól!


                 
Michael Chabon (Washington, 1963. május 24. –) Pulitzer, Nebula és Hugo-díjas, az egyik legnagyobb élő amerikai regényíró. Washington D.C.-ben született, és Pittsburghben járt egyetemre. New Yorkban él, négy gyerek édesapja, házastársa Ayelet Waldman író. Könyvei a 21. Század Kiadónál: Ragyog a hold (2017), Kavalier és Clay bámulatos kalandjai (2019).




XXI. Század
, Budapest, 2021
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122445 · Fordította: Pék Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése