2019. december 9., hétfő

Paplan alatt

Janáky Marianna: Paplan alatt 







                                                                           









Janáky Marianna legutóbb két kispróza kötettel jelentkezett, most egy versválogatást ad olvasóinak.
Meg kell vallanom, ritkán találkoztam ilyen bátor, szókimondó, mégis érzékeny kötettel, mint a Paplan alatt versei. Átütően erős képek, merész hang jellemzi. Életmorzsák, megélt, megtapasztalt emlékek vagy vágyak halmaza villan fel a versekből. Eredeti és valós, mindennapi témák merülnek fel a lapokon. Unikális megközelítése ez a profán hétköznapoknak, amelyet fűszerezve köszön be a líraiság, ami kemény kontrasztba keveredik a csupasz valósággal. Feltűnik a lakóhely is a sok színes emlék és valósága között, míg a finoman erotikus, néhol ironikus részek is megkapóak, humorosak, kikacsintanak az olvasóra. Nőiesen merész, bátor versek ezek. Realisztikus, érzékeny valóság jelenik meg hatásos képekkel, egy újszerű és egyéni látásmóddal megírt verseket olvashatunk a kötetben.

A megjelenő emberi vágyak koppanva sikoltanak fel, néhol korbácsként csapódva az olvasó elé. Teljesen meghökkentő, friss, fiatalos hangvétellel hozza a szerző az elmagányosodás, a szeretetvágy és a biztos társ hiányának témáit. A kötet terjedelme ne tévesszen meg senkit; a sűrű szöveg, a képzeletet megragadó szenvedélyes stílus töményen hat, megdolgozza az olvasó gondolatait.

Kétségtelen, hogy Janáky Marianna verseit drámaiság és az egyéni látásmód jellemzi. A "Paplan alatt" a lapuló vágyak versei, melyek kivételes, meghatározó élményt adnak az olvasónak. Nehéz is függetlenedni a hatásuktól,gépszíjként rántanak be ebbe a világba. A versek mindig egyéniek, személyesek hatásukban is. Kissé zavarban vagyok, mert ami ebben a könyvben van, karcol, erős szituációk jelennek meg a szövegben. Tisztességgel, tudással, bátran van megírva. Ez lehet, szokatlan lesz néhány olvasónak. Erős atmoszféra jellemzi az egész könyvet.


Az ízléses, kicsiny kötetet Eifert János fotóművész csodaszép képei illusztrálják. A fekete-fehér alkotások jól illeszkednek a könyv nyers, őszinte hangulatához. Szöveg és kép koherens egységet alkot így.


A kötet ITT megrendelhető a kiadótól!




Janáky Marianna 1955-ben született Hódmezővásárhelyen, jelenleg Makón él. Verseket, prózát, drámát ír. Kötetei: Egységesülés (versek, 2008), Novellák regénye (próza, 2016), Magamba ragasztottalak (kisprózafüzérek, 2018).


Tiszatáj Könyvek Szeged, 2019

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése