2019. december 5., csütörtök

Ezüstút

Stina Jackson: Ezüstút 




                                                                 












Ijesztő, félelmetes és jól megírt elsőkönyves bemutatkozás, megérdemelten lett a 2019-es év Üvegkulcs díjazottja a regény. Az első mondattól kezdve egyre fokozódóan válik izgalmassá a narratíva. Olvasmányos, sodró, átélhető a kibontakozódó dráma, feltárva az emberi lélek legmélyebb bugyrait. Egyszerű emberek életébe leshetünk be, akik küzdenek a saját tragédiáikkal. A fokozódó kétségbeesést lépésről lépésre követhetjük. Az apa elkeseredett kitartása elképesztő, már-már mániákusan kutatja a lánya eltűnését, a nemlétező nyomokat. Ő nem adja fel a reményt.


A sűrű, északi fenyőerdők sötétjében nyomasztó családi titkok rejtőznek. Stina Jackson finoman kidolgozott, rendkívül erős lélektani irodalmi igényességgel megírt prózája a noir-krimik világát, hangulatát hozta. Stílusában, a történet felépítésében Karin Alvtegen könyveit idézte meg. Egyre nyomasztóbb, fojtogatóbb a légkör, majd a végére szabályosan lesokkolt a történet. Ismerve a skandináv krimik világát ez az idei olvasmányokból az egyik legerősebb, leghatásosabb történet volt. Váratlanul ugrott be a kedvencek közé, lett toplistás az idei évben olvasott krimik között. Pedig igazából semmi nagy varázslat nincs benne, de éppen ez adja az erejét. Az egyszerű történet nyomasztó és hihető, minden vérgőzős történetet kenterbe vert nálam.

A táj idilli szépsége, kies magánya, mellé a bezártság klausztrofóbiája átérezhetően jelenik meg. Már az elején egy Jussi Adler-Olsen krimit juttatott eszembe. Minden spoiler nélkül, jól ráéreztem, nem jártam messze az igazságtól. Az eltűnt lány apja, Lelle a középiskolai tanár erős karakter, kínzó fájdalma, önmarcangoló életvitele, sorsának drámája egyre jobban kiteljesedik előttünk. A szétesett házassága csak súlyosbító tényező. Soha ne tudjuk meg, mit jelenthet elveszteni a gyerekünket. A bizonytalanságnál, ami már három éve tart, csupán a bizonyosság rosszabb. A középpontban az apa-lány kapcsolat, a végtelen szeretet áll.


Másik főszereplőnk Meja, akinek sorsa zaklatott életű anyjával újabb állomásához érkezik, ahol a szerelem is megérinti a fiatal lányt. Az eldugott, kies vidék magányában új életet kezdenek.
A Svédország és Norvégia határvidékén játszódó történetben a címadó Ezüstút valóban létezik.
Lelle három elkeseredett éve járja az utat a nyári szünetben, az erdők mélyét kutatva, keresi a nyomtalanul eltűnt kamasz lányát, Linát. A rendőrség tehetetlensége nem újdonság, amíg egy újabb lány tűnik el. Majd őszre Lelle egyik tanítványának is nyoma vész. A lányok sorsa itt összefonódik. Megismerjük a hátteret, ami a széthullott családok, drog, önpusztító élet okozta elrontott mintában keresendő. Ennél már csak a társadalomból vallási és világnézeti okokból önkéntesen kivonult család története zűrösebb. A látszólagos idill elsőre elképesztő nyugalmat, meghitt békét áraszt. Szinte kedvet kap hozzá az olvasó, hogy kövesse a példájukat. A végén feltett erkölcsi kérdés súlyosan elgondolkodtató: mennyire ismerjük saját gyermekünket, lelkivilágát, mire is képes a szülő, hogy a szeretet nevében, akár mindenáron megvédje gyermekét?


Az olvasó végig érzi a karakterek fájdalmasan hullámzó érzelmeit és szorongását, csatlakozik a főszereplő apához, igyekszik segíteni gondolatban a keresést. Gyönyörűen megírt történet a végtelen szomorúságról, a gyászról és veszteségről, amely rögeszmévé, önpusztítóvá vált.
A remény ad erőt Lellének, aki csak Hasszánra a rendőrbarátra számíthat némileg. A helyzetet ahogy lenni szokott egy váratlan fordulat oldja meg.



Stina Jackson Svédország északi vidékére, a hatalmas, komor erdők félelmetes fekete mélyére viszi el az olvasót. Ami az emberi elme sötét mélye is szimbolikusan. A baljós, nyomasztó háttér egy hatásosan tálalt, emberi drámákkal átszőtt krimit ad az olvasónak. Kivételes élmény volt, igazi lélektani dráma, ajánlom minden ínyenc krimirajongónak.

AZ Animus Kiadó "Sárga könyvek" sorozatában megjelent krimi üde szín, friss hang a műfajában.

Rendeld meg ITT közvetlenül a kiadótól, 20% kedvezménnyel!

Animus, Budapest, 2019
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633246382 · Fordította: Dobosi Beáta









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése