2019. december 24., kedd

2019 legjobbjai - szépirodalom

Best of 2019 - szépirodalom 






                                                 



Lassan vége az évnek, ezért elérkezett az ideje, hogy összegezzem 2019-et. A mai alkalommal az év számomra legkedvesebb, legfontosabb, legjelentősebb szépirodalmi alkotásait állítottam sorrendbe, ami 200 olvasás mellett elég komoly kihívás volt. Csak néhány érdekesség: 107 könyv tartozik a szépirodalomhoz, ebből 44 volt hazai szerző munkája. Hangoskönyv nem került hozzám, nem igazán szeretem. A legrövidebb könyv 64 oldalas, ez Nádasdy Ádám verseskötete a Jól láthatóan lógok itt című, míg a leghosszabbak: Jón Kalman Stefánsson Menny és pokol-trilógiája 1127 oldalas, de említhetném Rutherfurd Londonját, ami 992 oldal. Egyetlen könyvet nem olvastam végig, azt a 200. oldal körül feladtam, annyira idegesítő stílusa volt. Ez Alex Dahl Fiú a küszöbön regénye, nem találtunk egymásra. Így a "citrom-díj" is ezé a könyvé, a Cellába zárva kötettel párban.
A teljesség igénye nélkül is törekedtem objektív maradni. A jobb átláthatóságért külföldi és hazai leosztásban jönnek a kedvenceim. Kissé hosszú lett, de megéri! Íme!




Külföldi írók:

1: Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol trilógia

Amikor már február - márciusban megszületett az év könyve... Ezt nem tudta überelni senki. Ezt olvasni kell. Annyira pazar élmény, kiadás-fordítás és borító zseniális és igényes összhangja a Jelenkor Kiadó kiadványa. Stefánsson egy fiú kalandjait követi végig Izland havas-jeges, kietlen tájain, s ez valamennyire a kalandokat is meghatározza. Lírai szövege, gyönyörű természeti képei megható és lélekemelő olvasmányt adnak az olvasónak. Az ember és a természet küzdelmét, harmóniával és feszültséggel teli viszonyát ábrázolja. Egyed Veronika az év fordítója számomra, annyira tökéletesen adta vissza a regény hangulatát, képeit. Kiemelkedő élmény volt olvasni! A szerzővel való találkozás az őszi Margó fesztiválon még fokozta ezt a hatást. Az elsőségéhez kétség nem férhet. Irány Izland, ide el kell jutni.




2: Karl Ove Knausgard: Élet - Harcom 4.

A tavaszi könyvfesztiválra jelent meg, ahol a szerző díszvendég volt. A személyes találkozás élménye leírhatatlan.

Karl Ove Knausgård öniróniája, saját magával szembeni kegyetlen, megdöbbentő őszintesége még mindig elképesztő és szórakoztató. A saját életét, élményeit írta meg, mégis sok az azonosság, kapcsolódási pont, amitől az olvasó magáénak érezheti a regényt. Patat Bence az idei év másik kiváló fordítója tökéletes hangulatot ad vissza.

                                                                                                                                     


3: Colson Whitehead: A Nickel-fiúk

A 21. Század Kiadó nem véletlen tatozik a kedvenceim közé. Egyszerűen profik. Minden tekintetben. Csodás és különleges, igényes kivitelű könyveik, élmény volt a KULT-könyvek legfrissebb kötete is. Szorosan a Drága kis szívem mellett az idei év legerősebb története a kiadótól. Az író remek mesélő, szikár, tényszerű prózája minden hatásvadász elemet nélkülözve tépi ki a szíved. Kiemelkedik a KULT-könyvek közül is, nem csak az irodalmi kínálatból. Számomra az év egyik legerősebb kötete.








4: Jonas Hassen Khemiri : Apazáradék

Ez egy szívszerelem számomra. Vicces, mégis komoly és tartalmas, mai mondanivalója a szülő-gyermek kapcsolatot állította középpontba. Apának lenni nem könnyű. Apának lenni manapság talán még nehezebb, mint régen. Apának lenni manapság Svédországban egészen más. Mégis az érzések, érzelmek európaivá teszik mindenkinek ezt a regényt.

 
                                                                                                                                   
5: Narine Abgarjan: Égből hullott három alma

Narine Abgarjan 2016-ban elnyerte ezzel a kötettel azt az irodalmi díjat, (Jasznaja Poljana díj)
amiről soha nem is hallottam. A Typotex kiadványa egy léleksimogatóan ritka kincs. Abgarjan prózája nyugodt mederben csordogál, miközben arra keresi a választ, hogy egy maroknyi ember hogyan képes nem csupán megmaradni, túlélni, de még valamelyest boldog is lenni a megpróbáltatások között. A ködös, világtól elzárt örmény hegyek mélyére visz ez a valódi SZÉP irodalom.


6: Gabriel Tallent: Drága kis szívem
                                                                                                                                               
Idei évem egyik legmegrázóbb olvasmánya volt. Ez persze nem azt jelenti, hogy megbántam a könyv elolvasását, sőt: kevesebb lennék nélküle. Megrázó, elsőre talán sokkoló a regény. Mégis Gabriel Tallent olyat alkotott, ami feledhetetlen. Csak egészséges lelkületű, valóban felnőtt olvasóknak ajánlom a 21. Század KULT-könyvremekét.


7: Graham Moore: Az éjszaka fénye
Az ősz egyik legjobban várt regénye volt ez számomra. Az Agave Könyvek kínálatában mindig találok igazi történelmi tényeken alapuló gyöngyszemeket, érdekes háttér-dokumentumokat. Ilyen volt ez a regény is. Edison kontra Tesla azaz az áramháború háttere a krimiszerű fordulatokat sem nélkülözi, remek portréi mellett. Várhatóan film is készül belőle. Az egész regény igényes, tartalmas, szép borítója illik a belső tartalomhoz.



8: J. F. Cooper: Az utolsó mohikán Elbeszélés 1757-ből, a Park Kiadónak köszönhetően egy igényes, szemet gyönyörködtető borítóval megjelenhetett a teljes szöveg, Gy. Horváth László kiváló újrafordításában. Ez a világ már nem létezik, csak Cooper csodálatos regényének oldalain. Izgalmas kaland a múlt Amerikájának felfedezése. Szerintem éppen olyan amerikai klasszikus ez a regény, mint mondjuk az Elfújta a szél.

                                                                     

9: Kim Leine: A szellemidéző és a tiszteletes
Hatalmas várakozás előzte meg ezt a regényt. Számomra A Végtelen-fjord prófétái óta Leine a skandináv szépirodalom kiemelkedően fontos képviselője. Ő is itt járt az őszi Margó fesztiválon, ahol bemutatta új regényét. Kim Leine húsbavágó könyvet írt kolonializációról, kultúrák találkozásáról, hitről és vallásról, apák és fiúk viszonyáról, a hatalom természetéről, az emberi kapcsolatok feloldhatatlan ellentmondásairól. A regény bevezetés a lélek sötét útvesztőibe. Grönlandon járunk, Godthåb-telep, 1724-ben.


10: Most vagyok bajban... hiszen még legalább négy-öt könyvet tudnék ide írni...a könnyed, romantikus Ahol a folyami rákok énekelnek, a sokkal komolyabb és fontos Gerrerd Conley Eltörölt fiú vagy a most először magyarul végre megjelent Rose Tremain: Zene és csend 1999-es kötete, a szintén újrafordított John Updike életműsorozat bármelyik regénye, de főleg a Nyúlháj, vagy...
a befutó: Szczepan Twardoch: A király


Ezt akár a krimikategóriába is tehetném, de mai lengyel szépirodalom ez a javából! Erős és sötét, néha bizony embertelenül kegyetlen. Kemény és férfias világ ez, amelyben a szabályok is kemények. Lélektani mélységgel bíró színes és mozgalmas olvasmány. A szerző a Typotex Kiadó vendégeként szintén itt járt hazánkban, már nem is először a könyvfesztiválon. Varsó, 1937. Gyönyörű autók, jéghideg vodka, forró vér. Etnikai, társadalmi, vallási és politikai temető, ahol az erőszak az értékálló valuta. A király egyszerre brutális gengsztereposz és aprólékosan kidolgozott történelmi regény az utcák antihőseinek tragédiájáról. Ajánlom mindenkinek mindegyiket jó szívvel!



Magyar szépirodalom:


1: Szeifert Natália: Mi van veletek, semmi?
Egyszerűen remek, zseniális, nálam magasan vitt mindent. Két harmincas, útkereső pasi a főszereplője, a kétezer-tízes évek első felének Magyarországán. A két fiú jelene, élete a mély udvarokba növő ecetfára emlékeztet. A végtelen reménytelenségből azonban eljutunk oda, amikor felcsillan a remény a jobb és teljesebb életre. Valós, életszagú, mai történet, lüktető párbeszédekkel.

Olvassátok el a Kalligram kiadványát, érdemes!







2: Bödőcs Tibor: Meg sem kínáltak 
Erről hamarosan lesz bővebb, nem véletlen az év egyik sikerkönyve.

                                                                                                               
3: Grecsó Krisztián: Vera
Szeged, 1980. Igazi retro-érzést hozott Vera, az árvalány története. Középpontban a családi titkok állnak, amit felfedni nemcsak tudás, de bátorság kérdése is. Vera felismeri: vannak helyzetek, amikor idő előtt kell felnőttként viselkednünk. Az írói stílus nagyot változott, ami kissé megosztóvá is tette a regényt, vegyesek az érzéseim. Eredeti a megoldás, hogy egy 11 éves lány szemüvegén keresztül látjuk az eseményeket, A sikere azonban elvitathatatlan.


4: Novics János: Hózentróger
A Napkút kiadványa afféle magyar Zabhegyező is lehetne. Egy északnyugati határmenti magyar kisvárosban egy tizenhat éves gimnazista fiú úgy dönt, hogy iskolát, barátokat, családot hátrahagyva lelép az országból és nyugatra szökik. Háttérben a családi kirekesztettség, kamasz-szerelem, útkeresés, és az 1989-1990-ben lezajlott politikai események.


5: Moesko Péter: Megyünk haza
Kilenc igényes novella a széthullott emberi kapcsolatokról, rokoni szálak kuszaságáról, vagy a szőnyeg alá söpört, agyonhallgatott problémákról. Mind hangulatában, képeiben hatásos, mai szöveg. Volt ami falhoz vágott: Leginkább szükséged és a Bontás, vagy a Samu háza kiemelkedő.
A sodró lendületű novellák éppen ezeket a megejtően ismerős élethelyzeteket szedik ízekre, és mutatják fel a maguk megszokott mindennapiságában. És azt, hogy hiába megyünk haza, úgysem leszünk soha, sehol sem otthon. - írja a fülszöveg.


6: Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást!
No és az olvasás varázsát, ami kisimítja a ráncokat, számtalan gondtalan percet okozott. Sírva vigadós, magyarosan vicces, groteszk kis görbetükör ez, amibe beleshettem. Ha mersz, nézz bele, Te is! Már a könyv formája, megjelenése is eredeti. A Viharsarki kattintós blog legjobb, legszínesebb és humoros pillanatai csokorba kötve. Szórakoztató jelenünk görbetükre.


7: Tóth Krisztina: Fehér farkas
Ez a novelláskötet valóban komor, borús történeteket tartalmaz és a vége sem ad mindig megoldást. Lehet továbbgondolni őket. Szeretem Tóth Krisztina írásait, érzékeny látásmódját, és tisztelem a bátorságát, hogy mindezeket a történeteket megosztja velünk. Fontosak és aktuálisak ezek a témák.


8: Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem
Ebben a regényében minden benne van, ami egy jó történethez kell: izgalmas történelmi háttér, boszorkányok, női sorsok, szerelem és a misztikum találkozásából született meg a Kétszáz éves szerelem.


9: Kováts Judit: Hazátlanok
Kováts Judit műveiben érzékeny és egyáltalán nem könnyű témákat választ. A gyermeki nézőpont jó írói megoldás így láttatni a történelem viharait. Kellően realisztikus, és személyes családtörténetet olvashattam. Ez a könyv egy szepességi német lány, Lili története, aki igazi mai, modern női hős. Nem kell a veszteseknek, de nem kell a győzteseknek sem, hiszen a vesztesek oldaláról jött.




10: Légrádi Gergely: Napfénytető
A Napfénytető novellái egyáltalán nem túl napfényesek. Néha kerestük a fogást egymáson: tömör és ütős, fájón meghökkentő novellák, szikár szövegek minden sallang nélkül. Légrádi Gergely nem kíméletes. Bevonja, behúzza az olvasót a történetbe, amely mindig az ember elevenébe vág, még ha sokszor finom humor árnyalja is. Az olvasó az író tettestársa: neki magának kell megfejteni a titkot.

                                                                                           
Hamarosan jönnek 2019 legjobb történelmi regényei és a krimik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése